Danmark har et større materialeforbrug end EU-gennemsnittet
Danmarks materialeforbrug per indbygger er 75 procent større end EU-gennemsnittet. Det er samtidig steget 7 procent på 10 år.
I 2022 brugte vi i Danmark til sammen, både husholdninger og virksomheder, 149 millioner ton materialer. Per indbygger svarer det til 25,3 ton i gennemsnit. I gennemsnit brugte hver EU-borger 14,4 ton materialer i 2022 – altså langt mindre end den gennemsnitlige dansker. Det viser en analyse om cirkulær økonomi, som er udkommet sammen med Statistisk Tiårsoversigt 2024. Materialer bruges for eksempel til murstensvillaer, motorveje, møbler og madvarer.
”Vores materialeforbrug er en del større per indbygger end i EU-landene som gennemsnit. Eksempelvis bruger vi hvert år store mængder sand og grus til byggematerialer”, forklarer Aya Permin, fuldmægtig i Danmarks Statistik.
Når vi bruger mange materialer, er det svært at undgå at producere meget affald, men nogle materialer både kommer fra og ender som genanvendelse. Det kan være pap, der bliver genanvendt som rullen i toiletpapiret – det vi kalder cirkulær økonomi.
”Cirkulær økonomi er en modsætning til lineær økonomi og går ud på at bruge jordens ressourcer mere effektivt ved for eksempel at genanvende gamle materialer i stedet for at indvinde nye. Et eksempel er, når du sorterer plastik, glas, metal og madaffald til genanvendelse i hver sin beholder. Cirkulær økonomi handler også om for eksempel produktdesign, deleøkonomi og grønne investeringer”, siger Sara Svantesson, specialkonsulent i Danmarks Statistik.
Læs også: Kunstig intelligens åbner for enormt logistisk potentiale
I Statistisk Tiårsoversigt 2024 kan man også finde udviklingen i en lang række forskellige samfundsforhold i et tiårigt perspektiv. Det fremgår for eksempel at:
- Antallet af børn på specialskoler er steget fra 8.931 til 11.864 elever fra 2013 til 2023.
- Salget af cigaretter er næsten halveret fra 2013 til 2023. I 2023 blev der i gennemsnit solgt 804 stk. cigaretter per indbygger over 18 år, svarende til 2,2 cigaretter om dagen.
- Fra 2014 til 2023 er den samlede mængde landet fisk faldet med 33 procent for danske fiskefartøjer. I den samme periode er fangstens værdi steget med 10 procent.
- Overnatninger på danske hoteller, campingpladser og i feriehuse med videre er steget 42 procent fra 2013 til 2023. Danske turister stod for cirka halvdelen af overnatningerne i 2023, mens tyske turister stod for cirka en tredjedel.
Kilde: Danmarks Statistik
/ PiB