Virksomheder flytter produktionen tilbage til Danmark

I en årrække har det været en klar tendens, at danske virksomheder rykkede dele af produktionen til udlandet. Men nu ser det nu ud til, at flere og flere virksomheder trækker produktionen hjem til Danmark igen.

Flere og flere virksomheder rykker produktionen hjem til Danmark efter produktion i udlandet. Foto: Flickr/Stuart Rankin..

03.08.2016

SCM.dk

Næsten hver tredje danske virksomhed har siden april 2015 flyttet produktionen fra udlandet tilbage til Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af Dansk Metal.

Læs også: Danske virksomheder trækker produktion hjem

Undersøgelsen er foretaget blandt 238 af Dansk Metals tillidsrepræsentanter, der arbejder på virksomheder, som tidligere har flyttet produktionen til udlandet. Her svarer 71 af repræsentanterne, at de nu oplever den modsatte bevægelse, nemlig at produktionen rykkes tilbage til Danmark igen.

”Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark. Der er gunstige vilkår for produktionsvirksomheder i Danmark, og jeg håber, endnu flere vælger at flytte produktion hjem igen”, lyder det fra Thomas Søby, som er cheføkonom i Dansk Metal.

Robotter til produktionen
En af årsagerne til produktionsflytningerne skal findes blandt de robotter, som bruges til produktionen. Undersøgelsen fra Dansk Metal viser, at fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktionen tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen. Og det er afgørende for at holde produktionen kørende i døgndrift.

Ifølge Dansk Metal er det væsentligt, at flere virksomhedsledere ser mulighederne i robotter og anden ny teknologi, så endnu flere vælger at investere i en robot frem for at flytte produktionen til udlandet.

”Selvom flere robotter og mere teknologi uden tvivl vil gavne den danske industri, så er det meget vigtigt, at vi også holder øjet på bolden, når det kommer til de mennesker, der skal styre blandt andet produktionsrobotterne. Lige nu holder vi teknologimotoren kørende, men det vil snart blive et problem at blive ved med at skaffe de rette kompetencer til at udnytte blandt andet robotteknologien optimalt i Danmark”, forklarer Thomas Søby.

Forskelle på regionerne
Tendensen med produktionsflytningerne er særlig tydelig i Syddanmark, hvor 38 procent af tillidsrepræsentanterne svarer, at produktionen er flyttet hjem igen.

På andenpladsen kommer region Midtjylland, hvor tallet ligger på 29 procent. I Nordjylland og i Hovedstadsområdet lyder procentdelen på 26 procent, mens region Sjælland ligger i bunden med 20 procent.

Læs også: Stantræk fordobler produktionen med robotter

Undersøgelsen havde form som en elektronisk rundspørge, og blev foretaget i perioden den 7. til den 21. april 2016.

- KLZ

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

11.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sådan lever Agilox AMR’er op til de vigtigste tendenser for 2025

11.02.2025SCM.dk

Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online