Ordreplukning er målt på både tid og omkostninger uden sammenligning den dyreste aktivitet på et lager. Det er samtidig den aktivitet, der har den største betydning for kundetilfredsheden for lageret og i sidste ende for hele forsyningskæden. Organiseringen af ordreplukningen har en direkte og kontant effekt på lagerets og derved hele forsyningskædens præstationer.
Læs også: Teknologisk tigerspring løfter Carlsberg Sveriges logistik
Fra det tidspunkt hvor kundeordren bliver tilgængelig for lageret til tidspunktet, hvor ordren bliver leveret til rette destination, er der masser af fejlmuligheder. Men der er samtidig også masser af muligheder for forbedringer. Erfaringer fra ind- og udland peger på gevinster i form af en reduktion af fejlrater med op til 90 procent samt en reduktion af personaleomkostninger med mellem 70 og 90 procent som nogle af fordelene ved at investere i Automated Picking Systems (APS). Plukkeprocessen er alligevel den lagerproces, færrest virksomheder har automatiseret.
I de senere år har APS-leverandørerne med stor succes investeret store beløb i at forbedre deres systemer. APS-teknologien er med andre ord blevet moden, og APS er derfor en oplagt mulighed for virksomheder med et vist vareflow og et egnet sortiment. En anden faktor, der taler for APS, er stramninger i arbejdsmiljølovgivninger, som presser virksomheder til at reducere de fysisk krævende arbejdsopgaver som for eksempel pluk.
Plukkeprocessen på Carlsbergs lager i Falkenberg omfatter pluk af op til over 60.000 kasser per dag i en fuldautomatiseret proces, der plukker på pallelageret, depalleterer paller, bygger kundepaller efter kundeordrer, pakketerer pallerne, forsyner pallerne med plastfolie og leverer de forsendelsesklare paller til gaffeltrucks, der transporterer dem til rette forsendelsesområde klar til forsendelse med lastbil til distribution direkte til Systembolagets butikker, andre detailbutikker, restauranter, barer og kiosker.
Det er en kompleks proces, der kan tage pusten fra de fleste automatiske plukkesystemer. Det har da også været tilfældet for mange højtprofilerede Automated Picking Systems-projekter, som ikke har indfriet forventningerne. Men i dag er APS-teknologien som nævnt blevet moden, og det gælder særligt for Carlsberg-koncernen, der i kraft af flere installationer efterhånden har opbygget en solid erfaringsbase med at implementere APS.