3 e-commerce tendenser, der er værd at holde øje med
For nyligt udkom E-handelsanalysen fra Dansk Erhverv for første halvår 2022. Med Coronakrisen som et forhåbentlig overstået kapitel, baner nye tal i analysen vejen frem for nye tendenser og en udvikling, som bestemt er værd at holde øje med.
Af: Rasmus Abel
Hos Columbus' Digital Commerce-afdeling har vi dykket dybt ned i analysen, og du får her vores tre bud på de mest iøjefaldende tendenser. Her kommer de.
1. Rejser erstatter dyrere fysiske produkter
Covid-19-pandemien satte i den grad en stopper for de rejselystne danskere, men med genåbningen af størstedelen af verdenssamfundet ser vi nu rejser som en stor del af danskernes online-indkøbsvaner. I modsætning til 2021 bliver der nu brugt 4% flere penge på rejser, hvorimod andre dyrere kategorier som hårde hvidevarer og elektronik falder næsten tilsvarende. Det helt store spørgsmål er, hvordan disse tendenser udvikler sig over de næste seks måneder.
Det interessante her er, at med de stigende energipriser og det usikre økonomiske klima vil det ikke være urealistisk at se endnu et skifte i købstendenser. Virksomheder bør derfor allerede nu begynde at overveje, hvordan de skal navigere i den kortsigtede usikkerhed. En ting er sikkert; E-commerce landskabet vil se ganske anderledes ud, når næste rapport udkommer.
Fra Columbus side mener vi ikke, at disse konjunkturer er unormale, men sker i et accelereret tempo. Er man forhandler af hårde hvidevarer, skal man forstå, at dette er en midlertidig fase. Men man skal samtidig overveje, hvordan man kan håndtere situationen med minimale følgeskader.
2. Loyalitet vinder stadig
Loyalitet er guld værd, og igen ses det, at loyalitet er den ypperste prædikat, en e-handler kan opnå. For e-handlere, som allerede er velkendte hos kunderne, er loyalitet den vigtigste faktor for at vende tilbage. Med årene har mange forbrugere simpelthen fundet sig en række "favoritbutikker", som yder godt af denne loyalitet. Faktisk er 74 % af den samlede mængde handler foretaget i netbutikker, kunderne allerede har kendskab til, og her ligger favoritbutikken som absolutte topscorer, og 32 % af kunderne handler her.
Det viser tydeligt (og ikke overraskende), hvor vigtigt det er at arbejde med kundefastholdelse og kundetilfredshed. Vi tror stadig på, at den gode brugeroplevelse er det vigtigste aspekt, virksomheder kan arbejde henimod for at skabe større loyalitet. De førende virksomheder forsøger kontinuerligt at mestre hele brugerrejsen, fra promovering til eftersalg og service.
Du kan læse mere om, hvordan den gode brugeroplevelse også er vigtig for B2B-virksomheder her.
3. Kravet om bæredygtighed vinder (langsomt) frem
Som konsulenter går vi nærmest kun og venter på, at bæredygtighed bliver en af de vigtigste handelskrav fra forbrugerne. Men megatrenden tager sig god tid til at bide sig fast. Faktisk er det kun 10% af forbrugerne, der mener, at bæredygtighed har en stor betydning, imod de 20%, der mener, det slet ikke har nogen indflydelse for deres handler.
Begrundelsen for overskriften herover omhandler, at det i høj grad er de unge segmenter, der sætter krav til bæredygtighed hos netbutikkerne.
Ikke overraskende lyder det, at 49% af disse krav handler om en bæredygtig produktion. 40% omhandler bæredygtig emballage, og kun 11% omhandler miljøvenlig transport og levering. Det er reelt set kun den sidste af disse tre krav, netbutikkerne har fuld kontrol over. Men det viser, at de butikker, der vil tages seriøst, skal sætte krav til deres leverandører og andre led i forsyningskæden.
Vi tror stadig på, at morgendagens vindere har en solid miljørigtig strategi og forstår at eksekvere denne i alt fra forsyningskæder til ekstern kommunikation. Og selvom trenden udvikler sig langsomt disse år, er der ingen grund til ikke at starte allerede i dag.
Brugercentrering og omstillingsparathed er vejen frem
På trods af et ustabilt klima med mange radikalt skiftende faktorer, udvikler det overordnede marked sig ganske stabilt. Der er naturligvis områder, disse tendenser påvirker enten godt eller skidt, men disse megatrends og skiftende konjunkturer betyder også, at netbutikker skal være mere omstillingsparate end før.
Omstillingsparathed består i høj grad af at have en fleksibel og moderne arkitektur. Men teknologien skal i virkeligheden blot understøtte de konstant ændrende brugerbehov. Derfor er rådet at komme helt tæt på virksomhedens kundebaser og forstå, hvilke mekanismer der influerer kundernes købsadfærd. Kun ved at forstå disse kan man tilpasse sine digitale strategier for at imødekomme morgendagens udfordringer.
Vil du læse hele rapporten, kan du finde den her. Og vil du blive endnu klogere på tidens tendenser inden for e-handel? Så kig nærmere på E-handelskonferencen, som Dansk Erhverv afholder d. 13/10. Vi kommer på scenen med vores kunde Toyota Material Handling og vil fortælle meget mere om, hvordan vi har hjulpet dem med deres E-commerce løsninger.