Coronaperiodens prisstigninger for containertransport vækker undren

Prisen for at få transporteret containere med skib er steget voldsomt under coronakrisen, og der bliver spekuleret i, at rederierne foretager ’price gouging’, som i nogle lande er strafbart. For kunder med lavværdi-varer er prisudviklingen en katastrofe.

Figur 1 viser for eksempel, at spotprisen for cargo med en værdi på 10.000 US dollars er gået fra at udgøre 30 procent af cargoværdien i starten af 2020 til nu at udgøre næsten 80 procent af cargoværdien. Grafik: Sea-Intelligence..

01.02.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Spotpriser på containertransport er normalt meget volatile og svinger op og ned næsten på dagsbasis. Men i løbet af 2020 har prisniveauet slået alle rekorder, og det får nu mange aktører til anklage rederierne for at foretage såkaldt ’price gouging’, som er udnyttelse af usædvanlige forhold som for eksempel en pandemi til at skrue prisen højere op end, omkostningerne berettiger. ’Price gouging’ er i mange lande som for eksempel USA strafbart. Det er normalt noget, man forbinder med forbrugervendt forretning, og der skal normalt prisstigninger på 10-15 procent til, før man kan tale om ’price gouging’.

Data viser ikke ’gouging’
Hvis man analyserer dataene for spotprisernes udvikling i 2020, er det dog ifølge supply chain analysehuset Sea-Intelligence tydeligt, at der ikke er tale om ’price gouging’. Container shipping spotpriser er normalt meget volatile, og det er ikke usædvanligt at se prisudsving på mere end 15 procent fra uge til uge. Sea-Intelligences analyse viser, at den akkumulerede prisstigning de sidste seks måneder holder sig pænt inden for normalmønsteret for prisudviklingen, og at prisstigningerne er langt under det niveau, markedet oplevede i det store markedsnedbrud i 2015-16, hvor der skete massive prisstigninger, som så faldt igen inden for få uger. Det, der ifølge Sea-Intelligence gør den store forskel denne gang, er, at spotprisernes stigning starter med en højere basislinje, og at stigningen er fortsat henover mange uger uden, at markedet har oplevet den sædvanlige priserosion.

Alan Murphy, der er CEO hos Sea-Intelligence, konkluderer, ”at eftersom container shipping er en ren B2B-industri, og eftersom prisstigningerne ikke nødvendigvis er uden for normalmønsteret, er det svært at få øje på en klar juridisk sag – i hvert fald i en amerikansk kontekst”. Han understreger dog også, at Sea-Intelligence ikke er juridiske eksperter, og at de ikke kan udelukke, at juridiske eksperter og myndigheder kan se anderledes på sagen set i lyset af pandemien.

... det betyder så også, at de på et tidspunkt skal betale en stor ukonkret pris i form af anstrengte relationer til mange kunder

Alan Murphy

Men rederierne prioriterer kortsigtet profit
Sea-Intelligence konkluderer dog også, at det er tydeligt, at containerskibsrederierne med deres prisadfærd har prioriteret kortsigtet profit højere end kunderelationer, og at det for shippers (kunder der køber containertransport, red.) med lavværdi-varer er en fuldbyrdet katastrofe. De er i færd med at blive sejlet agterud på deres markeder, fordi prisen for transporten ødelægger deres konkurrencedygtighed. Figur 1 viser, at spotprisen for cargo med en værdi på 10.000 US dollars er gået fra at udgøre 30 procent af cargoværdien i starten af 2020 til nu at udgøre næsten 80 procent af cargoværdien.

”Rederierne havde et reelt valg: De kunne kapitalisere på en undergruppe af shippers med en høj villighed til at betale og på den måde drastisk forbedre den kortsigtede profit. Eller de kunne fastholde lidt mere stabile priser, der ville tilgodese shippers med lavværdi-cargo. Det sidste ville betyde, at rederierne ville gå glip af det største prisboom i nyere tid. Rederierne valgte den første mulighed, og det betyder så også, at de på et tidspunkt skal betale en stor ukonkret pris i form af anstrengte relationer til mange kunder”, siger Alan Murphy i en pressemeddelelse.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online