24.01.2023 | Strategi & ledelse
Bæredygtighed er klogt, kringlet og krævende
’Ansvarlighed’ er en grundlæggende værdi i virksomheden Linak. Men det er en stor opgave at efterleve kundekrav, lovgivning og forretningsmuligheder, når området bliver oversvømmet med ordninger og begreber, der stritter i øst og vest. Det kræver mange ressourcer og kompetencer.
”Det har været et omfattende og krævende arbejde. Det omfatter mange timers arbejde med at kortlægge, vurdere og definere”, fortæller Søren Skov Rasmussen. Arkivfoto.
Linak har i skrivende stund (8. december, red.) modtaget 432 kundeforespørgsler i 2022, der er rettet mod forskellige aspekter af ’ansvarlighed’. Det dækker et bredt felt af aspekter som for eksempel ’sustainability’, REACH, konfliktmineraler, CSR, ESG, ECOlabel, TISCA etcetera.
”Der er så mange begreber, ordninger, lovgivninger og termer, der hvirvler rundt inden for dette felt, at vi har følt os nødsagede til at producere en ordbog over de mest gængse termer”, fortæller Peter Petersen, der er Corporate Senior Manager, Supplier Quality. Han fremviser samtidig et dias for deltagerne i konferencen ”Hvordan forbereder SMV’er sig på bæredygtighed og forstyrrelser i forsyningskæderne?”. Konferencen er arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med SDU og foregik den 8. december på Syddansk Universitet i Kolding.
Ordbog over bæredygtighedstermer
Diaset er en tætpakket oversigt over det, Linak kalder ”Bæredygtighedsordbog” og indeholder ’oversættelse’ og definitioner af de 31 mest gængse termer, som Linak støder på i bæredygtighedsarbejdet.
Den tætpakkede ordbog illustrer fint Linaks hovedbudskab på konferencen: Bæredygtighed er klogt, kringlet og krævende. Peter Petersen bliver på konferencen suppleret af Søren Skov Rasmussen, der er Supplier Quality Manager hos Linak og sidder med den daglige operationelle drift af arbejdet med bæredygtighed – altså hvordan ’bæredygtighed’ helt konkret skal indføres i produkter, processer og ikke mindst dokumentation.
Søren Skov Rasmussen fortæller på konferencen i detaljer om, hvordan Linak en dag i 2021 modtog en kundeforespørgsel fra en stor tysk kunde, der spurgte til, hvordan Linak efterlever den tyske lov om due diligence i forsyningskæden ’Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz’ af 21. juni 2021, der også forkortes ’LkSG’.
Det kræver også en stor specialistindsats bare at forstå, hvad de mange begreber betyder samt ikke mindst at gøre dem forståelige for vores leverandører.
Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz
Den nye lov kræver, at virksomheder skal identificere og vurdere risici for menneskerettigheder og miljø inden for deres forsyningskæder og etablere effektive risikostyringssystemer.
”Den nye lov skal blandt andet eliminere børne- og tvangsarbejde fra global handel og forbedre arbejdsforholdene for alle led i forsyningskæden”, fortæller Søren Skov Rasmussen og supplerer:
”Den intention er vi i Linak helt enige i, og det har også alle dage været en elementær del af den måde, vi driver forretning på. Men vi har 400 1. ledsleverandører, der leverer mere end 25.000 indkøbsartikler og er fordelt over hele verden. Alle disse leverandører har igen et utal af underleverandører. Vi bliver samtidig præsenteret for et hav af lovgivninger og certificeringsordninger, der i høj grad overlapper, men som kræver mange forskellige dokumentationsformater. Så det er alt i alt lidt af en jungle at overskue”.
LsKG forbereder til EU-direktiv
Men Linak beslutter sig for at implementere efterlevelse af LkSG med virkning fra 1. januar 2023. Fordi Linak er kundens største leverandør. Og fordi Linak opdager, at LkSG i høj grad dækker over det samme som EU-direktivet ”Corporate Sustainability Due Diligence” (CSDD), som alle forventer bliver vedtaget en gang i 2023.
Arbejdet med at implementere LkSG omfatter en krævende køreplan for alle fire kvartaler i 2023 og indebærer for eksempel:
• Kortlægge gab mellem krav fra LkSG, EU, fransk og hollandsk lovgivning samt det kommende EU-direktiv CSDD.
• Undersøge mulighederne for et system til håndtering af spørgeskemaer (eventuelt en tredjepartsløsning).
• Underskrive kontrakt med CMAP (systemleverandør).
• Præsentere løsning og plan for kunden.
• Definere spørgeskema med hjælp fra Linaks egne jurister – og gøre spørgeskemaet forståeligt.
• Definere omfanget af leverandører (kontraktuelle leverandører med mere end 100.000 DKK i indkøbsomsætning per år).
”Det har været et omfattende og krævende arbejde. Det omfatter mange timers arbejde med at kortlægge, vurdere og definere. Det kræver også en stor specialistindsats bare at forstå, hvad de mange begreber betyder samt ikke mindst at gøre dem forståelige for vores leverandører, så det bliver realistisk for dem at besvare spørgeskema og efterleve lovgivningen”, fortæller Søren Skov Rasmussen og supplerer:
”Vi er nu klar til at efterleve LkSG fra den 1. januar 2023. Men det ville aldrig have kunne lade sig gøre uden stor hjælp fra erfarne jurister i vores legal afdeling”.
Strategi & ledelse

Krav til bæredygtighedsrapportering stiger
Fremover vil virksomheder være forpligtede til at rapportere om bæredygtighed på en helt ny måde. Rapporteringen skal skabe gennemsigtighed på markedet inden for områderne ”Environment”, ”Social” og ”Governance”, også benævnt ”ESG”.
Branchenyt

ROCKWOOL med blandt mest bæredygtige virksomheder
ROCKWOOL er placeret på en flot 16.-plads på Top 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. En liste, der netop er udsendt af Corporate Knights. Samtidig tildeles den danske stenuldsproducent også en førsteplads blandt producenter af byggematerialer.
E-handel

Lagerkapacitet og fragtpriser udfordrer e-handlen
Virksomheder med e-handel bevarer fortsat optimismen i et svært år. 2 ud 3 butikker forventer at sende dobbelt så mange pakker om tre år i forhold til 2022. Det er et år, der på logistiksiden er præget af udfordringer med fragtpriser og lagerkapacitet for alle netbutikker.
Branchenyt

Schneider Electric blandt verdens mest bæredygtige
For 12. år i træk optræder Schneider Electric på det internationale forskningsmagasin Corporate Knights’ liste over verdens mest bæredygtige virksomheder, hvor de er med i top-10. I kategorien ”industrikonglomerat” løber Schneider Electric med førstepladsen. Schneider Electric er den eneste virksomhed i sin kategori, der har formået at være på listen hvert år siden 2012.
Strategi & ledelse

Bæredygtighedsmodenhed er i stejl stigning
Flere og flere virksomheder har i dag en mere moden strategi for at indarbejde bæredygtighed i deres forretningsprocesser. Det viser en ny SAP Insights-rapport, der undersøger, hvordan motivationen og barriererne for at indføre bæredygtighed i erhvervslivet har udviklet sig over tid.
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.