Bæredygtighed er klogt, kringlet og krævende

’Ansvarlighed’ er en grundlæggende værdi i virksomheden Linak. Men det er en stor opgave at efterleve kundekrav, lovgivning og forretningsmuligheder, når området bliver oversvømmet med ordninger og begreber, der stritter i øst og vest. Det kræver mange ressourcer og kompetencer.

”Det har været et omfattende og krævende arbejde. Det omfatter mange timers arbejde med at kortlægge, vurdere og definere”, fortæller Søren Skov Rasmussen. Arkivfoto..

24.01.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Linak har i skrivende stund (8. december, red.) modtaget 432 kundeforespørgsler i 2022, der er rettet mod forskellige aspekter af ’ansvarlighed’. Det dækker et bredt felt af aspekter som for eksempel ’sustainability’, REACH, konfliktmineraler, CSR, ESG, ECOlabel, TISCA etcetera.

”Der er så mange begreber, ordninger, lovgivninger og termer, der hvirvler rundt inden for dette felt, at vi har følt os nødsagede til at producere en ordbog over de mest gængse termer”, fortæller Peter Petersen, der er Corporate Senior Manager, Supplier Quality. Han fremviser samtidig et dias for deltagerne i konferencen ”Hvordan forbereder SMV’er sig på bæredygtighed og forstyrrelser i forsyningskæderne?”. Konferencen er arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med SDU og foregik den 8. december på Syddansk Universitet i Kolding.

Ordbog over bæredygtighedstermer
Diaset er en tætpakket oversigt over det, Linak kalder ”Bæredygtighedsordbog” og indeholder ’oversættelse’ og definitioner af de 31 mest gængse termer, som Linak støder på i bæredygtighedsarbejdet.

Den tætpakkede ordbog illustrer fint Linaks hovedbudskab på konferencen: Bæredygtighed er klogt, kringlet og krævende. Peter Petersen bliver på konferencen suppleret af Søren Skov Rasmussen, der er Supplier Quality Manager hos Linak og sidder med den daglige operationelle drift af arbejdet med bæredygtighed – altså hvordan ’bæredygtighed’ helt konkret skal indføres i produkter, processer og ikke mindst dokumentation.

Søren Skov Rasmussen fortæller på konferencen i detaljer om, hvordan Linak en dag i 2021 modtog en kundeforespørgsel fra en stor tysk kunde, der spurgte til, hvordan Linak efterlever den tyske lov om due diligence i forsyningskæden ’Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz’ af 21. juni 2021, der også forkortes ’LkSG’.

Det kræver også en stor specialistindsats bare at forstå, hvad de mange begreber betyder samt ikke mindst at gøre dem forståelige for vores leverandører.

Søren Skov Rasmussen

Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz
Den nye lov kræver, at virksomheder skal identificere og vurdere risici for menneskerettigheder og miljø inden for deres forsyningskæder og etablere effektive risikostyringssystemer.

”Den nye lov skal blandt andet eliminere børne- og tvangsarbejde fra global handel og forbedre arbejdsforholdene for alle led i forsyningskæden”, fortæller Søren Skov Rasmussen og supplerer:

”Den intention er vi i Linak helt enige i, og det har også alle dage været en elementær del af den måde, vi driver forretning på. Men vi har 400 1. ledsleverandører, der leverer mere end 25.000 indkøbsartikler og er fordelt over hele verden. Alle disse leverandører har igen et utal af underleverandører. Vi bliver samtidig præsenteret for et hav af lovgivninger og certificeringsordninger, der i høj grad overlapper, men som kræver mange forskellige dokumentationsformater. Så det er alt i alt lidt af en jungle at overskue”.

LsKG forbereder til EU-direktiv
Men Linak beslutter sig for at implementere efterlevelse af LkSG med virkning fra 1. januar 2023. Fordi Linak er kundens største leverandør. Og fordi Linak opdager, at LkSG i høj grad dækker over det samme som EU-direktivet ”Corporate Sustainability Due Diligence” (CSDD), som alle forventer bliver vedtaget en gang i 2023.

Arbejdet med at implementere LkSG omfatter en krævende køreplan for alle fire kvartaler i 2023 og indebærer for eksempel:

• Kortlægge gab mellem krav fra LkSG, EU, fransk og hollandsk lovgivning samt det kommende EU-direktiv CSDD.
• Undersøge mulighederne for et system til håndtering af spørgeskemaer (eventuelt en tredjepartsløsning).
• Underskrive kontrakt med CMAP (systemleverandør).
• Præsentere løsning og plan for kunden.
• Definere spørgeskema med hjælp fra Linaks egne jurister – og gøre spørgeskemaet forståeligt.
• Definere omfanget af leverandører (kontraktuelle leverandører med mere end 100.000 DKK i indkøbsomsætning per år).

”Det har været et omfattende og krævende arbejde. Det omfatter mange timers arbejde med at kortlægge, vurdere og definere. Det kræver også en stor specialistindsats bare at forstå, hvad de mange begreber betyder samt ikke mindst at gøre dem forståelige for vores leverandører, så det bliver realistisk for dem at besvare spørgeskema og efterleve lovgivningen”, fortæller Søren Skov Rasmussen og supplerer:

”Vi er nu klar til at efterleve LkSG fra den 1. januar 2023. Men det ville aldrig have kunne lade sig gøre uden stor hjælp fra erfarne jurister i vores legal afdeling”.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om scope 3 februar 2023

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online