Kunstig intelligens og Industri 4.0 hitter hos virksomhederne

Nye tal fra DI’s virksomhedspanel viser, at virksomhederne igennem de seneste år har øget brugen af avancerede teknologier. Samtidig har flere virksomheder sat gang i nye digitaliseringsprojekter, og så har COVID-19 skubbet på virksomhedernes investeringer i digitale salgskanaler og digital kontakt til kunderne.

Foto: ra2studio / 123RF.

13.09.2021

SCM.dk

Avancerede teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things (IoT) og 3D print er alle blevet mere gængse i virksomhederne fra 3. kvartal 2019 til 2. kvartal 2021. Andelen af virksomheder, der anvender kunstig intelligens, er steget fra 8 procent til 13 procent, IoT er vokset fra 16 til 21 procent og for 3D print er tallet gået fra 18 til 24 procent. Med IoT kan virksomhederne forbinde maskiner, sensorer og robotter for herved blandt andet at kunne overvåge, fejlrette eller fjernstyre.

”Det er meget positivt, at flere virksomheder har taget avancerede teknologier som kunstig intelligens og IoT i brug. Der ligger enorme forretningsmuligheder for danske virksomheder, bl.a. fordi det sætter virksomheder i stand til at udnytte data om deres kunder og deres egen forretning til at udvikle nye produkter og til at videreudvikle de eksisterende. 3D print giver virksomhederne nye muligheder, specielt under COVID-19, hvor forsyningskæder ikke har fungeret optimalt”, siger branchedirektør i DI Digital Rikke Hougaard Zeberg.

”Men vi kan også se, at vi fortsat har et stort arbejde foran os. Vores undersøgelse viser, at der stadig er 30 procent af virksomhederne, der ikke anvender avancerede teknologier. Dem skal vi have med på udviklingen. Vi skal derfor have gjort avanceret teknologi som f.eks. robotter mere tilgængeligt for SMV’erne. Vi skal skabe bedre rammer for at teste teknologi af, uden at det vælter hverken budgettet eller timeregnskabet”, fortæstter Rikke Hougaard Zeberg.

Læs også: Nej, kunstig intelligens kan ikke løse alle supply chain udfordringer

Andelen af virksomheder, der har haft et digitaliseringsprojekt inden for de seneste to år, er steget fra 59 procent til 67 procent. COVID-19 har specielt skubbet til virksomhedernes investeringer i digital kontakt til kunderne, hvor 63 procent i høj grad eller i nogen grad har fremrykket deres investeringer på dette område.

Flere virksomheder skal i gang med digitalisering, men der er en række barrierer, som virksomhederne peger på. Virksomheder angiver manglende tid og ressourcer som en barriere for digitalisering, men også at de mangler de rette kompetencer i virksomheden f.eks. til digital forretningsudvikling.

”I DI’s digitale taskforce CEO Commitment har vi netop drøftet, hvordan vi løfter digitalisering i de små og mellemstore virksomheder. En af de ting, vi drøftede, var alternative måder at få ny digital viden ud i virksomhederne. Ikke alle virksomheder behøver måske at ansætte en it-specialist, et alternativ kan være at hyre en nyuddannet kandidat – som måske generelt har mere mod på det digitale og har digital erfaring med i bagagen. De drøftelser tager vi videre ind i regeringens digitaliseringspartnerskab, som senere på året skal lancere en række anbefalinger, der skal blive til regeringens kommende digitaliseringsstrategi”, afslutter Rikke Hougaard Zeberg.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

02.05.2024SCM.dk

Maersk overskud på 208 mio. dollar i Q1

02.05.2024SCM.dk

Aabenraa Havn sætter ny rekord

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle