Milliarder at hente i automatisering i Danmark

Danske virksomheder har en tocifret milliardgevinst foran sig, hvis de øger automatiseringen i deres produktion. Men flere tøver fortsat, viser analyse fra IDA.

Flere robotter i produktionen vil kunne give store gevinster for en lang række danske virksomheder, viser undersøgelse fra IDA. Foto: Flickr/Khalil Karim.

09.12.2015

SCM.dk

Potentialet i øget automatisering, der kan effektivisere produktion og processer, er kæmpestort for danske virksomheder. En ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, vurderer således at den samlede gevinst kan være op mod 55 mia. kr.

Læs også: Outsourcing skal bremses med billige robotter

I undersøgelsen har IDA spurgt over 800 af sine medlemmer i produktionsindustrien om mulighederne ved øget automation i deres respektive virksomheder, og her vurderer deltagerne at de ville kunne øge produktiviteten med mellem 18 og 24 procent ved i højere grad at anvende eksempelvis robotter i forskellige led produktionen, hvor tilbagebetalingstiden vil være forholdsvis kort (op til fem år).

Alligevel er flere virksomheder, specielt SMV’er, tøvende i forhold til at foretage de nødvendige investeringer. Forskellige barrierer gør sig ifølge IDA gældende i den forbindelse; mangel på tid, viden (som Teknologisk Institut også har påpeget) og til en hvis grad også kapital er således med til at bremse udviklingen.

Det er et billede, der ikke har ændret siden IDA gennemførte en lignende undersøgelse sidste år, og det ærgrer foreningen, der har flere end 100.000 ingeniører og cand.scienter som medlemmer.

”Vi kan se et stort og vedholdende potentiale ved at styrke virksomhedernes konkurrencekraft gennem automatisering, [og det] gør blot endnu vigtigere, at vi får bragt den viden i spil blandt virksomhederne,” siger formand for IDAs erhvervs- og vækstudvalg, Cornelius Olesen, til foreningens hjemmeside, og peger straks på en del af løsningen:

”Hovedgrebet for mig at se, er at øge den aktive og opsøgende rådgivning af SMV’erne. Det kan fx ske ved, at der afsættes en ambitiøs og øremærket pulje, hvorfra produktionsvirksomhederne kan få faglig rådgivning af relevant GTS-institut (Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, red.) eller privat rådgiver”, siger Cornelius Olesen.

Læs også: Robotter kan skaffe danske arbejdspladser

Som eksempel på en konkret forbedringsmulighed i en SMV, nævner Cornelius Olesen et øget fokus på oppetiden i produktionen, der i mange tilfælde vil kunne løftes med selv mindre investeringer og teknologiske tiltag.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

13.11.2024SCM.dk

Rapport: Houthier tjener penge på angreb

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

05.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Hvordan automatisering forvandler medarbejderroller

01.11.2024SCM.dk

Virksomheder farer vild i komplekse love kort inden tidsfrist

31.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Har du svært ved at skelne mellem AMR og AGV? Her er hvad du behøver at vide

22.10.2024SCM.dk

Ny effektiv rensning af spildevand giver bedre klimaaftryk og bundlinje

18.10.2024SCM.dk

Aktør forvandler restprodukter fra havet til fødevarer

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Brother Nordic A/S
Messe
Logistik og transport 2024, Göteborg

Nordens førende messe og konference om logistik- og transportløsninger.

Dato

14.11.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

ADP
Seminar
ADP årsmøde

Vi afholder for første gang Årsmøde i Nyborg, og inviterer borgere, kunder, samarbejdspartnere og andre interesserede.

Dato

19.11.2024

Tid

17:00

Sted

Bastionen Nyborg, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg