25.05.2023 | Innovation
Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører. Foto: Port of Aalborg.
Et nyt projekt på Aalborg havn skal sætte skub på udviklingen af grønne brændstoffer lavet på kulstof udvundet af restprodukter som røgudledning, madaffald og spildevand. Inden længe påbegynder Aalborg Universitet nemlig flytningen af et stort testanlæg som led i opskalering af teknologien.
”Projektet bliver rygraden i vores fremadrettede udviklingsprojekter, der er afgørende for at kunne realisere storskalaproduktion af for eksempel brint og e-metanol i fremtiden. På Aalborg havn får vi optimale rammer for at videreudvikle vores forskning og teste teknologier i praksis med henblik på at kunne opskalere produktionen i fremtiden. Samtidigt gør vi det også muligt for kommercielle aktører at afprøve faciliteterne, så vi i fællesskab kan indfri det enorme potentiale i CO2-udnyttelse, der bliver afgørende for at nå nationale og internationale klimamål i kommende år”, forklarer Lasse Rosendahl, der er Institutleder og professor på AAU Energi på Aalborg Universitet.
Testanlægget flyttes til en 3.000 kvadratmeter stor grund på Østhavnen i Aalborg, hvor det potentielt kan udvides med op til fire gange den nuværende størrelse. Det er langt fra første gang, at Port of Aalborg og Aalborg Universitet arbejder sammen om PtX. I 2022 offentliggjorde parterne i et konsortium med Aalborg Lufthavn, Kosan Gas, Vertimass, Hydrogen Valley og European Energy planerne for etablering af det såkaldte MeSAF-projekt, der i fremtiden skal producere grønt flybrændstof og potentielt forsyne en indenrigsrute i Danmark.
Læs også: Berøringsangst overfor robotter skygger for vækstmuligheder
Hos Port of Aalborg glæder man sig derfor over endnu et samarbejde med Aalborg Universitet, der ved flere lejligheder er kåret til ét af verdens førende ingeniøruniversiteter og dermed er en vigtig partner for områdets stærke ambitioner med CCU- og PtX.
”Vi er meget glade for at kunne facilitere pladsen til anlægget og vores samarbejde med Aalborg Universitet, som har verdensførende forskningsmiljøer inden for CCU og PtX. Det passer godt ind hos os, hvor vi allerede en stærk klynge af virksomheder, der på forskellig vis beskæftiger sig med de nye teknologier”, lyder det fra CEO hos Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.
”Med det nye samarbejde med AAU om testanlægget ser vi frem til, at vi sammen med aktører på tværs af værdikæden kan være med til at omsætte universitetets verdensklasseforskning til reel produktion, der foruden at bidrage til den grønne omstilling også vil skabe vækst og arbejdspladser i området”, supplerer bestyrelsesformand i Port of Aalborg, Lasse Frimand Jensen.
Flytningen af testanlægget sker kort tid efter, at Fidelis New Energy og Port of Aalborg offentliggjorde opførelsen af et stort modtageranlæg, der fra 2026 kan modtage op mod fire millioner tons CO2 årligt.
I 2022 underskrev Port of Aalborg og European Energy desuden en hensigtserklæring for etableringen af et Power-to-X-anlæg med en kapacitet på op mod 75.000 tons e-metanol om året.
- PiB
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.