Supply chain er central for at undgå toldbøder
Supply chain-afdelingen bør arbejde tæt sammen med økonomiafdelingen for at undgå fejltrin, når nye skatteregler træder i kraft. Det mener revisionsfirmaet Ernest & Young.
SKAT vil øge kontrollen med virksomheders toldprocedurer, og mange virksomheder vil stå overfor bøder og mistede bevillinger grundet fejl i toldangivelser.
Blandt andet viste tal fra januar i år, at der var fejl i 41,3 procent af de kontrollerede toldangivelser.
Revisionsfirmaet Ernest & Young (EY) har derfor gennemført en undersøgelse for at afdække, hvordan danske virksomheder håndterer told.
Her viser undersøgelsen, at 41 procent af virksomhederne ikke opdaterer bevillingsregnskabet dagligt, 20 procent ikke indsender de påkrævede opgørelser til SKAT og at 14 procent af virksomhederne med en bevilling slet ikke fører et bevillingsregnskab. Og det har konsekvenser.
Sjusk med bevillinger til toldprocedurer kan have store økonomiske konsekvenser. SKAT kan vælge at opkræve told af varer under bevillingen og i værste fald tage bevillingen fra virksomheden. Hvis virksomheden har handlet groft uagtsomt, kan den blive efteropkrævet told og risikerer en bøde, siger Anne-Mette Høiriis, Executive Director og ansvarlig for told i EY Danmark.
Domsafsigelser fra EU-domstolen i Luxembourg understreger, at den daglige opdatering ikke er noget, virksomhederne bør sjuske med. På den baggrund påpeger SKAT vigtigheden af et tæt samspil mellem supply-chain og økonomi-afdelingerne, hvis de store toldregninger fra SKAT skal undgås.
Læs også: Ros fra ITD til det nye finanslovsforslag
Told er et område, der ofte falder mellem to stole. Økonomiafdelingen betaler tolden hver måned ud fra en importspecifikation, mens det er supply chain-afdelingen, der ved hvilke varer, der er importeret og eksporteret. Det kan betyde, at virksomheder ikke får opfyldt betingelserne i en bevilling, da hver afdeling tror, at den anden afdeling har styr på det, siger Anne-Mette Høiriis.
-JPN