03.10.2022  |  SCM 4.0

Dansk produktion er kommet på bagkant med digitaliseringen

Danske produktionsvirksomheder har en overraskende lav grad af investeringer i automation og digitalisering. Det viser en undersøgelse fra SDU, hvor forskerne konkluderer, at danske produktionsvirksomheder har et stort investeringsefterslæb.

Der bliver vendt op og ned på verdens forsyningskæder, hvor fokus indtil for få år siden var på pris, lønfordele og lean værdikæder. Det var efterspørgslen, der dikterede slagets gang. Pandemien, Suez-blokade, Ukraine-krigen, energi- og klimakrise, inflation, voldsomme prissvingninger, fragtkaos med mere har de seneste år sat en helt ny agenda, hvor fokus nu er på resiliens og forsyningssikkerhed. I dag er det i høj grad forsyningerne, der dikterer slagets gang.

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet har derfor undersøgt, hvordan de store forstyrrelser påvirker danske produktionsvirksomheders sourcing og digitalisering praksis set i lyset af både pandemien og brug af nye digitale teknologier. Undersøgelsen omfatter 213 respondenter.

Det mest overraskende resultat af undersøgelsen er måske, at den viser en overraskende lav grad af automation og digitalisering i danske produktionsvirksomheder.
Respondenterne er i undersøgelsen blevet spurgt om i hvilken grad, de anvender nye væsentlige digitale teknologier i produktionsprocesserne. Her viser alle gennemsnitsværdierne en score på under 3,0 målt på Likerts skala, der går fra 1 til 5.

Markant investeringsefterslæb
Forskerne bag undersøgelsen Jan Stentoft og Ole Stegmann Mikkelsen konkluderer: ”Disse resultater indikerer et markant investeringsefterslæb. Dataene indikerer, at der fortsat er et uudnyttet digitaliseringspotentiale blandt danske produktionsvirksomheder”.

Forskerne fremhæver, at både akademisk og mere praksisorienteret litteratur i de senere år har vist stor interesse for værdien af automation og nye teknologier i produktionsvirksomheder, og at de derfor havde forventet en højere grad af investeringsniveau.

De påpeger, at anvendelsen af nye digitale teknologier i produktionsprocesserne i både forskning og praksis igen og igen bliver udråbt som en væsentlig løftestang for produktivitet i virksomhederne og forsyningskæderne. Men denne undersøgelse viser, at denne opmærksomhed ikke synes at være slået helt igennem endnu ude i virkeligheden.

Flest robotter og mindst AI
De tre største værdier er brugen af:

• autonome robotter med et snit på 2,27,
• big data og analytics med et snit på 2,16, og
• simulering med et snit på 2,12.

Respondenterne angiver også fire andre digitale teknologier, som de anvender i produktionsprocesser:

• Internet of Things (IoT) og brugen af sensorer: 2,05.
• Additive manufacturing (3D print): 1,92.
• Augmented reality (virtualitet): 1,51.
• Kunstig intelligens (AI): 1,39.

Barrierer for brug af I4.0
Forskerne henviser til tidligere studier af brug af Industri 4.0-teknologier (se faktaboks) i produktionsvirksomheder, og her fandt de frem til følgende almene barrierer for at tage 4.0 i brug:

• Mangel på standarder.
• For få finansielle ressourcer.
• Mangel på forståelse af den strategiske vigtighed af industri 4.0.
• For få menneskelige ressourcer.
• Mere fokus på drift end på udvikling.
• Mangel på databeskyttelse (cybersecurity).
• Mangel på kvalificeret arbejdskraft.
• Mangel på viden om industri 4.0.
• Kræver efteruddannelse af medarbejdere.
• Mangel på medarbejderparathed.
• Mangel på forståelse af samspillet mellem medarbejdere og teknologi.

Industri 4.0

Man taler om en industriel revolution i fire stadier. Den første industrielle revolution startede med mekanisering af produktion i det 18. århundrede. Denne blev efterfulgt af den anden industrielle revolution i det sene 19. århundrede med dampmaskiner, benzinmotorer, elektricitet og masseproduktion. Den tredje industrielle revolution tog fat i begyndelsen af 1970’erne, hvor man begyndte at anvende PLC’er og automation i produktionen. Den fjerde industrielle revolution finder sted netop nu, hvor man forbinder fysiske og digitale systemer. Eksempler på industri 4.0 teknologier er autonome robotter, big data & analytics, simulering, Internet of Things, additive manufacturing, augmented reality og kunstig intelligens.

Kilde: ”Danske produktionsvirksomheders sourcing praksis set i lyset af COVID-19 og brugen af nye digitale teknologier” udført af Ole Stegmann og Jan Stentoft, SDU, august 2022.

Denne artikel er en del af temaet Tema om produktion januar 2023

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere