Analyse: Virksomheder overser potentialet i digital transformation

Et nyt studie fra IFS viser, at selvom virksomhederne gerne vil investere i digital transformation, så bliver udviklingen bremset af mangel på de rette kompetencer. ”Bekymrende” siger en analytiker.

Virksomhederne vil gerne digitalisere, men mangler ofte de rette kompetencer, viser ny undersøgelse..

30.06.2017

SCM.dk

Hver tredje virksomhed er ikke forberedt på digital transformation og mangler de rigtige kompetencer. Og det er på trods af, at der bestemt ikke mangler investeringsvilje blandt selskaberne, der for langt størstedelens vedkommende mener, at bruger midler nok.

Læs også: Datadrevne beslutninger giver kunden kontrol

Det viser nogle af konklusionerne i det globale ”Digital Change Survey”, som den svenske softwarevirksomhed IFS netop har udgivet. De tre områder, som rangerer højest i forhold til kommende investeringer i digital transformation de nærmeste tre år, er Big Data og analyseværktøjer (47 procent), Enterprise Resource Planning (ERP) (38 procent) og Internet of Things (IoT) (36 procent).

"Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet", siger Kim Bursøe. Foto: IFS Danmark.

”Virksomheder forstår åbenbart vigtigheden af at fokusere på digital transformation, og Big Data og analyse, ERP og IoT er afgørende værktøjer for at kunne transformere forretningen. Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet”, siger Senior Business Advisor i IFS Danmark, Kim Bursøe.

Konkurrencefordel i vente, men kompetencer mangler
Det er da netop også konkurrencedygtighed, der er den væsentligste driver for de danske virksomheder, når det kommer til digital transformation. Således svarer næsten halvdelen (45 procent) af de adspurgte selskaber herhjemme, at ’konkurrencemæssige fordele’ er det vigtigste parameter på investeringsfronten.

Alligevel svarer over en tredjedel af virksomhederne (34 procent) at de er ’noget uforberedte’ eller ’helt uforberedte’ på at håndtere den digitale transformation på grund af manglende kompetencer. Ifølge de danske respondenter er det især ’cyber security’ (50 procent), AI og robotteknologi (47 procent) samt ’beslutningsstøtte’ (37 procent), der rammes hårdt på grund af kompetencemangel.

”Det er bekymrende, at over en tredjedel af respondenterne ikke har det rette personale til at virkeliggøre det digitale transformationsprojekt. Disse virksomheder må lægge en strategi og plan, samt kortlægge hvilke organisatoriske roller, der er væsentlige for at sikre vækst i netop deres branche. De skal gøre en indsats for at tiltrække nye talenter, samt uddanne og beholde eksisterende medarbejdere”, siger Kim Bursøe.

På spørgsmålet om virksomhedernes modenhedsgrad i forhold til digital transformation, dvs. om de oplever en faktisk fremgang, svarer 31 procent, at deres virksomhed befinder sig på de to højeste modenhedsniveauer ud af fem. I flybranchen svarer 44 procent, at de allerede drager nytte af digital transformation. På andenpladsen kommer bygge- og anlægsbranchen, hvor 39 procent vurderer at være modne. I den modsatte ende findes olie- og gasbranchen, hvor blot 19 procent mener, at de drager nytte af den digitale transformation. Illustration: IFS.

Den menneskelige faktor
Og det er netop også på medarbejderfronten, at disse virksomheder har en opgave foran sig. Trods de praktiske og teknologiske vanskeligheder med digital transformation, er en helt central hindring for de danske virksomheder således den menneskelige faktor, nemlig ’modvilje mod forandring’, som 50 procent angiver som den største barriere. 

Derudover er de danske respondenter også opmærksomme på, at fravær af rette organisatoriske struktur og governancemodel (53 procent) kan være forhindringer på vejen til digital transformation.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Undersøgelsen beror på kvalitative interviews udført af analysevirksomheden Raconteur Custom Publishing og er baseret på svarene fra 750 beslutningstagere i 16 lande inden for olie og gas, luftfart, byggeri og anlæg, produktion, samt service. Landene i undersøgelsen er, foruden Danmark, USA, Canada, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrig, Kina, Japan, Australien, Norge, Holland, Spanien, Polen, Mellemøsten som region og Indien.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online