19.09.2023  |  SCM 4.0

5 årsager til at større virksomheder vender blikket mod cobots

Industrirobotter har spillet en hovedrolle i større virksomheders automatisering af produktion. De større virksomheder vender dog nu blikket mod kollaborative robotter, de såkaldte ’cobots’. Ekspert peger her på fem årsager til, at det kan være en rigtig god idé.

Universal Robots’ Chief Commercial Officer Stacey Moser kommer her med fem årsager til, hvorfor større virksomheder søger mod cobot-teknologi.

1. Cobots supplerer industrirobotter
”For mange store virksomheder er det ikke et spørgsmål om enten/eller. De traditionelle industrirobotter er en afgørende del af produktionen blandt mange virksomheder. Dog hører vi fra større virksomheder, at de i stigende grad søger automatisering og mere fleksibilitet”, fortæller Stacey Moser.

Hun fremhæver, at cobots har den fordel, at de nemt kan integreres i den eksisterende produktion uden de store ændringer i arbejdsgangen. Og fordi de er kompakte med et lille fodaftryk, er det som regel muligt at integrere en cobot uden at foretage ændringer på fabriksgulvet, hvilket naturligvis er en stor fordel i de tilfælde, hvor pladsen er trang.

Læs også: FTZ’ nye logistikanlæg klarer 50.000 ordrelinjer per dag

”Med en cobot fra Universal Robots følger desuden en branchestandardiseret brugerflade som fx ProfiNet, ProfiSafe og andre Ethernet-baserede protokoller, som er obligatoriske blandt større produktioner, og desuden gør integrationen hurtigere”, fortæller hun. 

Det mest interessante er dog ifølge Stacey Moser, når cobots arbejder sammen med traditionelle industrirobotter, som for eksempel hos bilproducenten Stellantis, der anvender cobots på tværs af flere dele af produktionen. I Italien har virksomheden allerede en fabrik med industrirobotter, og i det allerede automatiserede miljø anvender de nu også cobots til oliedispensering, hvilket maksimerer produktiviteten. Den løsning har øget kvaliteten og sikkerheden og reduceret ventetiden til nul i den del af produktionen, der før kunne være ramt af nedetid.

2. Manglen på kvalificeret arbejdskraft
De store virksomheder er ikke immune over for manglen på kvalificeret arbejdskraft, og virksomheder må arbejde hårdere i det nuværende miljø for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Faktisk viser nye undersøgelser, at store virksomheder har større udfordringer, når det handler om fastholdelse af medarbejdere.

Cobots kan hjælpe virksomheder med at øge produktionen og omsætningen uden, at det er nødvendigt at ansætte nye medarbejdere, hvilket må anses som en attraktiv fordel på et konkurrencepræget arbejdsmarked. Men cobots kan også have en mere dybdegående indflydelse på arbejdspladsen ved at aflaste medarbejdere fra gentagende og fysisk krævende opgaver, hvilket skaber sikrere arbejdsmiljøer og frigiver tid, som medarbejderne kan bruge på mere meningsfulde opgaver.

”Det er desuden almindeligt, at man ser medarbejdere navngive deres cobots, og det er som regel operatøren, der finder på nye måder til at anvende den kollaborative automatisering på fabrikken. Vores store kunder oplever disse fordele og i et udfordret rekrutteringsmiljø giver det dem bedre chancer for at tiltrække og fastholde de folk, de har brug for”, fortæller Stacey Moser.

3. Forenkling, modularitet og fleksibilitet
Cobots besidder ifølge Stacey Moser nogle vigtige egenskaber, som traditionelle industrirobotter mangler. De er specifikt designet til at have en nem brugerflade, hvilket betyder, at specialviden ikke er et krav for at kunne programmere. De kan desuden nemt flyttes rundt, og hvor mange virksomheder gerne anskaffer sig en cobot specifikt til én bestemt opgave, oplever et stigende antal af virksomheder, herunder også de større, en stor værdi i den fleksibilitet, som cobots tilbyder.

Læs også: Sådan kan intelligente fabrikker forebygge identitetstyveri

Cobots er bærbare og deres position og roller i produktionen kan nemt ændres afhængig af behovet i produktionen. De kan hænges fra loftet, monteres på en rullende vogn eller endda placeres på en bevægelig robot. Flere programmer kan arkiveres og genanvendes, og det betyder at justeringer og ændringer i produktionen kan klares internt. Det er der i sig selv ikke noget nyt i, da det er det, cobots er designet til, men ønsket fra større virksomheder om at udnytte denne fleksibilitet og vende sig mod mere modulære tilgange til produktionen vokser i takt med, at de forsøger at reagere på øget efterspørgsel efter personalisering og mere usikre markedsforhold. Globale virksomheder gentænker i disse år deres automatisering, produktivitet og forsyningskæder, og dermed også nye tilgange til fabrikslayout. 

4. Nye muligheder for cobot-teknologi
I årene siden cobots blev introduceret har teknologien udviklet sig hurtigt. Særligt de seneste par år har man inden for maskinlæring og kunstig intelligens set en ændring i den industrielle automatisering, hvor cobots baner vejen. Store virksomheder har et godt udgangspunkt for at gøre brug af disse nye muligheder for eksempel ved at anvende cobots med maskinlæring for at identificere tendenser og reducere ineffektivitet. Kombinationen af cobots og AI/maskinlæring vil blive ved med at løse udfordrende opgaver, som man tidligere anså som værende umulige. 

5. Samme fordele som mindre virksomheder
”Slutteligt vender store virksomheder blikket mod cobots af samme årsager som virksomheder af en hvilken som helst anden størrelse: fordi cobots kan hjælpe selv de største virksomheder med at forbedre produktivitet og output samt forbedre kvaliteten”, fortæller Stacey Moser.

Cobots kan gøre det muligt for virksomheder at reducere spildtid og endda i nogle tilfælde køre en 24/7 produktion. Uanset om produktionstiden udvides eller ej betyder robotpræcisionen, at cobots kan sikre højere ensartethed og skabe en mere stabil productkvalitet. Det betyder alt sammen, at investeringen i en cobot hurtigt tjener sig selv hjem.

Som et eksempel nævner Stacey Moser Melecs EWS i Østrig, der ved at anvende en UR5 cobot udstyret med et specialfremstillet greb markant har forbedret pakkeprocessen for printplader og ad den vej øget produktiviteten med 25 procent. Cobotten, som varetager adskillige steps samtidig og arbejder fejlfrit i treholdsskift, har gjort det muligt for virksomheden at pakke to millioner printplader om året, hvilket understreger cobottens potentiale for at forbedre produktiviteten.

”Vi arbejder aktivt med produktionsvirksomheder, der ønsker at implementere cobot-teknologi, som både forenkler og digitaliserer automatiseringen i deres produktionsmiljøer. I samarbejde med vores stærke økosystem af partnere håndterer vi en række cobots rundt omkring på forskellige fabrikker, som forbedrer produktiviteten og afhjælper manglen på arbejdskraft. Det er altså tydeligt, at der er et stort potentiale i cobotteknologi for store produktionsvirksomheder”, fortæller hun.

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere