Klimavenlig godstransport afhænger også af køberen

Klimavenlig godstransport kræver effektiviseringer i hele godstransportkæden samtidigt med at køretøjerne effektiviseres og skifter til andre brændstoffer, viser Concito-rapport.

25.03.2015

SCM.dk

Mange transportkøbere viser ikke interesse i for at begrænse energiforbruget til godstransport. Til gengæld kunne netop en indsats fra transportkøberne bidrage effektivt til at mindske sektorens klimabelastning.

Læs også: Transportfremtiden ser lysegrøn ud

Omvendt er der en stigende interesse for at begrænse energiforbruget hos mange transportører, fordi energiomkostningen betyder meget for vognmandserhvervet, men indsatsen her er langt fra tilstrækkelig.

Det viser en ny rapport ”Energibesparelse i godstransportkæder” fra den grønne tænketank Concito.

”Ved at efterspørge et CO2-regnskab for den enkelte transport kan professionelle transportkøbere være med til at begrænse energiforbruget og dermed CO2-udledningen i hele kæden”, siger chefkonsulent i Concito, Susanne Krawack.

Hun anbefaler samtidig at stille krav om reduktion af CO2-udledningen i længerevarende kontrakter mellem transportkøbere, speditører og transportører. 

Læs også: Tre trin til mere grøn transport

”Ved at stille krav, når man som transportkøber indgår længerevarende aftaler med speditører og transportør, kan man bidrage til at finde nye energibesparelser i hele transportkæden”, siger Susanne Krawack.

Undgå hasteordrer
Concito-rapporten bygger på erfaringer fra en række store transportkøbere, speditører og transportvirksomheder og peger på flere praktiske tiltag, der har givet gode resultater, herunder:

  • At pakke bilerne effektivt: Flere virksomheder har arbejdet aktivt med at oplære personale i bedre pakning og har fået effekt af det - både i form af mindre energiforbrug og mindre omkostninger.
  • At undgå omladning af godset: God planlægning af turene og arbejde på at fylde bilerne helt op. Det vil ofte indebære, at man går i dialog med kunderne og får dem til at optimere leverancerne.
  • At undgå hasteordrer: Igen er samarbejdet med kunderne vigtigt. Der er erfaringer med at differentiere priserne på transporter, så det er billigere at få leveret på de tidspunkter, der er mindst pressede, og der er erfaringer med at dele besparelsen med kunden, når man får optimeret planlægningen i et samarbejde.

”Der er gode erfaringer, men situationen er desværre også, at kun få transportkøbere indgår aktivt i arbejdet med at reducere energiforbruget i godstransportkæden.  En del stiller krav, når der skal forhandles aftaler, men når det kommer til stykket efterspørger man sjældent konkrete initiativer og resultater, når aftalen er underskrevet, og det kniber stærkt med opfølgning”, forklarer Susanne Krawack.

Læs rapporten ”Energibesparelse i godstransportkæder”

- JKK 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

21.11.2024SCM.dk

Logistikleverandør bruger AI i stort samarbejde med nøgleaktører

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

12.11.2024N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online