Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

De danske arealer er blandt verdens mest opdyrkede, og det skal ændres, for mange nye behov presser sig på som krav om styrket natur og biodiversitet, flere solceller og vindmøller og klimasikring af vores kyster og boliger. En ny rapport fra CONCITO viser, at selv om gentænkningen af landskabet kommer med en pris, kan det give en stor gevinst for samfundet.

Danmark står over for en historisk omlægning af vores begrænsede areal, og det er ikke ligegyldigt, hvordan vi gør det. Gør vi det klogt, kan vi ende med et meget rigere samfund, end vi har i dag. Foto: 123rf.com

14.10.2024

SCM.dk

Danmark står over for en historisk omlægning af vores begrænsede areal, og det er ikke ligegyldigt, hvordan vi gør det. Gør vi det klogt, kan vi ende med et meget rigere samfund, end vi har i dag. Det fremgår af CONCITOs nye rapport: Tre visioner for Danmarks arealer – og hvordan en national arealstrategi kan hjælpe os i mål.

Rapporten analyserer den samfundsøkonomiske værdi af et arealomlagt Danmark alt efter, om vi forfølger en vision med fokus på den traditionelle fødevareproduktion, sætter den menneskelige naturoplevelse i centrum eller omlægger primært på naturens præmisser. Regnestykket viser, at en bæredygtig arealanvendelse vil øge den samlede værdi for samfundet, hvis man også inddrager gevinsterne ved at beskytte biodiversiteten, øget mental sundhed og mindskede skadesomkostninger ved CO2-udledninger. Faktisk har alle tre visioner en positiv, men dog forskellig, værdi for samfundet svarende til 12-56 milliarder kroner om året. Det er en stigning på 13-58 procent set i forhold til dagens arealanvendelse.

”Det er allerede besluttet at tage hver syvende mark ud af landbruget, og nogen frygter, at den grønne omstilling vil blive en byrde. Men vores analyse viser tværtimod, at mere og bedre natur giver os en betydelig større velfærd og mere end kompenserer for tabet af produktionsareal”, siger Torsten Hasforth, cheføkonom i CONCITO.

CONCITOs rapport rammer ned i en højaktuel politisk debat. En omfattende transformation af de danske arealer blev varslet i juni, da den såkaldte grønne trepart blev enige om Aftale om et Grønt Danmark. Med Aftale om et Grønt Danmark blev der varslet 40 milliarder kroner til arealomlægning, men arbejdet er langt fra slut.

”Vi står over for en opgave med en kæmpe kompleksitet og et omfang, der rækker ud over rammerne i trepartsaftalen. Pladsen er begrænset, landskabet er allerede i brug og klima-og biodiversitetskrisen kræver, at vi tænker nyt. Derfor er der brug for en sammenhængende, national arealstrategi, der sætter retning for, hvor vi skal hen, og som medtager alle behov, der kræver areal”, siger Peter Andreas Norn, programchef i CONCITO.

Den nye rapport giver et bud på, hvordan en national arealstrategi kan bygges op. CONCITO foreslår blandt andet, at der skal udvikles nye forretningsmodeller, som gør det mere attraktivt for jordejere at beskytte naturen og grundvandet og at bidrage til klimasikring.

Implementeringen af trepartsaftalen starter allerede næste år, og her bliver det afgørende, at vi finder en retning for, hvilket landskab vi stiler efter at få. For at træffe de rigtige valg er der brug for at tænke alle arealprioriteter med ind fra starten, og her kan visioner spille en rolle for at igangsætte diskussionerne. 

Læs også: Nyt klimasyn er ukendt for mange virksomheder

Rapportens tre visioner peger på de mange dilemmaer, der skal håndteres – for eksempel: Hvordan bliver plantebaserede fødevarer en mere udbredt norm? Skal vores skov producere træ eller biodiversitet? Lægger vi vægt på også at fremme rekreation og trivsel eller skal naturområder ligge, hvor der hvor de fysiske forhold for naturen er bedst?

”Tænker vi os grundigt om, kan vi opnå flere mål for samme investering eller indsats. Derfor skal vi både have en vision, der viser hvor vi skal hen, og en national arealstrategi, der kan styre indsatsen og inddrage alle prioriteter. Strategien skal sikre, at arealanvendelsen er effektiv og demokratisk funderet – og så skal den sørge for, at det kan betale sig at gøre det rette”, siger Tage Duer, projektleder, CONCITO.

Kilde: Concito

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Ny bæredygtighedscertificering kan hjælpe med nyt emballagedirektiv

18.12.2024SCM.dk

International lederprofil skal stå i spidsen for Danske Fragtmænd

18.12.2024WITRON Group

Sponseret

How intercultural teams help WITRON to evolve

18.12.2024SCM.dk

Wrist Ship Supply køber op i Brasilien

18.12.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Second Life Truck – Hvor økonomi og miljøhensyn går hånd i hånd

17.12.2024Descartes

Sponseret

AI vil få stor indflydelse på den danske transport- og logistikindustri

17.12.2024SCM.dk

Odense får et nyt stort produktionsanlæg til mange milliarder og et kæmpe lager

17.12.2024SCM.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup