23.06.2020  |  Planlægning

Covid-19 har øget kravet om gennemsigtighed i hele ens supply chain

Indhold fra partner Hvad er dette?

Covid-19 har forårsaget stor skade til de globale forsyningskæder. Næsten 60% af supply chain ledere har sagt, i en analyse fra Shipping and Freight resources, at deres operationer var voldsomt påvirket.

Manglende information skabte kaos og det er nu blevet meget klart for mange, at end-to-end gennemsigtighed og digitalisering, er afgørende, når man rammes af uventede kriser i fremtiden. Hvis man ikke har den rigtige information eller overblik, er det svært at forudse og tage de rigtige beslutninger, når uventede og kritiske begivenheder opstår.  Dette resulterer ofte i højere omkostninger, brandslukninger og ineffektive brug af ressourcer. I globale kriser, vil et totalt overblik i ens supply chain, få afgørende betydning for at forstå den indflydelse og risiko, man står overfor. Det samme gælder for ens partnere og underleverandører samt kunder. 

Hvordan har Covid-19 ændret logistikken? 

  1. Logistikoperationer blev drastisk ændret uden varsel.
  • Terminaler lukkede fra den ene time til den anden
  • Det samme skete for grænser mellem landende.
  • Hele regioner blev pludselig utilgængelig.

Hvis man skal have et modsvar til sådanne vanskeligheder, så er det nødvendigt at have et totalt overblik over hvor ens varer befinder sig. Det betyder, at have en komplet viden om både transportmidler og indhold af de enkelte transport enheder.   Det er for sent at søge efter denne information, når først vanskelighederne opstår og nedlukninger er en realitet.

  1. Når visse områder er lukkede, er det nødvendigt at undgå disse. Lige så vigtigt er det at vide om personer, udstyr og transportenheder har været i de relevante områder, så man kan tage sikkerhedsmæssige alternativer.

At arbejde under sådanne omstændigheder er aldrig let, men det er tæt på umuligt hvis man ikke har opdateret informationer løbende.  For fremtiden, efter vi alle har set den påvirkning som Covid-19 har haft, skulle denne form for kontrol være et af de første skridt man tager.

Prof. Rod Franklin fra Kühne Logistics University, har udtalt at ”den fremtidige supply chain bliver ikke som din far’s supply chain”.  2020 har gjort det klart.  En ting er sikker: Vi behøver at vide hvad der sker, hvor og hvornår online, for at kunne tage de rigtige beslutninger i fremtiden.

Hvordan får man fuld visibilitet?

Visibilitet drejer sig mere om processer end teknologi.  Et stort antal teknologifirmaer tilbyder løsninger til at følge varer og køretøjer etc.  IoT (Internet of Things) udstyr er blot en af de mange løsninger, som bliver voldsomt markedsført.

Imidlertid vil teknologi kun være til hjælp, hvis det er sat sammen i den rette kontekst.  Visibilitet starter med at alle transportenheder (dem som transporterer selve varen), er korrekt og unikt mærket.  Det gælder alle enheder, som pakker, paller eller store enheder som møbler og lign. En vej til at implementere den rette identifikation, er f.eks. GS1 Serial Shipping Container Code (SSCC).  Denne kode kan anvendes uafhængigt af hvordan man ønsker at opmærke sit gods.Andre alternativer kan være stregkoder eller IoT udstyr som RFID tags etc. 

Det andet skridt i processen, er at registrere hvornår transportenheder er lastet sammen eller på andre transportenheder?  (pakker på paller og paller ind i containere etc.) The tredje skridt er at registrere hvornår hvor når de forskellige transportenheder bliver lastet ombord på et køretøj og derefter følge kørslen af køretøjet (bil eller containere).  Når så en bil ankommer til en terminal, fortsætter processen med at registrere hvornår tømningen foretages og eventuelle splitning af transportenhederne?  Derefter fortsætter registreringerne indtil varerne leveres hos endelig slutmodtager.

Hvis man registrerer alle disse aktiviteter digitalt, så kan man nemt beregne status og estimere ETA (estimeret ankomsttid) til de interessenter, som gerne vil vide dette (afsender og logistikoperatører, som er involveret i de fysiske flytninger undervejs.  

Konklusion

Gennemsigtighed i din Supply Chain tilfører store fordele og sammen med digitalisering, vil man være væsentligt bedre rustet til den næste globale krise.  Overblik i ens forsyningskæde fra A-Å, er ikke kun en fordel i krisetider. Det bør have topprioritet, endda selvom vi kommer igennem pandemien og andre udfordringer i den nærmeste fremtid.  Ifølge SHIPPING and FREIGHT Survey, så vil teknologien blive anvendt for at lukke det visibilitets-hul, som mange opdagede under pandemien. Det vil blive højt prioriteret fremover.

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere