Høj dollarkurs rykker modeproduktion til eurolande
Den høje dollarkurs har medført, at flere danske modevirksomheder har rykket produktionen til lande, som handler med euro.
Mange vestlige modevirksomheder får deres tøj produceret på fabrikker i lande som Kina, Indien, Bangladesh og Vietnam - lande, hvor den amerikanske dollar er den foretrukne handelsvaluta.
Men den høje dollarkurs har sendt omkostningerne i vejret og medført, at flere danske modevirksomheder har rykket produktionen til blandt andet Tyrkiet og Østeuropa, der i stedet handler med euro. Og det giver en konkurrencefordel, når mange konkurrenter belastes af dollarkursen, skriver børsen.dk.
Læs også: Virksomheder kæmper for dansk produktion
En af de virksomheder, der har flyttet produktionen væk fra dollar-landene, er det danske modehus Bestseller.
"Vi forsøger at lægge så meget, som det er hensigtsmæssigt, af vores indkøb hos andre leverandører, hvor vi ikke belastes af dollarkursen, siger Mogens Werge, kommunikationsdirektør i Bestseller, til børsen.dk.
Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil bekræfter tendensen og tilføjer, at det særligt er leverandører i Baltikum og Tyrkiet, der tiltrækker de danske modevirksomheder.
"I forvejen afregnes omkring 20 procent af branchens indkøb i euro, og de virksomheder, der køber ind i euro, har jo en fordel, fordi de ikke som de mere dollarafhængige behøver at lave tilpasninger af priser eller omkostninger", siger international chef Michael Hillmose fra Dansk Mode & Texstil til børsen.dk.
Læs også: 18 procent forventer at insource produktion igen
Foruden at slippe for den høje dollarkurs betyder produktionen i eurolandene også, at der ikke er nær så langt til leverandørerne og heller ingen told.
-SSM