Dansk virksomhedsnetværk har opnået fornem status
Det danske virksomhedsnetværk BigScience.dk har netop opnået status af Bronzeklynge i EU. For første gang er Big Science dermed blevet anerkendt som en egentlig markedssektor i EU.
BigScience.dk det danske netværk for virksomheder og forskningsinstitutioner, der arbejder med teknologileverancer til internationale Big Science faciliteter, er netop blevet udnævnt til ”Bronzeklynge” af EU. Denne status er en anerkendelse af netværkets standard for kvalitetsstyring inden for klyngesamarbejde.
”Udnævnelsen er en stor anerkendelse af vores arbejde med at servicere vores 350 danske medlemsvirksomheder. Big Science-markedet vokser, og danske virksomheder skal løbe stærkt for at følge med. Med denne udnævnelse kan vi styrke vores position som et stærkt virksomhedsnetværk. The European Cluster Excellence Initiative har analyseret vores struktur, governance, strategi, services og resultater. Vi er blevet benchmarket mod andre klynger og har modtaget anbefalinger til, hvordan vi kan forbedre os, det skal vi nu arbejde videre med”, siger centerchef Nikolaj Zangenberg, Teknologisk Institut.
Bronzekluster-certificeringen er en del af det europæiske kvalitetsmærkningssystem for klyngesamarbejde, som også inkluderer sølv- og guldstandarder. Disse certificeringer er en del af EU's bestræbelser på at fremme vækst og konkurrenceevne gennem styrkelse af klyngesamarbejde. BigScience.dk er støttet af Styrelsen for Forskning og Uddannelse og administreres af Teknologisk Institut.
BigScience.dk har gennem 13 år formidlet kontakten mellem danske virksomheder og de store internationale forskningsfaciliteter, der er drevet i multi-nationale partnerskaber. Det er faciliteter som ESS (neutron-mikroskop i Sverige), CERN (partikelaccelerator i Schweitz), ESO (astronomi i Chile), og European XFEL (røntgenlaserforskning i Tyskland) hvor der udføres avanceret forskning i forskellige videnskabelige discipliner.
”Disse komplekse internationale forskningsfaciliteter har konstant behov for avancerede tekniske, elektroniske og mekaniske produkter. BigScience.dk spiller en vigtig rolle i at skabe forbindelser mellem potentielle danske leverandører og disse faciliteter”, siger Nikolaj Zangenberg.
Markedet for Big Science blev i 2020 anslået til at være USD 29,1 milliarder værd, med en årlig vækstrate på 7,4 procent. Det forventes at nå USD 41,6 milliarder i 2025.
BigScience.dk, der har 350 danske medlemmer, arbejder aktivt på at hjælpe danske virksomheder med at vinde kontrakter på disse store forskningsfaciliteter. Netværket er blevet evalueret af ESCA - the European Secretariat for Cluster Analysis - og har fået gode karakterer for dens effekt på erhvervslivet, struktur, projektarbejde og internationale udsyn. ESCA har også foreslået mulige forbedringsområder, herunder at invitere flere forskningsinstitutioner til at deltage i netværket og skabe tættere kontakt med medlemmerne.
Læs også: Producentansvaret for emballageaffald rykker tættere på
I forvejen har BigScience.dk et bredt netværk af danske medlemsvirksomheder inden for eksempelvis elektronik, mekanik, konstruktion, vakuum, svejsning og IT. Et af de højaktuelle Big Science fokusområder er markedet omkring ESS, European Spallation Source, som er under opbygning i Lund i Sverige. Flere danske virksomheder er leverandører eller arbejder, sammen med BigScience.dk, på at blive leverandører af de mange sofistikerede forskningsstationer. Når ESS er i fuld drift, vil den være vært for omkring 800 eksperimenter og have 3000 besøgende videnskabsfolk per år.
/ PiB