Analyse: Virksomheder overser potentialet i digital transformation

Et nyt studie fra IFS viser, at selvom virksomhederne gerne vil investere i digital transformation, så bliver udviklingen bremset af mangel på de rette kompetencer. ”Bekymrende” siger en analytiker.

Virksomhederne vil gerne digitalisere, men mangler ofte de rette kompetencer, viser ny undersøgelse..

30.06.2017

SCM.dk

Hver tredje virksomhed er ikke forberedt på digital transformation og mangler de rigtige kompetencer. Og det er på trods af, at der bestemt ikke mangler investeringsvilje blandt selskaberne, der for langt størstedelens vedkommende mener, at bruger midler nok.

Læs også: Datadrevne beslutninger giver kunden kontrol

Det viser nogle af konklusionerne i det globale ”Digital Change Survey”, som den svenske softwarevirksomhed IFS netop har udgivet. De tre områder, som rangerer højest i forhold til kommende investeringer i digital transformation de nærmeste tre år, er Big Data og analyseværktøjer (47 procent), Enterprise Resource Planning (ERP) (38 procent) og Internet of Things (IoT) (36 procent).

"Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet", siger Kim Bursøe. Foto: IFS Danmark.

”Virksomheder forstår åbenbart vigtigheden af at fokusere på digital transformation, og Big Data og analyse, ERP og IoT er afgørende værktøjer for at kunne transformere forretningen. Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet”, siger Senior Business Advisor i IFS Danmark, Kim Bursøe.

Konkurrencefordel i vente, men kompetencer mangler
Det er da netop også konkurrencedygtighed, der er den væsentligste driver for de danske virksomheder, når det kommer til digital transformation. Således svarer næsten halvdelen (45 procent) af de adspurgte selskaber herhjemme, at ’konkurrencemæssige fordele’ er det vigtigste parameter på investeringsfronten.

Alligevel svarer over en tredjedel af virksomhederne (34 procent) at de er ’noget uforberedte’ eller ’helt uforberedte’ på at håndtere den digitale transformation på grund af manglende kompetencer. Ifølge de danske respondenter er det især ’cyber security’ (50 procent), AI og robotteknologi (47 procent) samt ’beslutningsstøtte’ (37 procent), der rammes hårdt på grund af kompetencemangel.

”Det er bekymrende, at over en tredjedel af respondenterne ikke har det rette personale til at virkeliggøre det digitale transformationsprojekt. Disse virksomheder må lægge en strategi og plan, samt kortlægge hvilke organisatoriske roller, der er væsentlige for at sikre vækst i netop deres branche. De skal gøre en indsats for at tiltrække nye talenter, samt uddanne og beholde eksisterende medarbejdere”, siger Kim Bursøe.

På spørgsmålet om virksomhedernes modenhedsgrad i forhold til digital transformation, dvs. om de oplever en faktisk fremgang, svarer 31 procent, at deres virksomhed befinder sig på de to højeste modenhedsniveauer ud af fem. I flybranchen svarer 44 procent, at de allerede drager nytte af digital transformation. På andenpladsen kommer bygge- og anlægsbranchen, hvor 39 procent vurderer at være modne. I den modsatte ende findes olie- og gasbranchen, hvor blot 19 procent mener, at de drager nytte af den digitale transformation. Illustration: IFS.

Den menneskelige faktor
Og det er netop også på medarbejderfronten, at disse virksomheder har en opgave foran sig. Trods de praktiske og teknologiske vanskeligheder med digital transformation, er en helt central hindring for de danske virksomheder således den menneskelige faktor, nemlig ’modvilje mod forandring’, som 50 procent angiver som den største barriere. 

Derudover er de danske respondenter også opmærksomme på, at fravær af rette organisatoriske struktur og governancemodel (53 procent) kan være forhindringer på vejen til digital transformation.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Undersøgelsen beror på kvalitative interviews udført af analysevirksomheden Raconteur Custom Publishing og er baseret på svarene fra 750 beslutningstagere i 16 lande inden for olie og gas, luftfart, byggeri og anlæg, produktion, samt service. Landene i undersøgelsen er, foruden Danmark, USA, Canada, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrig, Kina, Japan, Australien, Norge, Holland, Spanien, Polen, Mellemøsten som region og Indien.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia