11.10.2016 | Branchenyt
Bred opbakning til renere lastbiler i USA
De kommende, strammere regler for CO2-udslip fra de amerikanske lastbiler møder opbakning ikke bare fra miljøinteressenter, men også fra lastbilbranchen og transportfirmaerne. Flere fremskridt er dog nødvendige, påpeger miljøorganisation.
Der er bred opbakning til de kommende, strammere udledningsregler i USA - også fra branchen. Foto: Flickr/Elizabeth McClay
Med start næste år bliver reglerne for udledningen af drivhusgasser, primært CO2, fra lastbiler i USA strammet væsentligt op, som tidligere berettet her på sitet. Det er fase 2 i Obama-administrationens drivhusgasprogram, der frem mod 2027 gradvist vil se de nye standarder blive indfaset med, ifølge planerne, massive gevinster for både miljø og økonomi i vente.
Læs også: Fremtidens lastbiler skal vinke farvel til diesel
Ikke overraskende, så har strategien udløst glæde hos miljøorganisationer landet over, skriver SupplyChainBrain. I en udtalelse fra Environmental Defense Fund (EDF), udtaler organisationens direktør, Fred Krupp, at standarderne vil reducere klimaforurening, beskytte folkesundheden, gøre os mere energiuafhængige og spare penge for både vognmænd og kunder.
Måske knap så ventet, så er der også støtte at hente til reglerne fra både lastbilproducenter, speditører, shippingvirksomheder og flere store selskaber i fremstillingssektoren. Ifølge EDF har mere end 300 virksomheder, herunder PepsiCo, Wal-Mart, General Mills og Campbell Soup Co., vendt tommelfingeren op for de kommende standarder.
For selve trucking-industrien er det i høj grad de lovede besparelser til brændstof notorisk en af de største udgiftsposter for virksomhederne der lokker. Mere brændstofeffektive lastbiler vil derfor være godt for både forretningen og miljøet.
Yderligere forbedringer er nødvendige
Alligevel skal man dog ikke se frem til store reduktioner i CO2-udledningen fra sektoren. Den forventede vækst i antallet af kørte kilometer vil derimod betyde, at udslippet kommer til at ligge nogenlunde konstant, siger chef for supply chain-partnerskaber i EDF, Jason Mathers, og understreger, at der skal og vil ske endnu flere forbedringer på området efter 2030.
Interessant er det, påpeger Mathers, at trucking-industrien ikke har kopieret den modstand overfor myndighedernes bestræbelser på at forbedre brændstofeffektiviteten, som man har set fra personbilproducenternes side. I stedet forholder producenterne sig til kundernes krav om grønnere køretøjer og bakker op om de nye, commonsense-standarder via proaktivt engagement.
Læs også: Kommende ellastbil bliver nu helt CO2-fri
Alt i alt kalder han de nye standarder for et godt solidt skridt, men peger samtidig på, at de føderale myndigheder godt kan gå endnu længere i deres bestræbelser på at skære i CO2-udledningerne fra industrien. Som inspiration arbejder EDF selv med at forbedre brændstofforbruget i den enkelte lastbil via en række praktiske tiltag omkring kørevaner og ny teknologi.
-AK
Innovation

Mærsk starter nyt projekt mod madspild
FoodTrack by Maersk er et nyt samarbejde mellem startup'en Rockstart og A.P. Møller-Maersk. Sammen med en række iværksættere skal det mindske det globale madspild.
SCM 4.0

Milliardteknologien blockchain vil snart revolutionere shippingindustrien
Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien vil inden længe revolutionere shippingindustrien i hele verden. Aktører som Maersk, CMA CGM, Samsung og Starbucks undersøger mulighederne på forskellig vis.
SCM 4.0

Hannover Messe/CeMAT er i gang
To af verdens største fagmesser, Hannover Messe og CeMAT, har slået sig sammen om et ugelangt megaevent, der ventes at trække 300.000 besøgende til den nordvesttyske storby for at se på morgendagens logistik- og industriløsninger. I dag slog man dørene op.
Branchenyt

IBM og DHL: Kunstig intelligens vil ændre logistikbranchen
IBM og DHL er gået sammen om at kortlægge de fordele og muligheder, der er ved at inkorporere kunstig intelligens i forsyningskæder. Resultatet er klart. AI vil forvandle og optimere logistikbranchen.
Innovation

Volvo og Scania vil gøre Sverige til ’fossilfri verdensudstilling’
I et debatindlæg peger topchefer for Volvo og Scania på, at klimapolitik er en naturlig del af landets eksportstrategi, og man ved at opskalere fem igangværende eksperimenter kan vise verden vejen frem.
SCM 4.0

Projekt skal hjælpe fremtidens spedition
Med forsknings- og udviklingsprojektet Fremtidens Spedition vil Cphbusiness hjælpe speditionsbranchen med at løse de udfordringer, branchen står overfor.