Annonce

Opret nyhed

Virksomhederne vil gerne digitalisere, men mangler ofte de rette kompetencer, viser ny undersøgelse.

Analyse: Virksomheder overser potentialet i digital transformation

Et nyt studie fra IFS viser, at selvom virksomhederne gerne vil investere i digital transformation, så bliver udviklingen bremset af mangel på de rette kompetencer. ”Bekymrende” siger en analytiker.

IT & DATAFANGST

Hver tredje virksomhed er ikke forberedt på digital transformation og mangler de rigtige kompetencer. Og det er på trods af, at der bestemt ikke mangler investeringsvilje blandt selskaberne, der for langt størstedelens vedkommende mener, at bruger midler nok.

Læs også: Datadrevne beslutninger giver kunden kontrol

Det viser nogle af konklusionerne i det globale ”Digital Change Survey”, som den svenske softwarevirksomhed IFS netop har udgivet. De tre områder, som rangerer højest i forhold til kommende investeringer i digital transformation de nærmeste tre år, er Big Data og analyseværktøjer (47 procent), Enterprise Resource Planning (ERP) (38 procent) og Internet of Things (IoT) (36 procent).

"Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet", siger Kim Bursøe. Foto: IFS Danmark

”Virksomheder forstår åbenbart vigtigheden af at fokusere på digital transformation, og Big Data og analyse, ERP og IoT er afgørende værktøjer for at kunne transformere forretningen. Det er kombinationen af innovative teknologier og virksomheders ekspertviden, der sikrer dem succes og konkurrencedygtighed fremadrettet”, siger Senior Business Advisor i IFS Danmark, Kim Bursøe.

Konkurrencefordel i vente, men kompetencer mangler
Det er da netop også konkurrencedygtighed, der er den væsentligste driver for de danske virksomheder, når det kommer til digital transformation. Således svarer næsten halvdelen (45 procent) af de adspurgte selskaber herhjemme, at ’konkurrencemæssige fordele’ er det vigtigste parameter på investeringsfronten.

Alligevel svarer over en tredjedel af virksomhederne (34 procent) at de er ’noget uforberedte’ eller ’helt uforberedte’ på at håndtere den digitale transformation på grund af manglende kompetencer. Ifølge de danske respondenter er det især ’cyber security’ (50 procent), AI og robotteknologi (47 procent) samt ’beslutningsstøtte’ (37 procent), der rammes hårdt på grund af kompetencemangel.

”Det er bekymrende, at over en tredjedel af respondenterne ikke har det rette personale til at virkeliggøre det digitale transformationsprojekt. Disse virksomheder må lægge en strategi og plan, samt kortlægge hvilke organisatoriske roller, der er væsentlige for at sikre vækst i netop deres branche. De skal gøre en indsats for at tiltrække nye talenter, samt uddanne og beholde eksisterende medarbejdere”, siger Kim Bursøe.

På spørgsmålet om virksomhedernes modenhedsgrad i forhold til digital transformation, dvs. om de oplever en faktisk fremgang, svarer 31 procent, at deres virksomhed befinder sig på de to højeste modenhedsniveauer ud af fem. I flybranchen svarer 44 procent, at de allerede drager nytte af digital transformation. På andenpladsen kommer bygge- og anlægsbranchen, hvor 39 procent vurderer at være modne. I den modsatte ende findes olie- og gasbranchen, hvor blot 19 procent mener, at de drager nytte af den digitale transformation. Illustration: IFS

Den menneskelige faktor
Og det er netop også på medarbejderfronten, at disse virksomheder har en opgave foran sig. Trods de praktiske og teknologiske vanskeligheder med digital transformation, er en helt central hindring for de danske virksomheder således den menneskelige faktor, nemlig ’modvilje mod forandring’, som 50 procent angiver som den største barriere. 

Derudover er de danske respondenter også opmærksomme på, at fravær af rette organisatoriske struktur og governancemodel (53 procent) kan være forhindringer på vejen til digital transformation.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Undersøgelsen beror på kvalitative interviews udført af analysevirksomheden Raconteur Custom Publishing og er baseret på svarene fra 750 beslutningstagere i 16 lande inden for olie og gas, luftfart, byggeri og anlæg, produktion, samt service. Landene i undersøgelsen er, foruden Danmark, USA, Canada, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrig, Kina, Japan, Australien, Norge, Holland, Spanien, Polen, Mellemøsten som region og Indien.

-AK

Annonce
IFS Danmark A/S er partner på scm.dk IFS er en førende, global forretningssystemleverandør, som hjælper virksomheder med at blive mere fleksible. Med omfattende kompetence inden for udvalgte brancher tilbyder IFS et fleksibelt og...
Aktivitet: Artikler: 8 | Kompetenceområder: 1

Er du også en del af branchen, så læs om mulighederne for at blive partner.
Læs mere her

Bring en kommentar

God kommentarskik. Hold en god tone i kommentarerne, undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter. Læg kun link på din kommentar, såfremt det er relevant for debatten. Vær opmærksom på, at debatten modereres af portalens redaktion.

Annonce

Relaterede virksomheder

Relaterede artikler

Annonce

Annonce

Annonce