Blockchainsamarbejde skal skabe åbenhed i mineralforsyningskæder

Ford, IBM og Volkswagen er blandt deltagerne i et nyt blockchain-projekt, der har til mål at skabe et åbent industrinetværk, som kan spore og validere sjældne mineraler og andre materialer til produktion af biler og forbrugerelektronik.

Ny forsøg med blockchain skal gøre mineralforsyningskæderne mere gennemsigtige. Foto: IBM.

26.04.2019

SCM.dk

Med en målsætning om at støtte menneskerettigheder og miljøbeskyttelse, samtidig med at gennemsigtigheden i globale mineralforsyningskæder hjælpes på vej, har Ford Motor Company, Huayou Cobalt, IBM, LG Chem og RCS Global planer om at anvende blockchain til at spore og validere mineraler og andre materialer.

Læs også: Projekt skal afdække maritime virksomheders blockchain-potentiale

Gruppen har derfor startet et pilot-projekt, der skal fokusere på kobolt og undersøge oprettelsen af ​​en åben blockchainplatform for hele industrien, ligesom det skal forsøge at vise, hvordan materialer i forsyningskæden er ansvarligt produceret, handlet og forarbejdet.

Pilotprojekt skal skabe gennemsigtighed
Testforløbet er baseret på et simuleret indkøbsscenarie, hvor kobolt produceret på Huayous industrimine i Den Demokratiske Republik Congo vil blive sporet gennem forsyningskæden – lige fra fra minen, videre til smeltning på LG Chems katode- og batterianlæg i Sydkorea, og derfra til en Ford-fabrik i USA. 

Data vil blive samlet gennem turen for at dokumentere koboltproduktionen fra start til slut, og deltagerne i netværket vil blive holdt op mod standarder udviklet af OECD.

”Vi er fortsat engagerede i gennemsigtighed på tværs af vores globale forsyningskæde”, siger Lisa Drake, vicepræsident hos Ford Motor Company og uddyber:

”Ved at samarbejde med andre førende industrier i dette netværk, er vores hensigt at anvende state-of-the-art-teknologi til at sikre, at materialer, der produceres til vores køretøjer, hjælper med at opfylde vores forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder og miljø”.

Sporingen af de sjældne mineraler som kobolt skal starte allerede fra udvindingen i minerne. Foto: IBM..

Kobolt er i høj kurs
Kobolt bruges lithium-ion-batterier, der driver en bred vifte af produkter, som for eksempel bærbare computere, mobile enheder og elbiler, og er derfor meget eftertragtet. Efterspørgslen forventes at blive ottedoblet frem mod 2026, ifølge en rapport fra Morgan Stanley.

"Med den stigende efterspørgsel efter kobolt er denne gruppe gået sammen med klare målsætninger om at illustrere, hvordan blockchain kan bruges til at skabe større sikkerhed omkring samfundsansvar i minedriftskæden”, siger Manish Chawla, der er chef for Global Industrial Products Industry i IBM, og tilføjer:

”Det oprindelige arbejde fra disse organisationer vil blive brugt som præcedens, der skal udvides til resten af ​​branchen for at sikre gennemsigtighed omkring mineralerne, der går ind i vores forbrugsvarer”.

Det typiske elbilbatteri kræver op til omkring ni kilo kobolt, og en standard bærbar computer kræver omkring 28 gram af mineralet.

Læs også: Ny blockchain-standard skal skabe effektivitet i forsyningskæderne

Udover de nævnte virksomheder er også bilproducenten Volkswagen hoppet med på vognen, samtidig med at den tyske gigant har offentliggjort et andet samarbejde på blockchain-fronten.

- SDN

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online