70 medarbejdere får medejerskab og del i succes
Virksomheden Lyras, hvis teknologi sparer mellem 60 og 90 procent energi og mellem 60 til 80 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering, tilbyder nu alle ansatte medejerskab. Tanken er, at alle medarbejdere på den måde får del i den værdi, de er med til at skabe, og forhåbentlig en dag bliver millionærer.
Lyras giver nu alle 70 medarbejdere mulighed for at blive medejere, så de får del i virksomhedens forventede værdistigning.
”Jeg håber, at alle medarbejdere bliver millionærer af det her. Det er et udtryk for, at Lyras støtter sine ansatte i deres indsats for at nå vores fælles mål. Vi vil gerne belønne dem for den store ansvarsfølelse, der fra starten har gennemsyret deres arbejde. De ansatte spiller en central rolle i Lyras' eksplosive fremgang. Deres engagement og dedikation er afgørende for, at vi når vores mål: At skære mindst en million tons CO2 af den globale industris udslip inden 2030”, forklarer Rasmus Mortensen, CEO i Lyras. Han fortsætter:
“De ansatte skaber stor værdi. Derfor får de nu alle tilbud om medarbejderaktier til symbolsk pris. Det er ikke et incitationselement, for vi har masser af dedikation allerede. Det handler heller ikke om, at nogen skal arbejde mere. Og det træder ikke i stedet for lønstigning og andre goder. Det er vores måde at vise taknemmelighed og anerkendelse for de ansattes store bidrag til at udvikle Lyras forretning. Det er et udtryk for, at vi gør det her sammen”.
Medejerskab giver arbejdsglæde
”Det er en rar tanke, at vi deler succesen. Det giver endnu mere arbejdsglæde, at man selv får del i den værdi, man er med til at skabe”, siger Ole Knudsen, food legislation specialist i Lyras.
Produktionsmedarbejder Kai Ellermann Stærke er enig:
”Det er en virkelig flot gestus og en god måde at fastholde sine medarbejdere og engagere dem. Ejerskabet gør os også mere omkostningsbevidste. Nu tænker vi os måske om en ekstra gang, inden vi bestiller noget hjem”.
Fra syv til 70 medarbejdere
Fællesskab og samarbejde er i høj grad en del af Lyras' værdisæt. Ansvaret for både hinanden og for verden trives i virksomheden, der på få år er vokset fra syv til over 70 medarbejdere. Af hensyn til klimaet er frokostordningen for eksempel hovedsageligt vegetarisk. Alle firmabiler er elbiler. Selv varevognsparken er under omlægning til el i det omfang, det er muligt.
Alt skrald sorteres omhyggeligt. Medarbejdernes pension investeres som udgangspunkt grønt. Det samme mindset skal investorerne have. Bagger-Sørensen Equity A/S, der gik ind i Lyras i 2022, var nøje udvalgt ud fra deres interesse for bæredygtighed og deres krav om, at mindst ét af FN’s verdensmål skal indgå i deres investeringer.
Prisbelønnet og populær Den globale efterspørgsel på Lyras’ teknologi, raslysering, er stærkt stigende. Teknologien er solgt til virksomheder i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Sverige og Danmark. Målet er at implementere raslysering i produktioner over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt.
Læs også: Novozymes investerer i ny UV-teknologi fra danske Lyras
Raslysering benytter en specifik bølgelængde af lys, UV-lys. Den inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker. Samtidig bevares smag og struktur, da den opvarmning, som indgår i traditionel pasteurisering, undgås. Med raslysering kan for eksempel et mejeri nedsætte sit CO2-udslip årligt med cirka 850 tons eller hvad, der svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil, ved blot at skifte et enkelt anlæg til Lyras’ teknologi. Raslysering kvalitetssikrer også for eksempel æble- og appelsinjuice, saltlage og valle.
Lyras er hædret med adskillige priser, blandt andet titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact og prisen Sustainable Food Processing 2022.
- PiB