04.10.2017  |  Innovation

Nyt projekt integrerer droner og varevogne i pilotprojekt i Zürich

Mercedes-Benz Vans, droneudvikleren Matternet og den schweiziske e-platform Siroop er gået sammen om at få fragtet varer købt online hurtigere ud til forbrugeren med hjælp fra både droner og varevogne.

Et nyt fragtkoncept har set dagens lys i Schweiz. Vans & Drones er kulminationen af et samarbejde mellem bilfabrikanten Mercedes-Benz Vans, droneudvikleren og –producenten Matternet og den schweiziske onlinemarkedsplads Siroop.

Læs også: Lagerdrone skal forebygge fejl

Virksomhedernes samarbejde tager udgangspunkt i Schweiz’ største by, Zürich, hvor ambitionen er at bruge både varevogne og droner til at levere e-handelsvarer ud til kunderne hurtigere, og lige når det ønskes. Leveringskonceptet er trods dets unge alder netop nu ved at blive testet blandt Zürichs onlineshoppere som led i et pilotprojekt. Formålet er både at afprøve konceptets kvalitet, funktion og hvordan det bliver modtaget af såvel detailforretningerne som kunderne.  

”Pilotprojektet, hvor vi i samarbejder med Matternet og Siroop, giver os muligheden for at teste vores koncept på virkelige on-demand-leveringer. Vi ønsker at samle værdifuld viden for både dette og fremtidige koncepter, der er skabt af både viden om varevogne og droneteknologi”, siger Stefan Maurer, chef for fremtidig transport hos Mercedes-Benz Vans. Han tilføjer:

”At validere vores koncept sammen med kunder og projektpartnere i en tidlig fase giver os store fordele i forhold til den videre udvikling”.  

Ingen forskel for kunderne - udover tempoet
Pilotprojektet vil vare i tre uger. I den tid vil kunder kunne bestille udvalgte varer fra Siroops online markedsplatform for at afprøve leveringskonceptet. De udvalgte varer har en størrelse og type, der gør dem passende til dronetransport; de må f.eks. ikke veje over to kilo.

Når en vare er købt bliver den lastet på en drone og fløjet til den ene af to Mercedes-Benz Vito-varevogne, der på taget har fået installeret en særlig landingsplatform og holder på et af i alt fire såkaldte ’mødesteder’. Derefter kører chaufføren hen til kunden og afleverer produktet som normalt, mens dronen flyver tilbage til forhandleren. Kunden vil dermed ikke mærke forskel i leveringsmåden, bortset fra at det går stærkt. Konceptet garanterer levering af varen samme dag.

Sikkerhed spiller en stor rolle i pilotprojektet, der varer syv timer om dagen og fem dag om ugen i testperioden. Derfor har det også krævet tilladelse fra en hel del forskellige schweiziske myndigheder, blandt andre Swiss Federal Office of Civil Aviation (FOCA) og Specific Operations Risk Assessment (SORA), at søsætte testen.

Læs også: AGV-Sally er truckens autonome alternativ

”Schweiz er et foregangsland i denne teknologiske revolution. Det er første gang, at et droneleveringsnetværk opererer i en europæisk storby og første gang i verden, at en varevogn og en drone opererer i samme system. Vi håber, at pilotprojektet vil give os en bedre forståelse af, hvordan offentligheden vil tage imod et dronebaseret system som vores i forbindelse med fragt af varer købt online”, siger grundlægger af og adm. direktør for Matternet, Andreas Raptopoulos.

Se en videopræsentation af leveringskonceptet her.

-CHM

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere