Robotter giver muligheder for supersygehuses logistik
Ny robotteknologi kan gøre logistikken og den interne transport lettere på de kommende supersygehuse. Men den skal være rigtigt sat op for ikke at blive en unødvendig udfordring, påpeger projektleder fra et af landets kommende supersygehuse.
I flere af de nye, såkaldte supersygehuse tester man robotter og automatiserede logistiksystemer. Til intern transport af medicinsk udstyr, arbejdstøj etc. kan en fuldautomatisk robotløsning på sigt vise sig yderst givtig for hospitalerne
Læs også: Rekord antal robotter i danske industrivirksomheder
Alligevel kan de på den korte bane blive en udfordring for transporten på hospitalet og i værste fald tage unødvendigt meget plads. Det gælder i hvert fald ét af de systemer, der har været i test, skriver Ingeniøren.
For selvom automatiske transport- og logistiksystemer burde være en ideel løsning for hospitalerne, kritiseres en løsning fra IHL (Intelligent Hospitalslogistik) af de ingeniører, der er med i byggeprocessen for de nye hospitaler.
System kan ikke klare alt
Det virker, som om nogen har fået en god idé, og så er de gået i gang med at lede efter et problem, som de kunne løse med den, siger projektleder Hans Harding Møller fra Bispebjerg Hospital, der som kommende supersygehus står over for en kraftig om- og udbygning over de næste 10 år.
Projektet er støttet med 12 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden, og tanken med systemet er, at man skulle spare plads og gøre arbejdsgangen lettere og mere overskuelig.
Med IHL-systemet bliver alle hospitalernes produkter placeret i lige store kasser, som bliver transporteret rundt med robotter placeret i kælderetagerne, hvilket skulle sænke transporttiden på hospitalerne betragteligt. Alligevel kan det ikke rumme den voksende mængde af særligt operationsprodukter, der fylder mere og mere.
Systemet kan måske klare 80 procent af dit logistikbehov, og så skal du have et andet system til de resterende 20 procent. Grundinvesteringen i det andet system vil belaste businesscasen for IHL, så man får en noget anstrengt økonomi, siger Hans Harding Møller til Ingeniøren.
Han påpeger, at idéen med at transportere varer mellem de forskellige afdelinger kan vise sig vanskelig. Personalet er eksempelvis bekymrede over den potentielle smittefare ved for stor udveksling mellem de forskellige afdelinger med vidt forskellige sygdomstyper.
Mange muligheder i fremtiden
Grundlæggende understreger projektleder for kommunikation ved Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, Karen Grønkjær Kjeldsen, dog overfor scm.dk at man generelt er optimistiske omkring robotteknologiens muligheder på sigt.
Projektleder Kristian Bille fra Herlev Hospital er ligeledes optimistisk. For selvom systemet ikke kan bruges til al transport, er der også fordele i IHL-projektet.
Systemet giver et konstant opdateret overblik over varelageret. Og hvis der mangler noget på en afdeling, kan det hentes fra en kasse, der egentlig ligger ved en anden afdeling, i stedet for at man skal bestille noget fra en leverandør, siger han.
Læs også: Robotter bliver stadig mere udbredte
Overfor scm.dk præciserer Kristian Bille desuden, at selvom IHL-systemet ikke kan stå alene, så er det et godt grundlag for kommende processer i forhold til øget automation på området.
Generelt understreger han derudover, at man på Herlev Hospital har store forventninger til en fremtid med øget brug af robotteknologi, i særdeleshed AGV'er, i den fuldautomatiske service- og logistikbygning, der lige nu er under opførelse, og som ventes i drift i 1. halvår 2016.
-AK