Dansk satsning på metal 3D-print har givet billigere og bedre komponenter

For knap fire år siden blev AM-LINE 4.0 søsat som den største danske satsning på 3D-print nogensinde. Målet var at skabe et industrielt gennembrud for metal 3D-print i Danmark. Danske industrigiganter som Danfoss og Grundfos har allerede opnået imponerende resultater med teknologien.

I projektet har Danfoss og Grundfos udvalgt 31 business cases, som har haft et meget stort potentiale, for eksempel i forhold til reduceret vægt, kortere fremstillingstid og lavere pris. Disse komponenter er blevet 3D-printet og testet i projektet med stor gevinst. Foto: Teknologisk Institut.

03.11.2021

SCM.dk

De sidste fire år har store og små virksomheder fået metal 3D-print-teknologien ind under huden: De har sparet tid, materialer og er rustet til fremtidens produktion.

Det er sket via projektet AM-LINE 4.0, der har til formål at skabe et industrielt gennembrud for metal 3D-print i Danmark. AM-LINE 4.0 blev lanceret i 2018 som den største danske satsning på teknologien nogensinde, der skal sikre industrivirksomheder viden og kapacitet til at udnytte det store potentiale i 3D-print af metalemner.

Læs også: Nu printer igus kunstig intelligens ind i deres komponenter

”Med 3D-print får du stor designfrihed, hurtig udvikling og en fleksibel produktion, og det er der mange danske virksomheder, der har fået øjnene op for. I løbet af projektet har vi printet omkring 30.000 metal-emner på de to nye metalprintere, som vi indkøbte i forbindelse med AM-LINE 4.0 – men vi har stadig kapacitet til mere”, fortæller Jeppe Byskov, leder af Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut og projektleder i AM-LINE 4.0.

Danfoss og Grundfos HAR fundet potentialet

For de to kommercielle partnere i projektet – Danfoss og Grundfos – spiller 3D-print en vigtig strategisk rolle, og begge virksomheder har i løbet af de sidste fire år identificeret metalemner i deres produktion, som med fordel kan 3D-printes.

”Vi har enormt mange komponenter, og mange af dem egner sig til 3D-print og kan udnytte den merværdi, som teknologien giver. Samtidig kigger vi mod fremtiden, og her er der en lang række designs, som med fordel kan laves til 3D-print”, lyder det fra Werner Stapela, Global Head of Additive Design & Manufacturing.

I projektet har Danfoss og Grundfos udvalgt 31 business cases – både værktøjer og slutkomponenter – som har haft et meget stort potentiale, for eksempel i forhold til reduceret vægt, kortere fremstillingstid og lavere pris. Det resulterer i kortere time-to-market og optimeret produktivitet. Disse komponenter er blevet 3D-printet og testet i projektet med stor gevinst:

Hos Danfoss har man for eksempel 3D-printet en fikstur til trykprøvning af ventiler. Motivationen for at 3D-printe var at reducere vægten og dermed lettere håndteringen, da værktøjet ved brug skal løftes 5-6 gange i timen.

”Ved hjælp af simuleringer har vi reduceret vægten fra 12 kg. til 2,8 kg”, fortæller Niklas Franke, Head of Additive Design and Manufacturing, Danfoss Heating og tilføjer, at prisen også fik et nyk nedad: Fra 50.000 kroner til 32.500 kroner.

Næste skridt bliver at gøre metal 3D-print til højvolumenproduktion, og her er Grundfos godt i gang med at vise vejen.

Læs også: Hybrid 3D-print udvikler prototyper på rekordtid

”I takt med at AM er blevet en mere moden produktionsproces til fremstilling af slutkomponenter, ser vi også teknologien som mere end blot en teknologi til fremstilling af prototyper hos Grundfos. Vi ser, at AM bliver en endnu vigtigere teknologi fremadrettet, der skal være med til at sikre vores kunder de bedste og mest pålidelige produkter og løsninger i fremtiden. Vi vil fortsat både udvikle og modne teknologierne for at kunne tilpasse dem til vores behov og her er et naturligt område inden for både polymer og metal 3D-print til højvolumenproduktion og kundespecifikke løsninger”, siger Thorsten Brorson Otte, Senior Manager AME COE Additive Manufacturing hos Grundfos.

Stor interesse fra industrien

I forbindelse med AM-LINE-projektet etablerede Teknologisk Institut Center for industriel 3D-print, hvor danske virksomheder har adgang til en komplet produktionslinje og rådgivning fra eksperter inden for industriel 3D-print i metal.

Både store globale virksomheder og SMV’er har fået gavn af centeret, og i projektperioden er der sket en positiv udvikling i brugen af 3D-print hos danske fremstillingsvirksomheder. Ifølge Danmarks Statistik brugte 16 % nemlig teknologien i 2018, mens tallet var steget til 23 % i 2020 – og der forventes yderligere stigninger de kommende år, nu hvor vejen er banet for det industrielle gennembrud.

AM-LINE 4.0 afsluttes ved udgangen af 2021, og for at markere den store indsats, inviterer Teknologisk Institut og MADE – Manufacturing Academy of Denmark til afslutningsevent den 4. november på Teknologisk Institut i Aarhus, hvor alle partnere præsenterer deres arbejde og konkrete resultater i projektet

At AM-LINE 4.0 afsluttes, betyder dog ikke, at indsatsen stopper, og partnerne vil fortsætte det vigtige arbejde med at udbrede kendskabet til Industriel 3D-print og udrulle teknologien til den danske industri.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

02.05.2024SCM.dk

Maersk overskud på 208 mio. dollar i Q1

02.05.2024SCM.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

30.04.2024SCM.dk

COO vil industrialisere COOP’s processer

29.04.2024SCM.dk

Virksomheder får hjælp til at navigere i AI-landskabet

26.04.2024Norris Print-Tech A/S

Sponseret

Zebra MC9400 & MC9450 håndterminaler

25.04.2024SCM.dk

Nyt intelligent værktøj udregner klimadata for elektronikprodukter

24.04.2024SCM.dk

Robotter gør en arbejdsplads mere effektiv og attraktiv

24.04.2024TrueCommerce

Sponseret

WEBINAR: E-fakturering i Tyskland

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle