Blockchainsamarbejde skal skabe åbenhed i mineralforsyningskæder

Ford, IBM og Volkswagen er blandt deltagerne i et nyt blockchain-projekt, der har til mål at skabe et åbent industrinetværk, som kan spore og validere sjældne mineraler og andre materialer til produktion af biler og forbrugerelektronik.

Ny forsøg med blockchain skal gøre mineralforsyningskæderne mere gennemsigtige. Foto: IBM.

26.04.2019

SCM.dk

Med en målsætning om at støtte menneskerettigheder og miljøbeskyttelse, samtidig med at gennemsigtigheden i globale mineralforsyningskæder hjælpes på vej, har Ford Motor Company, Huayou Cobalt, IBM, LG Chem og RCS Global planer om at anvende blockchain til at spore og validere mineraler og andre materialer.

Læs også: Projekt skal afdække maritime virksomheders blockchain-potentiale

Gruppen har derfor startet et pilot-projekt, der skal fokusere på kobolt og undersøge oprettelsen af ​​en åben blockchainplatform for hele industrien, ligesom det skal forsøge at vise, hvordan materialer i forsyningskæden er ansvarligt produceret, handlet og forarbejdet.

Pilotprojekt skal skabe gennemsigtighed
Testforløbet er baseret på et simuleret indkøbsscenarie, hvor kobolt produceret på Huayous industrimine i Den Demokratiske Republik Congo vil blive sporet gennem forsyningskæden – lige fra fra minen, videre til smeltning på LG Chems katode- og batterianlæg i Sydkorea, og derfra til en Ford-fabrik i USA. 

Data vil blive samlet gennem turen for at dokumentere koboltproduktionen fra start til slut, og deltagerne i netværket vil blive holdt op mod standarder udviklet af OECD.

”Vi er fortsat engagerede i gennemsigtighed på tværs af vores globale forsyningskæde”, siger Lisa Drake, vicepræsident hos Ford Motor Company og uddyber:

”Ved at samarbejde med andre førende industrier i dette netværk, er vores hensigt at anvende state-of-the-art-teknologi til at sikre, at materialer, der produceres til vores køretøjer, hjælper med at opfylde vores forpligtelse til at beskytte menneskerettigheder og miljø”.

Sporingen af de sjældne mineraler som kobolt skal starte allerede fra udvindingen i minerne. Foto: IBM..

Kobolt er i høj kurs
Kobolt bruges lithium-ion-batterier, der driver en bred vifte af produkter, som for eksempel bærbare computere, mobile enheder og elbiler, og er derfor meget eftertragtet. Efterspørgslen forventes at blive ottedoblet frem mod 2026, ifølge en rapport fra Morgan Stanley.

"Med den stigende efterspørgsel efter kobolt er denne gruppe gået sammen med klare målsætninger om at illustrere, hvordan blockchain kan bruges til at skabe større sikkerhed omkring samfundsansvar i minedriftskæden”, siger Manish Chawla, der er chef for Global Industrial Products Industry i IBM, og tilføjer:

”Det oprindelige arbejde fra disse organisationer vil blive brugt som præcedens, der skal udvides til resten af ​​branchen for at sikre gennemsigtighed omkring mineralerne, der går ind i vores forbrugsvarer”.

Det typiske elbilbatteri kræver op til omkring ni kilo kobolt, og en standard bærbar computer kræver omkring 28 gram af mineralet.

Læs også: Ny blockchain-standard skal skabe effektivitet i forsyningskæderne

Udover de nævnte virksomheder er også bilproducenten Volkswagen hoppet med på vognen, samtidig med at den tyske gigant har offentliggjort et andet samarbejde på blockchain-fronten.

- SDN

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online