02.03.2022  |  Innovation

Brug en tablet uden at kigge ned: Start-up vil frisætte operatører

Vi skal kunne føle os frem, når vi trykker på touchskærme, og guides af farver, uden at vi fjerner blikket fra fabrikkens samlebånd. I et projekt under MADE FAST har softwarevirksomheden Camar fået sparring til at udforme morgendagens løsning, så operatører sikkert kan multitaske.

Det kan være svært at gøre flere ting på én gang. Og det kan også være farligt, hvis du fjerner øjnene fra samlebåndet i produktionen eller vejen for at trykke på en touchskærm.

Den udfordring vil Camar løse, og i et MADE FAST-projekt har startuppen fra Allerød fået afgørende sparring til at genaktivere vores sanser, så multitasking kan ske hurtigere og mere sikkert.

”Det kan være kostbesparende, hvis for eksempel en shippingvirksomhed hurtigere kan laste tusindvis af containere, fordi det er nemmere at laste fra deres truck med god, intuitiv vejledning fra skærmen, hvor de kan have blikket rettet mod lasten frem for skærmen”, siger Christina Agger, der er Stifter af Camar.

Følesansen skal genaktiveres

”Flere og flere bruger touchskærme i produktionen på alle mulige måder. Det er bare et værktøj, men samtidig har man også brug for at have fokus på produktionen og selve maskinen. Når man er tvunget til at kigge ned på skærmen for at trykke ’stop’ eller andet, så bliver man afbrudt i sin handling,” forklarer Christina Agger, stifter af Camar og tilføjer:

”Med vores software kan man mærke sig frem. Vi genopliver en gammel funktion for at skabe fremtidens maskiner”.

Læs også: Positionsdata skal hjælpe kommuner med at forstå trafikmønstre

Før i tiden havde mobiltelefoner – din gamle Nokia3210 – fysiske knapper, der var så nemme at betjene, at du kunne sende korte SMS‘er i blinde.

Den gamle funktion med at føle sig frem skal altså genaktiveres, og det sker via haptisk feedback, som er en avanceret teknologi, der giver dig følelsen af at røre noget andet, end du rent faktisk gør. Med andre ord kan det på en mobil eller tablet føles som om, der er en fysisk knap, og det kan mærkes inden man trykker på en knap:

”Og her er princippet det samme – uanset om man kører en truck og skal holde fokus på vejen, eller som operatør har fokus på samlebåndet. Løsningen gør, at man ikke skal kigge ned, når man bruger en tablet”, forklarer Christina Agger.

Rødt og grønt lys udvider dit synsfelt

Gennem MADE FAST-projektet fik Camar hjælp til at udvide deres haptiske feedback-løsning med en ny dimension, som gør multitasking endnu lettere:

”MADE kom ind og sagde: Kan man mærke den haptiske feedback godt nok – eller kan man tilføje nogle funktioner oveni? Sammen med Alexandra Instituttet fik vi udvidet konceptet med farver, der navigerer os til at foretage de rigtige handlinger. Det var meget nyttig sparring, vi fik”, forklarer Christina Agger.

Men én ting er at give feedback, når du interagerer med enheden. At guide brugeren hen til den rigtige knap er noget andet.

Læs også: Nu får SMV’er opskriften på at tackle den næste krise

”En dynamisk skærm giver fleksibilitet, men du har mistet noget fysisk feedback, som vi nu skal have tilbage. Vi kom frem til en relativt simpel løsning, hvor baggrunden får en skarp farve, og så bliver styrken på farven justeret alt efter, hvor tæt du er på den ønskede handling. Vi kalder det feedforward, og det er utroligt spændende, fordi det løser udfordringen med at guide brugeren frem til den ønskede handling,” siger Søren Krogh Sørensen, som er softwareudvikler hos Alexandra Instituttet.

”Det farvede lys projiceres op i ansigtet, og dermed udnytter vi, at synsfeltet registrerer langt mere, end man måske går og tror. Det er et slags ekstra hjælperedskab – udover haptisk feedback”, siger Christina Agger.

Fremtiden er flere sanseindtryk

Hvornår kan vi SMS’e under bordet igen? Eller multitaske med en tablet i hånden uden at flytte øjnene?

”Jeg kunne godt forestille mig, at en operatør om få år kan foretage mange forskellige handlinger på en tablet – helt uden at kigge ned. Det kan ske via vibration gennem en skærm eller med AR/VR-løsninger, feedback gennem handsker, dragte, veste eller andet”, forklarer Søren Krogh Sørensen.

Han fortæller, at løsningerne kan kombineres, så feedback eller sanseindtryk ikke kun kommer fra selve enheden, men også fra eksterne enheder, der spiller sammen med enheden.

”Det kunne være handsker, der giver en mere nuanceret form for vibration, end en touchskærm kan. Man kunne også forestille sig, at man kunne bruge vibrationsmønstre til at guide, jo længere du kom væk fra knappen. Det kunne være et naturligt næste skridt at undersøge”, forklarer softwareudvikleren.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere