Dansk biotek-virksomhed vil revolutionere produktionen af biokemikalier

Den danske biotek-virksomhed Cysbio er klar med ny teknologi til fremstilling af svært producerbare biokemikalier med minimal miljøbelastning. Markedsperspektivet og potentialet er enormt.

Den danske biotek-virksomhed Cysbio er klar med ny teknologi til fremstilling af svært producerbare biokemikalier med minimal miljøbelastning. Markedsperspektivet og potentialet er enormt. Foto:Cysbio.

23.08.2021

SCM.dk

Med 33 millioner EU-støttekroner i ryggen kan den danske biotekvirksomhed Cysbio fremstille både billigere og mere miljørigtige biokemikalier. Virksomhedens patenterede fermenteringsteknologi rummer et enormt potentiale og markedsperspektiv for storproduktion af ellers svært producerbare kemikalier som aminosyrer og ålegræssyre til brug indenfor fødevareindustrien, landbruget og skibsfarten.

Ifølge Henrik Meyer, der er CEO i Cysbio, giver EU-støtten virksomheden en gylden mulighed for at høste frugterne af mange års forskning og udvikling.

”Teknologien har været under udvikling i 10 år, og vi er nået dertil, hvor de første aminosyrer og sulfaterede produkter relativt snart kommer på markedet. Vi kan nu fremstille mikroorganismer på en måde, som ingen andre kan, og med støtten fra EU kan vi speede processen op og køre den i stor målestok. Det betyder, at vi hurtigere end forventet kan udvikle nye og svært producerbare biokemikalier, hvor mikroorganismer omdanner vedvarende kulstofråvarer såsom sukker til de ønskede slutprodukter”, fortæller Henrik Meyer.

Aminosyrer kan forebygge sygdomme
Cysbio vil bruge 15 millioner af støttekronerne på at gøre fremtidens brug af aminosyrer mere miljørigtig. Målet er en markant omlægning af verdensproduktionen af en række aminosyrer, som i dag bruges i en bred vifte af produkter inden for blandt andet fødevarer, foder, kosmetik, kosttilskud og pharma. 

”Med vores forskning har vi udviklet en helt ny metode, hvor vi meget billigere end tidligere kan fremstille i første omgang to vigtige aminosyrer, som grundet vores lave omkostninger kan erstatte en lang række produkter og tilmed give basis for helt nye anvendelser, som den hidtidige høje pris har umuliggjort. Dermed kan vi være med til markant at reducere verdens forbrug af kemisk fremstillede aminosyrer”, siger Alex Toftgaard Nielsen, der er CSO i Cysbio.

Serin er en af disse aminosyrer, som i dag kun bruges i begrænsede mængder. Nyere forskning har vist, at sygdomme så som fedtlever og andre markante livsstilsygdomme effektivt kan forebygges eller behandles gennem et dagligt indtag af serin som kosttilskud. På verdensplan vurderes det at op mod 20 procent af verdens befolkning har eller er i risiko for at udvikle fedtlever.

”Den lavere produktionspris vil muliggøre en bred tilgængelighed af sådanne serin-tilskud, samtidig med at produktionen baseres på en bæredygtig produktionsmetode”, siger Alex Toftgaard Nielsen.

Grønnere skibsfart i udsigt
Den resterende del af støtten vil Cysbio bruge til at gøre en lang række byggematerialer og malingstyper mere miljørigtige. Med fermenteringsteknologien kan virksomheden fremstille både billigere og mere bæredygtig ålegræssyre, som kan reducere mængden af biofilm i mange forskellige produkter uden at det skader miljøet.

Fakta om Cysbio

Cysbio anvender avanceret teknologi til at skabe billige og bæredygtige biokemikalier ved at modificere mikroorganismer og gøre dem i stand til at omdanne simple sukkerater til biokemiske produkter. Cysbio er et spin out fra Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Se mere på www.cysbio.dk

”Når vi fremstiller ålegræssyre, kan vi eksempelvis skåne havmiljøet massivt. For at reducere mængden af biofilm på skibe males der i dag med kemisk og kobberholdig maling. Det gør man for at fjerne biofilm, der får skibene til at sejle langsommere, men metoden er både dyr og meget skadelig for miljøet. Med ålegræssyre kan vi udskifte de skadelige komponenter med mere miljørigtig kemi”, siger Alex Toftgaard Nielsen.

Ifølge Cysbio bruges der globalt set over en milliard liter maling til skibe årligt, mens de vurderer markedsværdien til at være på omkring 2,5 milliarder USD med en årlig vækst på fem procent. Desuden er der et meget stort behov for miljørigtige alternative ingredienser med antifouling egenskaber, så potentialet for en miljømæssig og økonomisk gevinst er meget stort, lyder vurderingen fra Alex Toftgaard Nielsen.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

11.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sådan lever Agilox AMR’er op til de vigtigste tendenser for 2025

11.02.2025SCM.dk

Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online