Dansk biotek-virksomhed vil revolutionere produktionen af biokemikalier

Den danske biotek-virksomhed Cysbio er klar med ny teknologi til fremstilling af svært producerbare biokemikalier med minimal miljøbelastning. Markedsperspektivet og potentialet er enormt.

Den danske biotek-virksomhed Cysbio er klar med ny teknologi til fremstilling af svært producerbare biokemikalier med minimal miljøbelastning. Markedsperspektivet og potentialet er enormt. Foto:Cysbio.

23.08.2021

SCM.dk

Med 33 millioner EU-støttekroner i ryggen kan den danske biotekvirksomhed Cysbio fremstille både billigere og mere miljørigtige biokemikalier. Virksomhedens patenterede fermenteringsteknologi rummer et enormt potentiale og markedsperspektiv for storproduktion af ellers svært producerbare kemikalier som aminosyrer og ålegræssyre til brug indenfor fødevareindustrien, landbruget og skibsfarten.

Ifølge Henrik Meyer, der er CEO i Cysbio, giver EU-støtten virksomheden en gylden mulighed for at høste frugterne af mange års forskning og udvikling.

”Teknologien har været under udvikling i 10 år, og vi er nået dertil, hvor de første aminosyrer og sulfaterede produkter relativt snart kommer på markedet. Vi kan nu fremstille mikroorganismer på en måde, som ingen andre kan, og med støtten fra EU kan vi speede processen op og køre den i stor målestok. Det betyder, at vi hurtigere end forventet kan udvikle nye og svært producerbare biokemikalier, hvor mikroorganismer omdanner vedvarende kulstofråvarer såsom sukker til de ønskede slutprodukter”, fortæller Henrik Meyer.

Aminosyrer kan forebygge sygdomme
Cysbio vil bruge 15 millioner af støttekronerne på at gøre fremtidens brug af aminosyrer mere miljørigtig. Målet er en markant omlægning af verdensproduktionen af en række aminosyrer, som i dag bruges i en bred vifte af produkter inden for blandt andet fødevarer, foder, kosmetik, kosttilskud og pharma. 

”Med vores forskning har vi udviklet en helt ny metode, hvor vi meget billigere end tidligere kan fremstille i første omgang to vigtige aminosyrer, som grundet vores lave omkostninger kan erstatte en lang række produkter og tilmed give basis for helt nye anvendelser, som den hidtidige høje pris har umuliggjort. Dermed kan vi være med til markant at reducere verdens forbrug af kemisk fremstillede aminosyrer”, siger Alex Toftgaard Nielsen, der er CSO i Cysbio.

Serin er en af disse aminosyrer, som i dag kun bruges i begrænsede mængder. Nyere forskning har vist, at sygdomme så som fedtlever og andre markante livsstilsygdomme effektivt kan forebygges eller behandles gennem et dagligt indtag af serin som kosttilskud. På verdensplan vurderes det at op mod 20 procent af verdens befolkning har eller er i risiko for at udvikle fedtlever.

”Den lavere produktionspris vil muliggøre en bred tilgængelighed af sådanne serin-tilskud, samtidig med at produktionen baseres på en bæredygtig produktionsmetode”, siger Alex Toftgaard Nielsen.

Grønnere skibsfart i udsigt
Den resterende del af støtten vil Cysbio bruge til at gøre en lang række byggematerialer og malingstyper mere miljørigtige. Med fermenteringsteknologien kan virksomheden fremstille både billigere og mere bæredygtig ålegræssyre, som kan reducere mængden af biofilm i mange forskellige produkter uden at det skader miljøet.

Fakta om Cysbio

Cysbio anvender avanceret teknologi til at skabe billige og bæredygtige biokemikalier ved at modificere mikroorganismer og gøre dem i stand til at omdanne simple sukkerater til biokemiske produkter. Cysbio er et spin out fra Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Se mere på www.cysbio.dk

”Når vi fremstiller ålegræssyre, kan vi eksempelvis skåne havmiljøet massivt. For at reducere mængden af biofilm på skibe males der i dag med kemisk og kobberholdig maling. Det gør man for at fjerne biofilm, der får skibene til at sejle langsommere, men metoden er både dyr og meget skadelig for miljøet. Med ålegræssyre kan vi udskifte de skadelige komponenter med mere miljørigtig kemi”, siger Alex Toftgaard Nielsen.

Ifølge Cysbio bruges der globalt set over en milliard liter maling til skibe årligt, mens de vurderer markedsværdien til at være på omkring 2,5 milliarder USD med en årlig vækst på fem procent. Desuden er der et meget stort behov for miljørigtige alternative ingredienser med antifouling egenskaber, så potentialet for en miljømæssig og økonomisk gevinst er meget stort, lyder vurderingen fra Alex Toftgaard Nielsen.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

12.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Fra den første industrielle revolution til Industri 4.0

07.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedring af effektivitet samtidig med at vi beskytter vores planet

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online