17.04.2020  |  Lager & distribution

Case: Carlsberg drager fordel af lysrenovering

Indhold fra partner Hvad er dette?

På Logistik Center Øst i Høje Tåstrup står bæredygtighed og effektivitet øverst på logistikforretningens dagsorden. Her arbejder 180 mennesker i døgndrift med dagligt at få 2.500 paller øl og andre drikkevarer sendt afsted til butikker, barer og restauranter. De 77 lastbiler transporterer dagligt den tunge last af drikkevarer til deres bestemmelsessted - og vel returneret tømmes bilerne for brugte fustager og flasker, som skal med toget retur til Fredericia.

Et hurtigt overblik:

Udskiftning af 600 lyspunkter i distributions- og lagerhallerne samt på udendørsarealerne har samlet set resulteret i:

  • Dobbelt så høj lyseffekt med et reduceret antal lyskilder
  • Lyskildernes energiforbrug blev reduceret med 50 pct. og har resulteret i en årlig besparelse på 650.000 kWh
  • CO2-udledningen blev reduceret med 400 ton pr. år

Høje Tåstrup, Danmark, 2017

  • Projekt: Carlsbergs Logistik Center Øst i Høje Tåstrup
  • Branche: Logistik og fødevarer
  • Underanvendelsesområder: Lager- og distributionshaller samt udendørsbelysning
  • Teknologi: Integrerede LED-armaturer: Indendørs Damp Proof og udendørs Floodlight.

Baggrund

Det er nemt at blive imponeret over Carlsbergs særdeles effektive logistikforretning og beundre den nøje koordinerede dans mellem gaffeltrucks og el-hunde i de store haller. Men ved nærmere eftersyn er der noget, der imponerer endnu mere. Og det er de mange tiltag, der er sat i verden for at øge sikkerheden.

Udfordring: Vigtigst af alt er sikkerheden

Overalt ses sikkerhedsfremmende tiltag, der beskytter medarbejderne mod arbejdsulykker. Gang- og kørezoner er tydeligt markeret, advarselstape markerer de potentielt farlige steder og videoer giver gode råd og instrukser om sikkerhed. Alt sammen for at uddanne i, informere omkring og integrere et sikkerhedsfokus i Carlsbergs målsætning om nul arbejdsulykker.

Da logistikcentret har åbent døgnet rundt, året rundt, har belysningen naturligvis stor betydning for den forbedrede sikkerhed; En klar og homogen belysning af arbejds- og transportområder faciliterer orienteringsevnen og kan således hjælpe med at reducere ulykker. Carlsberg var fuldt ud opmærksomme på, at der måtte gøres noget ved det forældede og utilstrækkelige gullige lys i hallerne og de problemer, det førte med sig.

Det konventionelle og forældede lys skabte utilstrækkelige lysforhold visse steder i de store haller og på udendørsarealerne, og kunne gøre det svært at navigere ordentligt og arbejde effektivt. Implikationerne på sikkerhed, produktivitet og arbejdsglæden generelt kunne ikke ignoreres – især for natholdet. Der var også problemer med både lysstofrør og halogenlamper, der brændte ud midt i arbejdstiden, og som var et forstyrrende element, når de løbende skulle skiftes.

En lysrenovation stod altså for døren.

Løsningen: Et naturligt skridt i retning mod et bedre arbejdsmiljø

For terminalchef Jesper Larsen var en forbedring af lyset det næste naturlige skridt i rejsen mod øget produktivitet og bedre sikkerhed. Han vidste, at en udskiftning fra konventionel belysning til LED ikke alene ville give store besparelser på både elregning og CO2-udledning, men også give en energieffektiv og fleksible løsning, der passede bedre til de forskellige arbejdsopgaver.

Michael Hansson fra Kvalitek havde udarbejdet en plan for den kommende lysopgradering, der ville forbedre lyskvaliteten markant for både dag-, aften- og nathold og samtidig imødekomme Carlsbergs krav til et bæredygtigt, effektivt og produktivt logistikcenter.

“I dag er Carlsbergs haller og transitområde meget bedre oplyst. Lysrenovationen har givet dem en lysere og mere homogen lysdistribution med god fordeling af lyspunkter og de dårligt oplyste – og endda mørke – områder hører nu fortiden til. Det nye lys sikrer høj sigtbarhed og reducerer risikoen for ulykker,” siger Michael Hansson.

Hallerne og transitområdet er nu smukt oplyst. Ændringen har reduceret energiforbruget med 50 pct. og giver os en årlig besparelse på 650.000 kWh.”

Jesper Larsen, Head of Distribution East at Carlsberg

I alt er der nu installeret 600 nye LED-armaturer i hallerne og på udendørsarealerne.

De fem store haller fik udskiftet de konventionelle lyspunkter, der hver var udstyret med tre 58 W T8 lysstofrør (4000K), med integrerede Damp Proof 55W/4000K LED-armaturer fra LEDVANCE. Foruden den gode energiudnyttelse på 115 lm/W var armaturerne valgt grundet den høje lysstyrke på 6.400 lumen, den neutrale hvide farve på 4000 K og deres evne til at leve op til Carlsbergs samlede krav for et logistikcenter. Med en levetid på 50.000 timer (L70/B50) holder de nye lyskilder tilmed omkring 2,5 gange længere end konventionelle typer.

I de høje lysmaster på udendørsarealerne samt ved læsseramperne, hvor de kraftige halogenprojektører skulle lyse kørearealet og lastbilerne op ved på- og aflæsning, sprang lyskilderne førhen meget hyppigt. Med det nye effektive LED-lys kommer der til at gå lang tid mellem udskiftningerne, da de nye LED-projektører, Floodlight 200W fra LEDVANCE, har omkring 5 gange længere levetid. De ansatte har tilmed fordel af de nye projektørers kraftige og homogene lys med en styrke på 20.000 lumen. De nye LED-projektører bruges også til at oplyse facaderne.

I det hele taget har belysningen fået et ordentligt løft. Hele vejen igennem har Kvalitek arbejdet på at forbedre belysningen ved at øge både kvalitet og bæredygtighed og samtidig skabe besparelser. Lyskildernes fordele og egenskaber var årsagen til, at Kvalitek netop valgte at anvende LED-armaturer fra LEDVANCE.

Ifølge Michael Hansson fra Kvalitek er der to primære grunde til hans valg af LEDVANCE som leverandør: ”Produkterne er af meget høj kvalitet. Ikke alene er lyseffekten høj, men armaturerne er af så god kvalitet, at de holder meget længe. Med en levetid på 50.000 driftstimer, der for mange dækker helt op til 15 år, skal de som regel først udskiftes i forbindelse med en ombygning eller renovering - og ikke fordi de går i stykker eller brænder ud. Det er sikkert også derfor LEDVANCE giver en femårig garanti på mange af deres produkter.”

Han fortsætter: ”Hertil kommer en meget hurtig leveringstid. Ofte blot et par dage. Den hurtige leveringstid betød i dette tilfælde, at vi kunne gennemføre projektet på rekordtid og nå det hele før jul, som er Carlsbergs absolut travleste tid på året.”

Mere fra LEDVANCE A/S

LEDVANCE A/S

www.ledvance.dk

Med kontorer i mere end 50 lande og forretningsaktivitet i mere end 140 er LEDVANCE blandt de verdensførende leverandører af generel belysning til professionelle og forbrugere. Med oprindelse inden for generel belysning i OSRAM GmbH tilbyder LEDVANCE et bredt produktprogram med LED-armaturer til mange løsningsområder, intelligente løsninger til Smart Home og bygninger, en af branchens største sort…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere