If kåret som årets grønne indkøber
Forsikringsselskabet If Skadeforsikring er blevet udpeget som årets grønne indkøber i Netværk for Miljømærket Indkøb, der især fremhæver Ifs indsats for at udbrede kendskabet til emnet.
For tredje gang kårede Netværk for Miljømærket Indkøb i går årets indkøber blandt netværkets medlemmer, og denne gang gik hæderen til forsikringsselskabet If Skadeforsikring. Netværket fremhæver specielt Ifs indsats for at udbrede kendskabet til og øge efterspørgslen efter miljømærkede produkter og serviceydelser i hele Norden.
Det håndgribelige bevis på kåringen blev overrakt Ifs repræsentant i indkøbernetværket, miljø- og indkøbsansvarlig Bo Petersen, ved en reception i forsikringsselskabets hovedkvarter i Hvidovre, og ved den lejlighed roste Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, der administrerer netværket, Ifs udadvendte tilgang omkring sin indsats i forhold til de grønne indkøb.
If har en offentligt tilgængelig indkøbspolitik, som er meget inspirerende, og de er meget aktive, også på nordisk niveau, når det kommer til at formidle omkring netværket og tankerne bag. De er meget virksomme i forbindelse med udviklingsarbejdet i netværket, og de er en drivkraft i forhold til at skabe opmærksomhed og øget efterspørgsel på miljømærkede produkter, sagde han.
Det bør ikke være dyrere at tage hensyn
If var selv med til at starte netværket op i Danmark i 2012, og var også det første officielle medlem. SCM.dk tog en snak med Bo Pedersen, der selvsagt var godt tilfreds med skulderklappet.
Om netværket
Netværk for Miljømærket indkøb er Miljømærkning Danmarks netværk af virksomheder, som sætter fokus på miljø i de indirekte indkøb. Netværkets formål er at øge efterspørgslen, synligheden og udbuddet omkring miljømærkede produkter, og sideløbende at sikre konkurrencedygtige priser.
Netværket tæller i dag 15 medlemmer. Ud over If er det Danske Bank, Steen og Strøm, Rambøll, Nykredit, Sealed Air, Dansk Retursystem, BRF Kredit, Berendsen, Lyreco, COWI, ISS, Alliance +, Matas og Arbejdernes Landsbank. Rambøll blev årets indkøber sidste år, mens Nykredit tog hæderen i 2013.
Det er rart at få bekræftet, at vi er på rette vej, og få en fornemmelse af, at der er fokus på det her område. I netværket forsøger vi jo generelt at skubbe samfundet i en mere bæredygtig retning, og der er sådan en anerkendelse her meget velkommen som yderligere motivation, sagde han.
På spørgsmålet om den forretningsmæssige side af sagen, er der flere aspekter af både holistisk og mere finansiel karakter, der spiller ind i de strategiske overvejelser bag Ifs deltagelse i netværket.
Overordnet set synes vi jo, at vi som virksomhed har et ansvar for samfundet omkring os og den effekt, vores forbrug har på miljøet og klimaet. Derudover er vi som forsikringsselskab tvunget til at holde øje med netop klimaet, både for vores egen og vores kunders skyld; det er jo os, der skal rydde op rent økonomisk. Og så er der de finansielle perspektiver. Lige nu er indkøb af grønne produkter noget vi bruger lidt mere på, end hvis vi bare valgte konventionelle alternativer, men på sigt bør det udligne sig. Det skal jo ikke være dyrere at tage hensyn, og i den sammenhæng er netværket en god platform til at støtte om de miljørigtige producenter og produkter, og lægge pres på for at få flere varer på hylderne, hvilket jo også vil hjælpe på priserne, sagde Bo Pedersen.
Læs også: Klimavenlig godstransport afhænger også af køberen
Fremadrettet er det Ifs plan, at man øge andelen af miljømærkede indkøb yderligere, ligesom man vil gå mere målrettet efter af samarbejde med virksomheder, der i sig selv er Svanemærkede, hvilket bl.a. er et mål i den proces, man har igangsat for at indgå en kontrakt med et nyt rengøringsfirma.