23.05.2022 | Branchenyt
Dansk opstartsvirksomhed vinder europæisk konkurrence for supply chain startups
Den danske startup Responsibly blev årets vinder af European Supply Chain Start-up. Responsibly tilbyder en teknologisk dataplatform, som forenkler processen med at evaluere leverandørers bæredygtighed. Både årets start-up og scale-up vindere har fokus på bæredygtighed.
Thomas Buch Andersson (nr. 2 fra venstre) og Hope Jeter (nr. 1 fra venstre) modtager prisen European Supply Chain Start-up 2022 på marketing for 20.000 euro. Foto: Supply Chain Media.
Fredag modtog medstifter og CEO Thomas Buch Anderssonden for danske opstartsvirksomhed Responsibly prisen som European Supply Chain Start-up 2022. Det skete på arrangementet inNOWvate Supply Chain Event i Ede i Holland – i skarp konkurrence med de to andre finalister belgiske Garvis og tyske Seedtrace.
Dommerkomiteen valgte at uddele prisen til Responsibly, fordi virksomheden demonstrerer ”dybdegående viden om sit felt, der er ekspertise i bæredygtigt indkøb og de udfordringer, det medfører. Det gælder særligt bæredygtigt indkøb i Kina og virksomhedens avancerede brug af scraping teknologi og kunstig intelligens til at indsamle data”.
Bæredygtige produkter sælger bedre
Thomas Buch Andersson skriver i en blog, at bæredygtigt indkøb giver god og elementær kommerciel mening, fordi bæredygtige produkter i dagens verden simpelthen sælger bedre end ikke-bæredygtige produkter.
”Vi tror bæredygtighed er dyrt, fordi vi som forbrugere er vant til at betale mere for bæredygtige produkter – uanset om det er et økologisk æble eller vedvarende energi. Og det er præcist præmissen for argumentet om, at bæredygtigt indkøb giver god kommerciel mening: Bæredygtigt indkøbte produkter sælger bare bedre”.
Han refererer blandt andet til undersøgelsen Global Sustainability Study 2021 udført af konsulenthuset Simon-Kucher & Partners. Undersøgelsen konkluderer, at 60 procent af forbrugerne vægter bæredygtighed som en vigtig indkøbsparameter. Tallet er på 74 procent, når vi ser på sektorer som energi og forbrugerprodukter. Faktisk viser undersøgelsen, at mere end en ud af tre forbruger er villig til at betale mere end 25 procent ekstra for bæredygtige produkter.
Kommercielt og disruptive
Udvælgelsen skete på baggrund af fire kriterier:
• Kommercielt potentiale.
• Disruptive natur.
• Brugbarhed.
• Klar i præsentation af virksomheden.
Dommerkomitéen var efter præsentationerne fra de tre finalister ikke i tvivl, der var fuld enighed om at udpege Responsibly som vinder. Dommerne inddrog også stemmer fra 782 deltager i arrangementet, som både blev afviklet fysisk og virtuelt.
Dommerkomitéen består af de fem erfarne supply chain startup-personer:
• Emilia Jevakhoff, CEO og stifter af Winddle, som vandt prisen i 2021.
• Thijs Gitmans, Fund Manager, NBI Investors.
• Matthias Bosse, stifter og partner, Prequel Ventures og stifter af Supply Chain Management Startups.
• Meinderdjan Botman, forhenværende CCO, DSV Solutions.
• Martijn Lofvers, CEO og trendwatcher, Supply Chain Media.
Årets scale-up også klimarelateret
Den hollandske opstartsvirksomhed StoreShippers blev ved samme arrangement udpeget som den mest lovende scale-up virksomhed. Kriteriet for at komme i betragtning til denne pris er, at det er en ung virksomhed, som har rejst mere end 2 millioner euro i kapital. StoreShippers’ løsning måler supply chain relateret CO2-udledning for kunderne.
Det skete i skarp konkurrence med de to andre finalister: Carbmee fra Tyskland og Shipnext fra Belgien.
Både årets start-up og årets scale-up har altså fuld fokus på bæredygtighed i forsyningskæden.
Prisuddelingerne bliver organiseret af Supply Chain Media.
IT

Millioner til cybersikkerhed i værdikæder
Med fem nye projekter og en bevilling på lige knap 40 millioner kroner styrker Industriens Fond nu danske virksomheders arbejde med gøre deres værdikæder cybersikre. Projekterne skal aktivere over 250 primært små og mellemstore virksomheder i forløb, der med forskelligt afsæt skal løfte den digitale sikkerhed i virksomhedernes kontaktflader og derigennem styrke konkurrenceevnen.
Lager & distribution

Globalt samarbejde skal realisere ny klimastrategi for skibsfarten
Danmark har taget initiativ til en rundbordssamtale i New York om, hvordan verdens lande, når ambitionen om klimaneutral skibsfart og samtidig sikre en retfærdig omstilling af skibsfarten.
Branchenyt

Skanlog køber svensk 3PL-aktør
Skanlog og Hillebrand Gori har indgået en aftale, hvor Skanlog overtager hele Hillebrand Goris indenlandske lager- og distributionsvirksomhed for alkoholholdige drikkevarer i Sverige. Alle berørte medarbejdere vil blive tilbudt ansættelse hos Skanlog. Hillebrand Gori vil fortsat operere i Sverige og vil i fremtiden fokusere på sine internationale logistiknetværks services.
Lager & distribution

Dansk global pakkeboksvirksomhed rammer endnu en milepæl
Sønderborgvirksomheden SwipBox har solgt 40.000 pakkebokse. Det cementerer virksomhedens position som global markedsleder. Guldet findes i den innovative pakkeboks, Infinity.
Branchenyt

Månedens udfordring: Omnichannel og klima ryster forsyningskæde-posen
Pandemien sparkede for alvor gang i e-handlen for IKEA. Det har sat skub i transformation af forsyningskæden for at skabe en omnichannel, der kan det hele på én gang. Sammen med klimakrisens konsekvenser for driften, udgør det to af de største udfordringer for Ikeas forsyningskæde.
Lager & distribution

Nybyggede lagerlokaler bliver revet væk
Der bliver bygget løs i landets industrikvarterer og stort set alt bliver afsat til pladshungrende virksomheder. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Et stort efterslæb på nybyggeri, travlhed i erhvervslivet og boligbyggeri i gamle erhvervskvarterer, lyder forklaringer fra to erhvervsmæglere.