Chr. Hansen vil danse tango med markedet

Chr. Hansen A/S har i sin nye forsyningskædestrategi valgt at tage udgangspunkt i markedets rytme. Målet er at komme til at ”swinge i samme takt” som kunderne. Lykkedes det, opnår virksomheden en unik fleksibilitet og en indbygget risikostyring.

16.09.2008

SCM.dk

Logistik og Supply Chain Management er på mange måder dilemmaernes holdeplads. Optimér leveringstiden og –præcisionen men reducér lagerbinding og omkostninger! Det er jo ikke muligt, fordi det i sagens natur er indbyggede modsætninger - eller er det? Chr. Hansen A/S har sat sig for at ophæve logistikkens tyngdelov ved at fastholde leveringspræcision, men under andre vilkår, samt præstere bedre forsyningssikkerhed for kunden, lavere lagerbindinger og lavere omkostninger på samme tid. Det fortæller Chr. Hansen A/S om på Den Danske Logistikkonference den 23. oktober 2008.
”Vores sikkerhed skal i fremtiden ikke være baseret på lager, men være baseret på fleksibilitet og øget markedsindsigt”, fortæller Vice President i Global Logistics Asger Rønnow fra Chr. Hansen. Han tilføjer:
”Det er naturligvis ikke noget, vi implementerer på seks måneder. Det er en årelang proces, som vi kun lige har taget hul på. Men de første kundeprojekter ser lovende ud og støtter vores tillid til, at det kan lade sig gøre at gøre det logistikmæssigt umulige”.

Tæt på markedet
Chr. Hansens nye Supply Chain-strategi er dermed et godt eksempel på professor Mahender Singhs idéer om at basere forsyningskædestrategien på markedets og kundernes bevægelser frem for på data, historik, forecasts og best practices (se artiklen ”Der er ingen genveje til fremtidens vinderstrategier” i denne udgave af Supply Chain Magasinet).

Skærpede krav til lagerbinding
Udviklingen af den nye Supply Chain-strategi er foregået i løbet af 2007, og de første projekter blev søsat i efteråret 2007. Baggrunden for den nye strategi var et ejerskifte i 2005, hvor Chr. Hansen blev solgt af Lundbeck-fonden til den franske kapitalfond PAI Partners. Det medførte store ændringer for både forretningsstrategien og organisationen. Det betød blandt andet skærpede krav til at reducere arbejdskapitalen, hvilket for Supply Chain først og fremmest betyder lavere lagerbindinger. Chr. Hansen har de sidste år oplevet en vækst på cirka 10 %. I fremtiden skal væksten fortsat være på det niveau, mens væksten i omkostningerne og lagerbinding skal være relativt lavere.

Pakke-til-ordre og pakke-til-forbrugsrytme
”Den nye Supply Chain-strategi indfører helt nye produktions- og forsyningsprincipper for hele værdikæden. Vi vil ændre forsyningskæden til at pakke-til-ordre frem for at producere-til-lager. Det betyder, at vi skubber dekoblingspunktet bagud i kæden til bulk-komponenter. Efter det nye princip sker forarbejdningen af bulk-komponenterne i princippet først, når der er et konkret markedsbehov”, fortæller Asger Rønnow.
Chr. Hansen går altså fra en skub-produktion til en træk-produktion, hvor kundernes forbrugsrytme og aktuelle efterspørgsel er det styrende princip i forsyningskæden. Det indebærer en række fordele, hvor en af de største er mindre varians i kæden. Ifølge Asger Rønnow er stor varians kilde til en masse dyr spild i form af tid, omstillinger, fejl, sikkerhedslagre etc.

Lager på -55 grader
En anden markant fordel er, at Chr. Hansen i højere grad vil levere direkte til kunden fra virksomhedens produktionsfabrikker og derved reducere mængden af varer på lagrene ved produktionsfaciliteter og specielt Chr. Hansens decentrale lagre i datterselskaberne. Chr. Hansen producerer ingredienser til fødevareproduktion og tager i dette projekt udgangspunkt i frosne bakteriekulturer til produktion af ost og yoghurt. Bakteriekulturerne skal opbevares ved minus 55 grader. Etablering af et nyt lager er en investering på et to-cifret millionbeløb. Samtidig er driften af lagrene dyre, idet de på grund af temperaturen er manuelle lagre, hvor håndteringen er både dyr og arbejdsmiljømæssigt udfordrende. Hver gang Chr. Hansen kan levere en forsendelse af varer direkte til kunden, opnår virksomheden altså betydelige drifts- og arbejdsmiljømæssige optimeringer.

Kommunikation og psykologi
”Det er naturligvis ikke noget, man bare indfører. Chr. Hansen er et veletableret, globalt firma med mange faste rutiner for, hvordan ting udføres. Forandringer af denne kaliber kræver massive investeringer i møder og kommunikation med sælgere, landechefer og kunder”, fortæller Asger Rønnow.
Han fremhæver netop kommunikationen som det væsentligste virkemiddel for at implementere den nye Supply Chain-strategi. Asger Rønnow bruger en stor del af sin tid på at rejse rundt og ”sælge” den nye strategi til sælgere, landechefer og produktchefer.
”Det handler utrolig meget om psykologi i forhold til de kundevendte dele af vores organisation. Forudsætning nummer ét for, at den nye strategi kan blive til virkelighed er, at sælgere og landechefer kan blive trygge ved de nye principper og overbeviste om, at det vil gavne kunderelationen frem for at skade den. Mit arbejde lige nu består i høj grad af at få så mange ambassadører for den nye strategi som muligt, så de kan hjælpe med at få den solgt ind til den øvrige kundevendte organisation”, fortæller han.

Horisontal integration
Den nye Supply Chain-strategi indebærer en ny form for samarbejde med kunderne, hvor grænsefladen mellem Chr. Hansen og kunderne bliver større. Før blev relationen håndteret af en sælger og en indkøber. I dag er der en tættere dialog mellem planlæggere inden for produktion og logistik mellem Chr. Hansen og større kunder end tidligere. Der er altså tale om et meget mere horisontalt samarbejde mellem kunde og Chr. Hansen. Det har blandt andet resulteret i VMI-samarbejde (Vendor Managed Inventory, leverandørstyret lager) med flere af virksomhedens store kunder.
”Det har vist sig at åbne op for nye muligheder og give gode resultater. Der sker interessante fremskridt og en spændende idéudvikling, når fagfolk møder fagfolk på tværs af virksomhedsgrænserne”, fortæller Asger Rønnow.
Men han peger også på, at det kræver nye kompetencer i Supply Chain-organisationen. Der er i dag brug for bedre kommunikationskompetencer. Evnen til at relatere og forklare kompleksiteten på en forståelig måde er langt mere efterspurgt end tidligere.

Håndtering af 30 tons fjernet
Asger Rønnow nævner et kundesamarbejde med en stor engelsk kunde som eksempel. Her er det indtil videre lykkedes at etablere en ordning, hvor Chr. Hansen leverer varer hver uge direkte fra fabrikken i Avedøre. Sker der afvigelser, har Chr. Hansen forpligtet sig til at reagere meget hurtigt, idet kundens produktion, som er bearbejdning af mælk til ost og yoghurt, er fuldstændig afhængig af Chr. Hansens produkter. Det har resulteret i, at Chr. Hansen har fjernet den manuelle håndtering af 30 tons produkter på virksomhedens engelske lager. En meget håndfast besparelse.

Konkurrenceparameter
”Vores forsyningskæde er meget udstyrstung og kræver store investeringer. Men 80 % af investeringen ligger før dekoblingspunktet, mens kun 20 % af investeringen ligger efter. Investeringer downstream er altså relativt billigere. Derfor planlægger vi yderligere investeringer, som støtter vores strategi om at reducere kompleksiteten efter dekoblingspunktet”, fortæller Asger Rønnow og tilføjer:
”Det vil gøre os lettere, hurtigere og billigere. Det er ikke kun en omkostningsmæssig fordel, men vil også skabe konkurrencemæssige fordele, fordi vi altid vil være i stand til at følge markedet”.
-PBH

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup