Samarbejde giver grøn medicin
Forventningerne til bæredygtighed har også indfundet sig i den internationale medicinalindustri, om end mest på de store linjer. Leverandørsamarbejde er en afgørende faktor.
Bæredygtighed er en kerneværdi i vores forretning, både i økonomisk, social og miljømæssig sammenhæng. Og vi ser ikke noget gab mellem det at agere bæredygtigt og at have en ansvarlig strategi for indkøb, tværtimod.
Læs også: Risikostyring og teknologi hænger sammen i forsyningskæden
Sådan opsummerede Head of Procurement Risk and Sustainability fra den tyske medicinalgigant Bayer, Delf Bintakies, meget godt den aktuelle bevægelse i sektoren for medicin og farmaceutiske produkter, og som en session på årets udgave af Ethical Corporations Sustainable Supply Chain Summit satte fokus på.
I bestræbelserne på at sikre netop bæredygtighed i sine aktiviteter, ikke mindst i produktion og indkøb, er et tæt samarbejde med leverandørerne et vigtigt aspekt. Og for en virksomhed som Bayer, der har over 100.000 leverandører, er det en udfordring, der er til at tage og føle på.
Det er et område, der kræver både opmærksomhed og evner, konstant og klar kommunikation såvel internt som eksternt, og ikke mindst solid opbakning fra topledelsen. Vi har et mål om vi skal udvikle os sammen med vores leverandører på den her front og det kommer ikke af sige selv, forklarede Delf Bintakies.
Derfor har Bayer, der sidste år solgte for knap 345 mia. kr., integreret sin code of conduct omkring bæredygtighed i sit elektroniske ordresystem, hvor det derfor bliver centralt og umuligt at komme uden om, som Delf Bintakies formulerede det. Samtidig illustrerer det også meget godt, hvor emnet er vigtigst i medicinalbranchen.
En bæredygtig tilgang betyder meget for investorer, stakeholders, samarbejdspartnere osv., men knap så meget for den enkelte kunde. En kræftpatient køber jo sjældent en type medicin, fordi den er fremstillet og transporteret miljørigtigt, påpegede Delf Bintakies.
Sammenhold giver styrke
En anden af industriens tunge drenge, svensk-britiske AstraZeneca, oplever samme udvikling. Ligesom Bayer er selskabet medlem af brancheinitiativet PSCI, der samler en stribe virksomheder fra branchen i arbejdet med at
promovere ansvarlig supply chain management og bedre forretningsforhold på tværs af industrien, som det hedder.
PSCI handler om at skifte fra at være reaktiv til at være proaktiv, og om at gøre det i samlet flok. I vores branche er der risici på adskillige områder i forhold til bl.a. miljø, sundhed, arbejdsforhold, herunder slaveri, og sikkerhed, og derfor er et vigtigt at vi kan gøre en samlet indsats selvom vi er konkurrenter. The voice of many is better than the voice of one, som Risk and Assurance Lead, Procurement for AstraZeneca, Andy Rayment, sagde, og fortsatte:
Læs også: Bæredygtighed kræver engagement på begge sider
Folk forventer bæredygtighed i dag, og det kræver bl.a. en dyb forståelse for, hvad forsyningskæder betyder for lokalsamfund rundt omkring, så man som virksomhed kan skræddersy sin indsats; der er ikke nogen one-size-fits-all-model, der passer her. Så vi måler effekten af vores tiltag, monitorerer vores leverandører i forhold til forandringer, og anerkender og belønner dem, der gør en forskel, sagde Andy Rayment.