Dansk virksomhedsnetværk har opnået fornem status

Det danske virksomhedsnetværk BigScience.dk har netop opnået status af Bronzeklynge i EU. For første gang er Big Science dermed blevet anerkendt som en egentlig markedssektor i EU.

BigScience.dk har gennem 13 år formidlet kontakten mellem danske virksomheder og de store internationale forskningsfaciliteter som for eksempel partikelacceleratoren CERN i Schweitz. Foto: Robert Hradil, Monika Majer/ProStudio22.ch

28.12.2023

SCM.dk

BigScience.dk det danske netværk for virksomheder og forskningsinstitutioner, der arbejder med teknologileverancer til internationale Big Science faciliteter, er netop blevet udnævnt til ”Bronzeklynge” af EU. Denne status er en anerkendelse af netværkets standard for kvalitetsstyring inden for klyngesamarbejde.

”Udnævnelsen er en stor anerkendelse af vores arbejde med at servicere vores 350 danske medlemsvirksomheder. Big Science-markedet vokser, og danske virksomheder skal løbe stærkt for at følge med. Med denne udnævnelse kan vi styrke vores position som et stærkt virksomhedsnetværk. The European Cluster Excellence Initiative har analyseret vores struktur, governance, strategi, services og resultater. Vi er blevet benchmarket mod andre klynger og har modtaget anbefalinger til, hvordan vi kan forbedre os, det skal vi nu arbejde videre med”, siger centerchef Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut.

Bronzekluster-certificeringen er en del af det europæiske kvalitetsmærkningssystem for klyngesamarbejde, som også inkluderer sølv- og guldstandarder. Disse certificeringer er en del af EU's bestræbelser på at fremme vækst og konkurrenceevne gennem styrkelse af klyngesamarbejde. BigScience.dk er støttet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse og administreres af Teknologisk Institut.


BigScience.dk har gennem 13 år formidlet kontakten mellem danske virksomheder og de store internationale forskningsfaciliteter, der er drevet i multi-nationale partnerskaber. Det er faciliteter som ESS (neutron-mikroskop i Sverige), CERN (partikelaccelerator i Schweitz), ESO (astronomi i Chile), og European XFEL (røntgenlaserforskning i Tyskland) hvor der udføres avanceret forskning i forskellige videnskabelige discipliner.

 ”Disse komplekse internationale forskningsfaciliteter har konstant behov for avancerede tekniske, elektroniske og mekaniske produkter. BigScience.dk spiller en vigtig rolle i at skabe forbindelser mellem potentielle danske leverandører og disse faciliteter”, siger Nikolaj Zangenberg.
Markedet for Big Science blev i 2020 anslået til at være USD 29,1 milliarder værd, med en årlig vækstrate på 7,4 procent. Det forventes at nå USD 41,6 milliarder i 2025.

BigScience.dk, der har 350 danske medlemmer, arbejder aktivt på at hjælpe danske virksomheder med at vinde kontrakter på disse store forskningsfaciliteter. Netværket er blevet evalueret af ESCA - the European Secretariat for Cluster Analysis - og har fået gode karakterer for dens effekt på erhvervslivet, struktur, projektarbejde og internationale udsyn. ESCA har også foreslået mulige forbedringsområder, herunder at invitere flere forskningsinstitutioner til at deltage i netværket og skabe tættere kontakt med medlemmerne.

Læs også: Producentansvaret for emballageaffald rykker tættere på

I forvejen har BigScience.dk et bredt netværk af danske medlemsvirksomheder inden for eksempelvis elektronik, mekanik, konstruktion, vakuum, svejsning og IT. Et af de højaktuelle Big Science fokusområder er markedet omkring ESS, European Spallation Source, som er under opbygning i Lund i Sverige. Flere danske virksomheder er leverandører eller arbejder, sammen med BigScience.dk, på at blive leverandører af de mange sofistikerede forskningsstationer. Når ESS er i fuld drift, vil den være vært for omkring 800 eksperimenter og have 3000 besøgende videnskabsfolk per år.

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.01.2025SCM.dk

Trump vil tage Panamakanalen tilbage

21.01.2025SCM.dk

Uddannelser og erhvervsliv samarbejder om grønne løsninger

21.01.2025SCM.dk

Campus Kalundborg satser på biobaseret produktion

20.01.2025SCM.dk

Rådgivning for 66,5 millioner kroner skal booste SMV’ers vækst

17.01.2025SCM.dk

Indspark: Nye spor i sandet for industri- og logistikejendomsmarkedet

14.01.2025SCM.dk

Svensk transportvirksomhed opkøbt af dansk logistikkoncern

14.01.2025SCM.dk

Virksomheder styrker fokus på SCM-kompetencer

13.01.2025SCM.dk

Advisense styrker positionen som Nordens GRC-frontløber

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup