Corona: Muligheder for distribution af temperaturfølsom vaccine
Logistikvirksomheder står overfor nye udfordringer i forbindelse med covid-19-pandemien, når en vaccine er færdigudviklet og klar til distribution. Den vil formentlig blive pålagt strenge temperaturkrav under transport og opbevaring for at sikre effekten. Disse udfordringer tilbyder DHL mulige løsninger på i en ny rapport.
Efter covid-19 fra starten af 2020 smittede mennesker i alt fra Kina til Brasilien, begyndte forskere at arbejde på en vaccine mod virussen. Udviklingen af vaccinen har skulle ske i en sådan hastighed, at strenge temperaturkrav kan blive nødvendig for at sikr,e at vaccinen stadig er effektiv efter både transport og opbevaring.
Normalt distribueres medicinske forsyninger ved omkring 2 til 8 grader. En covid-19-vaccine skal holdes på en temperatur på helt ned til -80 grader.
Tre scenarier
I en ny rapport om emnet vurderer den internationale logistikvirksomhed DHL, hvordan en vaccine optimalt kan distribueres på globalt plan.
- I første scenarie leveres kølebokse med vacciner direkte ved fly eller lastvogn til steder, hvor de skal bruges.
- I andet scenarie leveres paller af kølebokse til lokalt cross-docking for at reducere omkostninger ved grænsekrydsninger.
- I tredje scenarie sker distributionen til lokale varehuse, hvor fulfillment kapaciteter opdeler forsendelsen til mindre kølebokse, som derefter leveres.
Opgave af en enorm skala
DHL vurderer i deres nye rapport, at det ville kræve omkring 200.000 palleforsendelser, 15 millioner leveringer i kølebokse samt 15.000 flyvninger på tværs af forsyningskæden for at kunne tilbyde en global dækning af covid-19-vacciner.
Læs også: DHL starter endnu et elektrisk ladcykelprojekt
”Covid-19-krisen har ramt med en ikke hidtil set bredde og indvirkning. Den kræver, at regeringer, virksomheder og logistikbranchen hurtigt formår at tilpasse sig de nye udfordringer. Som førende i verden indenfor logistik vil vi gerne dele vores erfaringer med sundhedskriser i nyere tid, så vi kan udvikle strategier for en endnu tættere knyttet verden,” forklarer Katja Busch, Chief Commercial Officer hos DHL i en pressemeddelelse.
Offentligt-privat samarbejde
Siden udbruddet af pandemien er efterspørgslen på medicinske forsyninger generelt steget. For eksempel efterspurgte UNICEF 100 gange flere mundbind og 2.000 gange flere engangshandsker end i 2019. Det har derfor været en af de mest afgørende opgaver under pandemien at kunne få forsyninger og værnemidler fra fjerne steder til frontlinjen for covid-19-kampen.
“For at beskytte mod virussen, er regeringer begyndt at spille en mere aktiv rolle i medicinske forsyningskæder. I løbet af de sidste par måneder, har vi vist, at tilstrækkelig planlægning og passende partnerskaber indenfor forsyningskæden kan spille en essentiel rolle, når regeringer arbejder for at sikre kritiske medicinske forsyninger gennem sundhedskriser som denne, ” siger Katja Buch. I rapporten fremsætter DHL et rammeværk, som hjælper private og offentlige aktører med at sikre de mest stabile og sikre forsyningskæder muligt.
- KCP