Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer

Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.

Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører. Foto: Port of Aalborg..

25.05.2023

SCM.dk

Et nyt projekt på Aalborg havn skal sætte skub på udviklingen af grønne brændstoffer lavet på kulstof udvundet af restprodukter som røgudledning, madaffald og spildevand. Inden længe påbegynder Aalborg Universitet nemlig flytningen af et stort testanlæg som led i opskalering af teknologien.

”Projektet bliver rygraden i vores fremadrettede udviklingsprojekter, der er afgørende for at kunne realisere storskalaproduktion af for eksempel brint og e-metanol i fremtiden. På Aalborg havn får vi optimale rammer for at videreudvikle vores forskning og teste teknologier i praksis med henblik på at kunne opskalere produktionen i fremtiden. Samtidigt gør vi det også muligt for kommercielle aktører at afprøve faciliteterne, så vi i fællesskab kan indfri det enorme potentiale i CO2-udnyttelse, der bliver afgørende for at nå nationale og internationale klimamål i kommende år”, forklarer Lasse Rosendahl, der er Institutleder og professor på AAU Energi på Aalborg Universitet.

Testanlægget flyttes til en 3.000 kvadratmeter stor grund på Østhavnen i Aalborg, hvor det potentielt kan udvides med op til fire gange den nuværende størrelse. Det er langt fra første gang, at Port of Aalborg og Aalborg Universitet arbejder sammen om PtX. I 2022 offentliggjorde parterne i et konsortium med Aalborg Lufthavn, Kosan Gas, Vertimass, Hydrogen Valley og European Energy planerne for etablering af det såkaldte MeSAF-projekt, der i fremtiden skal producere grønt flybrændstof og potentielt forsyne en indenrigsrute i Danmark.

Læs også: Berøringsangst overfor robotter skygger for vækstmuligheder

Hos Port of Aalborg glæder man sig derfor over endnu et samarbejde med Aalborg Universitet, der ved flere lejligheder er kåret til ét af verdens førende ingeniøruniversiteter og dermed er en vigtig partner for områdets stærke ambitioner med CCU- og PtX.

”Vi er meget glade for at kunne facilitere pladsen til anlægget og vores samarbejde med Aalborg Universitet, som har verdensførende forskningsmiljøer inden for CCU og PtX. Det passer godt ind hos os, hvor vi allerede en stærk klynge af virksomheder, der på forskellig vis beskæftiger sig med de nye teknologier”, lyder det fra CEO hos Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.

”Med det nye samarbejde med AAU om testanlægget ser vi frem til, at vi sammen med aktører på tværs af værdikæden kan være med til at omsætte universitetets verdensklasseforskning til reel produktion, der foruden at bidrage til den grønne omstilling også vil skabe vækst og arbejdspladser i området”, supplerer bestyrelsesformand i Port of Aalborg, Lasse Frimand Jensen.

Flytningen af testanlægget sker kort tid efter, at Fidelis New Energy og Port of Aalborg offentliggjorde opførelsen af et stort modtageranlæg, der fra 2026 kan modtage op mod fire millioner tons CO2 årligt.

I 2022 underskrev Port of Aalborg og European Energy desuden en hensigtserklæring for etableringen af et Power-to-X-anlæg med en kapacitet på op mod 75.000 tons e-metanol om året.

- PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online