Apple presser forsyningskæden
Flere af iPhone-producenten Apples centrale leverandører oplever et stigende pres fra den amerikanske producent, der gerne vil forbedre sine marginer.
Væksten i antallet af forsendelser af smartphones på verdensplan er faldende, og det har fået en af markedets helt store aktører, amerikanske Apple, til at vende blikket mod sin omfattende forsyningskæde for at kunne fastholde sine høje nettomarginer.
Læs også: Apple tjekker hele forsyningskæden for konfliktmineraler
Ifølge det taiwanske site digitimes.com er Apple således begyndt at skære i raterne over for sine upstream-leverandører og også søge efter nye komponentproducenter, hvilket flere af virksomhedens store samarbejdspartnere allerede kan mærke.
Taiwanbaserede IT-firmaer såsom Largan Precision, Foxconn Electronics (Hon Hai Precision Industry) og Pegatron Technology er blevet påvirkede på deres respektive områder. Largan oplever eksempelvis stærk konkurrence fra japanske Kantatsu omkring ordre på kameramoduler, mens Foxconn og Pegatron kun kan se til, mens Apple finde nye producenter, som bl.a. den lokale konkurrent Wistron, til fremstillingen af selve telefonen.
Dette ser sitet 9to5Mac som et tegn på, at Apple tilføjer flere leverandører til sin forsyningskæde med det simple formål at få dem til at konkurrere på pris. Det japanske konglomerat Sharp skulle ifølge Nekkei Asian Review således være på vej ind på markedet for produktion af de såkaldte OLED-displays, som mange observatører spekulerer, i at Apple vil bruge til sine iPhones i løbet af 2017 eller 18.
De to sydkoreanske teknologigiganter Samsung og LG er i øjeblikket de to eneste producenter, der fremstiller OLED-displays i store mængder, men ifølge chairman Terry Gou regner Sharp med at være klar til at sende OLED-paneler ud til sine kunder før 2018. For at få foden inden for og skubbe udviklingen på vej, investerede Foxconn-gruppen tidligere på året 3,5 mia. dollars (godt 237 mia. kr) i 66 procent af aktierne i Sharp, hvilket altså vil give Apple direkte adgang til teknologien, når (eller hvis) behovet opstår.
Også i Europa har Apples strategi haft konsekvenser for udvalgte teknologivirksomheder. Den britiske chip-producent Imagination Technologies, der laver komponenter til både Apple og andre mærker, har således for nylig noteret sig det største tab i sin historie, skriver Business Insider.
Læs også: Amnesty: Børnearbejde udbredt i elektronikforsyningskæder
I sit seneste regnskab, offentliggjort i starten af denne måned, kom Imagination Technologies således ud med et underskud på 61,5 mio. pund (knap 550 mio. kr.) fra en omsætning på omkring det dobbelte. Som virksomhedens største kunde (tilbage i marts gik der endda rygter om et opkøb) er Apples nye kurs en stor del af forklaringen på det negative resultat.
-AK