Dansk Flygtningehjælp stiller skarpt på den ansvarlige forsyningskæde

Nødhjælpskatastrofer kan i sagens natur ikke planlægges, så hvordan planlægge en bæredygtigtig forsyningskæde? Det er ikke så ligetil, og der er nok at tage fat på, når man som Christian Grønnerød arbejder på at gøre Dansk Flygtningehjælps forsyningskæde (mere) bæredygtig.

”Vi er i fuld gang med at systematisere og dokumentere bæredygtighed i vores forsyningskæder. Det kommer til at tage en del tid, men der sker hele tiden små fremskridt, og vi bliver gradvis klogere”, fortæller Christian Grønnerød. Foto: Dansk Flygtningehjælp..

28.11.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Skal vi prioritere menneskeliv eller planeten? Skal vi flyve nødhjælpsvarer til katastrofeområde eller bruge tre uger på at sejle det? Skal vi fortsætte med at være organiseret decentralt, eller skal vi arbejde mere centralt, så vi bedre kan styre miljøaftrykket og den sociale ansvarlighed? Skal vi fortsætte med at være del af det LogsCluster, som er et logistiksamarbejde mellem en række internationale nødhjælpsorganisationer, eller er der en bedre måde?

”Vi er i fuld gang med at systematisere og dokumentere bæredygtighed i vores forsyningskæder. Det kommer til at tage en del tid, men der sker hele tiden små fremskridt, og vi bliver gradvis klogere. Det er et arbejde præget af dilemmafyldte valg. Lige nu har vi tænkt bæredygtighed ind i mange dele af vores forsyningskæde, men vi mangler dokumentation”, fortæller Christian Grønnerød, der er Head of Supply Chain hos Dansk Flygtningehjælp.

Læs også: Gør ingen skade

Fra græsrødder til strategi
Han fortæller, at indsatsen for at tilføre ansvarlighed eller bæredygtighed til forsyningskæden hidtil har være græsrodspræget med ø’er af tiltag, der ikke systematisk har haft sammenhæng med andre dele af kæden eller arbejdet. Nu arbejder han og kollegaer på at gøre indsatsen mere strategisk, så de ikke risikerer at løse ét bæredygtighedsproblem og efterlade et andet problem et andet sted i forsyningskæden.

En klassisk forsyningskæde, som for eksempel Supply Chain Councils SCOR-model definerer den, ser ud cirka, som følger:
• Råvare – fabrik(ker) – distributionscenter – forhandlerled/salgskanal – kunde/forbrug.

En nødhjælps-forsyningskæde ser lidt anderledes ud, mere noget i retning af:
• Behov (for eksempel ’flygtninge fryser’) – donorer (EU, FN, nationale regeringer etcetera) – marked/leverandører – forsyning til nødstedte (af for eksempel tæpper og telte).

Forsyningskæden er projektfinansieret
Et andet kendetegn ved en nødhjælpsforsyningskæde er, at den er 100 procent projektfinansieret, så forsyningskædeprocesser og pengestrøm hænger tæt sammen. Det kræver tæt dokumentation mellem pengestrøm og processer, og den sammenhæng bliver forankret i Dansk Flygtningehjælps ERP-system.

”Vores forsyningskædeaktiviteter er altså projektstyrede, og nu skal vi tænke bæredygtighed ind i alle led i kæden. Tidligere blev et projekt for eksempel initieret af nogle flygtninges behov for ly, hvilket udløste en markedssøgning efter og sourcing af presenninger. Nu får vi en ekstra dimension, der består af, at presenningerne – udover krav til kvalitet og økonomi - også skal være produceret bæredygtigt, hvor ’bæredygtigt’ både omfatter klima, miljø og social ansvarlighed. Det komplicerer arbejdet betydeligt”, fortæller han.

Læs også: Sådan fremtidssikrer du din forsyningskæde – del 1

Samarbejde med leverandører
Det kræver ifølge Christian Grønnerød en mere holistisk tilgang i form af tættere samarbejde med kollegaer og leverandører, hvor leverandørens kompetencer inden for ’bæredygtighed’ bliver løftet og dokumenteret.

”Det kan vi blandt andet gøre igennem LogsCluster, som er et logistisk samarbejde mellem en række internationale nødhjælpsorganisationer”, fortæller han.

LOGS Cluster sørger for at koordinere, informationsdele og facilitere adgang til fælles logistikserviceydelser, når der opstår en nødhjælpssituation. LogsCluster sørger for eksempel lige nu for, at både Røde Kors, World Food Programme og Red Barnet med flere anvender én forsyningskæde fra Polen ind i Ukraine. Det løfter effektivitet og ressourceudnyttelse betydeligt.

Et andet tiltag er at kortlægge leverandører på en matrix, der synliggør, hvordan leverandører præsterer på parametre som CO2, affaldshåndtering, cirkulær økonomi, arbejdstagerrettigheder med mere.

”Dansk Flygtningehjælp kan ikke løse dette alene. Vi har brug for, at donorerne tager et ansvar på bæredygtigheds-agendaen, hvis vi skal lykkes”, fortæller Christian Grønnerød. Foto: CIPS/Moesinger Photography..

Menneske eller planet?
Et gennemgående dilemma i bæredygtighedsarbejdet er afvejningen af hensyn til de mennesker, der lider nød kontra hensyn til klima eller miljø.

”Skal vi flyve nødhjælpsvarer til katastrofeområde eller bruge tre uger på at sejle det? Skal vi vælge de billigste telte og presenninger, fordi det giver den bedste økonomiske udnyttelse af donormidlerne – eller skal vi betale lidt mere for telte og presenninger, der er bæredygtige og fremstillet på social ansvarlig vis? Vi støder hele tiden på den slags vanskelige dilemmaer, som vi ikke sådan bare lige kan besvare eller løse. Men jeg er sikker på, at vi nok skal arbejde os frem til gode afbalancerede løsninger hen ad vejen.

Men det kræver arbejde, tid og refleksioner”, fortæller han – og efter lidt eftertanke supplerer han:

”Dansk Flygtningehjælp kan ikke løse dette alene. Vi har brug for, at donorerne tager et ansvar på bæredygtigheds-agendaen, hvis vi skal lykkes. De må hjælpe os med at afgøre om, vi skal levere flere billige telte og presenninger eller færre antal bæredygtigt producerede telte og presenninger gennem deres donationer og rammeværk”.
Decentralt eller centralt?

Dansk Flygtningehjælps operative arbejde er per princip decentraliseret, fordi det er vigtigt, at nødhjælpsarbejdet bliver udført af lokale chauffører, håndværkere og vareleverandører.

”Vi vil gerne have, at nødhjælpsarbejdet støtter det lokale forretningsliv og den lokale økonomi. Men en leverandør af en brønd i Sydsudan kan jo ikke bare levere en CO2-neutral løsning, og han kan slet ikke levere dokumentation for det. Så hvad gør man så, hvis man gerne vil indarbejde bæredygtighed? I lokalområderne, hvor nødhjælpsarbejdet foregår, er der ingen ISO-certificeringer, der er måske intet internet, mobilforbindelserne er dårlige, satellitforbindelserne er ustabile og de sidste mange kilometer består af usikre mudderveje, der jævnligt er ufarbare”, fortæller Christian Grønnerød og supplerer:

”Så vi er på en længerevarende kultur- og bevidsthedsrejse, der kommer til at tage tid. Vores supply chain medarbejdere skal løbende udfordre løsninger, så vi gradvist bevæger os i en mere bæredygtig retning. Vi vil nemlig være bæredygtige. Fordi det er det rigtige. Og fordi det er et krav fra vores donorer”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om den ansvarlige forsyningskæde 2022

Relateret indhold

16.07.2024SCM.dk

Logistikvirksomhed får global anerkendelse for bæredygtighedsindsats

15.07.2024SCM.dk

Maersk containerskib angrebet i Det Arabiske Hav

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup