27.03.2023  |  Innovation

Danmarks naturressourcer for 2023 er opbrugt

Den 28. marts har Danmark opbrugt sine naturlige ressourcer for 2023 som et af de første lande i verden. Dagen er også kendt som ‘Overshoot Day’. Resten af året bruger vi flere ressourcer – for eksempel fisk og træ – end Jorden naturligt kan genskabe resten af året. Danmarks forbrug skal reduceres, mener WWF Verdensnaturfonden, som sammen med DBA sætter fokus på genbrug.

Snart er det slut med at bygge nyt, fælde træer og fange fisk. I hvert fald i teorien. Den 28. marts 2023 har Danmark opbrugt sin årlige andel af de naturlige ressourcer. Det viser en ny beregning fra tænketanken Global Footprint Network. Fra og med den 29. marts bruger vi flere ressourcer, end jordklodens økosystemer kan regenerere på et år.

”Det ville kræve over fire jordkloder, hvis alle skulle leve som i Danmark. Vi har vænnet os til at have et markant overforbrug af Jordens ressourcer, som truer naturen og biodiversiteten. Det er vigtigt, at vi er bevidste om det, så vi kan træffe de rette beslutninger og omstille os, så vi igen lever i balance med naturen”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

”Danmark har det 15. højeste forbrug i verden målt per indbygger. Vi har tidligere ligget endnu højere på listen, men det betyder ikke, at Danmark har forbedret sig ret meget de seneste år. I stedet har andre lande skruet gevaldigt op for deres forbrug og dermed overhalet Danmark”, oplyser Bo Øksnebjerg.
Målt per indbygger har Qatar verdens højeste forbrug. 51 af verdens lande har ikke en Overshoot Day, fordi de – modsat Danmark – ikke bruger flere af ressourcer, end naturen kan genskabe på et år.

Skal investere i naturen
Det behøver ikke koste vækst og velfærd at tage skrue ned for den del af vores forbrug, der skader planeten. Ifølge en analyse fra World Economic Forum fra 2020 vil investeringer i den såkaldte natur-positive økonomi – hvor vi udvikler verden i pagt med naturen i stedet for på bekostning af den – øge verdens bruttonationalprodukt med 10,1 billioner kroner årligt og skabe 395 millioner jobs inden 2030.

Så selvom Danmark har opbrugt sin andel af de globale ressourcer, er der både håb og god forretning i at investere i en naturvenlig fremtid, mener generalsekretæren. Det kræver handling både lokalt og globalt at vende udviklingen, men vi har løsningerne til at bremse udviklingen, så vi igen kan leve i balance med planetens ressourcer.

“Vi behøver ikke gå på kompromis med vores velfærd og vækst for at passe på naturen. I fremtiden skal vi bruge færre ressourcer til at producere de varer, vi behøver. Alt, vi producerer, skal kunne bruges mange gange og repareres, når de går i stykker. Og når tingene er slidt helt ned, skal de kunne skilles ad, så ressourcerne kan genanvendes til nye produkter. Og de penge, vi sparer, skal bruges på at reetablere den natur, vi allerede har ødelagt”, siger Bo Øksnebjerg.

Vil gerne genbruge mere
Det kræver en stor indsats fra både politikere og virksomheder at reducere Danmarks overforbrug. Men som forbruger kan du også selv gøre en stor forskel – for eksempel at genbruge. I anledning af den danske Overshoot Day sætter WWF Verdensnaturfonden og DBA derfor fokus på, hvordan vi kan blive bedre til at genbruge og dermed begrænse vores forbrug til gavn for naturen.
Og faktisk er danskerne vilde med genbrug. Hele 90 procent af de 18-30-årige har købt genbrugsvarer inden for det seneste år. Hver fjerde vare, de unge køber, har været brugt før. Det viser tal fra DBA’s genbrugsindeks. Nye tal fra DBA’s kommende rapport om genbrug viser også, at danskerne er meget opmærksomme på at skåne klimaet via gode genbrugsvaner. Knap to ud af tre (63 procent) svarer, at de mener, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for et bæredygtigt samfund.

“Klima og bæredygtighed er to af de helt store motivationsfaktorer for at handle med brugte varer. Det gælder folk i alle aldre. De fleste forbrugere er nemlig enige om, at gode genbrugsvaner er et vigtigt værktøj til at bygge et bæredygtigt samfund, og vi vil gerne hjælpe danskerne på vej”, siger Julie Schoen, presseansvarlig og talsperson i DBA.

På FN’s biodiversitetskonference i Montreal i december 2022 underskrev verdens lande en aftale, der omtales som ’naturens Paris-aftale’. Med aftalen blev landene enige om at standse og vende tabet af biodiversitet før år 2030 samt beskytte 30 procent af verdens land, ferskvand og havareal i år 2030. Blandt landene er der enighed om, at det kræver en gevaldig reduktion i fodaftrykket på planeten.

Læs også: Genbrugshandsker skal sænke hospitalers klimaaftryk

“Til næste år skal verdens lande afgøre, hvor meget det er nødvendigt at reducere fodaftrykket fra vores forbrug for at redde verdens natur. Lige nu er oplægget, at vi skal halvere fodaftrykket inden for de næste 17 år. Det kræver en indsats fra både politikerne, virksomhederne og os alle hver især, hvis det skal lykkes. Der er dog ingen grund til at vente så længe. Vi kan alle sammen genbruge allerede i dag. Planeten har desperat brug for vores indsats her og nu”, slutter Bo Øksnebjerg.

Tre gode råd fra WWF Verdensnaturfonden og DBA til at komme i gang med at genbruge:

Kig efter brugt, før du køber nyt
Gør det til en vane at besøge din lokale genbrugsbutik, inden du køber nyt tøj eller nye ting til hjemmet. Det er godt for kloden og som regel også for din økonomi. Køb som udgangspunkt altid kvalitet og tidløst design – også når du handler brugt. Så holder tingene som regel længere tid. Det koster for eksempel op imod 1.400 liter vand at producere en enkelt t-shirt, så der er mange ressourcer at spare.

Shoppepause – for øvelsens skyld
Vil du udfordre dig selv, kan du holde shoppepause i en periode. Hvis du undervejs har brug for at købe noget, skal det være brugt. Ved at følge dette råd vil du med garanti blive mere bevidst om, hvad du i virkeligheden har brug for, genbruge mere, skåne kloden og samtidig spare en masse penge. Det er en sjov øvelse, men faktisk behøver du ikke lægge shopping på hylden for altid. Det vigtigste er, at vi bliver bedre til at shoppe klogt og genbruge mere.

Byttedage med vennerne eller kollegerne
Minder du om gennemsnitsdanskeren, er din garderobe, dine køkkenskabe og dit loftsrum fyldt med ting, som sjældent ser dagens lys. Ifølge DBA vil hver dansker i gennemsnit kunne tjene 11.671 kroner, hvis de fik gang i genbrugshandlen af de ting, de ikke længere bruger. Støv dine ubrugte ting af, og hold bytte- eller lånedage med dine venner eller kolleger. Det er ren win-win. Du får en hyggelig dag i godt selskab og samtidig genopfrisket garderoben eller hjemmet.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere