Dansk e-handel ramt af nedgang
Blot 3 procent af de danske forbrugere forventer samlet set at skrue op for deres onlineforbrug det kommende år. Det viser E-handelsanalysen for februar 2023.
Dansk e-handel har det seneste stykke tid har været ramt af vigende salg. Det har både vores E-handelsanalyser og E-handelsindeks vist af flere omgange. Det tyder ikke på, at udviklingen vender lige foreløbig.
I E-handelsanalyse for februar 2023 er forbrugernes købsforventninger til de næste 12 måneder tværtimod uhørt lave. Andelen, der forventer at købe mere, er 13,6 procent, mens 10,6 procent tilsvarende forventer at købe mindre. Netto betyder det, at 3 procent forventer at handle mere de kommende 12 måneder i forhold til det foregående år.
Læs også: E-handel har fået et lille stød i maven
”Det er den næstlaveste købelyst, vi nogensinde har målt i E-handelsanalysen, og det er en halvering af de nettopositive over det seneste år, så det er langtfra opløftende. Et lille lyspunkt er dog, at det skyldes den generelle økonomiske usikkerhed i samfundet og ikke netbutikkernes indsats – den er nemlig stadig meget værdsat af forbrugerne”, siger Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, der henviser til en analyse om forbrugernes holdning til dansk e-handel.
Prisen er også i bund
E-handelsanalysen for februar viser også, at det ikke blot er forventningerne til fremtidige køb, der skraber bunden. Gennemsnitsprisen per køb var i februar nede på 535 kroner, hvilket er klart lavere end gennemsnittet på 580 kroner i januar.
”Konklusionen er klar: Forbrugerne holder på pengene, og de forventer ikke at ændre på det lige foreløbigt”, lyder det fra Niels Ralund.
Foråret kalder på optimisme
Tager man de optimistiske briller på, vil øjnene formentlig søge mod uge-tallene for omsætningen i E-handelsindekset. De viser en fremgang fra begyndelsen af måneden til slutningen:
”Det bliver spændende at se, om det er fortsat i marts, for så vil det tyde på, at foråret har fået forbrugerne i bedre humør. Vi krydser fingre og hænger håbet på, at forbruget steg gevaldigt sidste forår”, slutter Niels Ralund.
- PiB