Dansk forbrugs klimaaftryk er størst i udlandet
Når danske forbrugere, virksomheder og det offentlige gør sine indkøb, så kommer en stor del af produkterne fra udlandet. Den store mængde importerede varer betyder, at klimaaftrykket ved det danske forbrug i højere grad ligger udenfor landets grænset end indenfor.
Mens vi har formået at sænke vores klimaaftryk herhjemme i Danmark mellem 2010 og 2020, så er samme udvikling ikke sket i Danmarks klimaaftryk i udlandet. Det viser en ny analyse fra Danmarks Statistik.
Selvom drivhusgasemissionerne i udlandet er stort set uændrede i perioden, betyder det altså, at vi i dag sætter størstedelen af vores klimaaftryk i udlandet.
Dansk forbrugs klimaaftryk 2020
· Dansk forbrugs klimaaftryk i Danmark er faldet med 11 ton CO2-ækvivalenter i gennemsnit siden 2010.
· Vores klimaaftryk i udlandet er forblevet på samme niveau i den samme periode.
· Nu fylder vores udledning af CO2-ækvivalenter i udlandet 62 procent af vores samlet klimaaftryk.
· Tallet er oppe fra 50 procent i 2010.
Kilde: Danmarks Statistik
Dansk forbrug, som dækker over både private forbrugere og virksomheder såvel som det offentlige, skabte 40,8 millioner ton udledte emissioner målt i CO2-ækvivalent, den fælles måleenhed for klimagassernes forurening i udlandet i 2020. Det svarer til 62 procent af dansk forbrugs samlede klimaaftryk.
Læs også: Nyt klimakompas skal hjælpe SMV’er styre mod grøn omstilling
Det var især i Kina, at det danske forbrug satte sit aftryk i 2020. Kigger man på lande i Europa er det særligt i Tyskland og Rusland, hvor danskerne sætter sit klimaaftryk. Faktisk sætter vi hele 34 procent af vores europæiske klimaaftryk i kun de to lande.
Mens de private forbrugere formår at holde balancen mellem varer, der sætter størst klimaaftryk hjemme og ude, med 55 procent af forbruget, der klimasviner i udlandet, så gælder det omkring 75 procent for både det offentlige forbrug og investeringer.
- KCP