Apple har brugt ulovlig overtid i forsyningskæden
Elektronikgiganten Apple er blevet anklaget for at udnytte studerende til ulovligt at arbejde over i produktionen af den nye iPhone X, der bliver fremstillet i Kina. 11-timers arbejdsdage var standard. Apple erkender fejl.
Ifølge Financial Times har Apple problemer i den kinesiske del af sin forsyningskæde. Denne gange drejer det sig denne gang om grupper af studerende, der ulovligt har arbejdet over, mens de har været med til at fremstille selskabets nye iPhone X, der bliver samlet på den efterhånden kendte Foxconn-fabrik i Zhengzhou.
Læs også: Greenpeace-rapport roser Apples forsyningskæde mens Amazon får høvl
FT har talt med seks studerende ud af en gruppe på 3.000 fra den nærliggende Zhengzhou Urban Rail Transit School, der har fortalt, at de som en del af et tre-måneders arbejdserfaringsforløb rutinemæssigt arbejdede 11 timer ad gangen på produktionslinjen, hvilket er et brud på den kinesiske lov om overtidsarbejde.
At benytte studerende til eksempelvis produktion er både normalt og lovligt i Kina, så længe de bliver aflønnet korrekt og i øvrigt frivilligt vælger jobbet. På Foxconn-fabrikken får de midlertidige ansatte den samlede medarbejderskare til at tredobles i de travle perioder.
Et afgørende punkt foruden ovennævnte er desuden, at arbejdstiden for de studerende maksimalt må være på 40 timer om ugen, hvilket FTs kilder fortæller jævnligt blev overtrådt. I en officiel udmelding erkender Apple problemerne.
I forbindelse med en nylig kontrol opdagede vi tilfælde af studerende, der arbejdede over på en leverandørfabrik i Kina. Vi har fået bekræftet at de studerende arbejdede frivilligt, blev kompenseret og fik tillægsydelser, men de skulle ikke have fået lov til at arbejde over, lyder det fra den amerikanske gigant.
I en lignende udmelding har Foxconn fortalt FT at alt arbejde var frivilligt og korrekt kompenseret, samtidig med, at man indrømmer at praktikanterne arbejde over i strid med vores politik.
Tvungent arbejde og bevidst ignorering
Frivillighedsaspektet sætter FT dog også spørgsmålstegn ved. Ifølge avisen fik de studerende, der var mellem 17 og 19 år, at vide, at den tre-måneders arbejdsperiode var nødvendig for at de kunne færdiggøres deres uddannelse.
Vi bliver tvunget af vores skole til at arbejde her. Arbejdet har intet at gøre med vores studier, siger frk. Yang, en 18-årig studerende under uddannelse til togpersonale, der desuden fortæller, at hun samlede op til 1.200 iPhone X-kameraer om dagen. Skolen har ikke ville kommentere udsagnet over for FT.
En observatør på området er ikke overrasket. Til The Guardian siger Li Qiang, der er direktør for den New York-baserede nonprofit China Labour Watch, at Når Apples produktion kræver det, så ignorerer Apple fuldstændig de arbejdsregler, de har fastsat. Apple tillader at fabrikkerne får de ansatte til at arbejde over uden begrænsninger ( ) og får studerende til at arbejde på nathold og i ekstremt lange skiftehold.
Apple fremhæver at man reagerede prompte på de tilfælde af overarbejdende studerende, man fandt, og at man har et hold af specialister til stede på fabrikken, der samarbejder med ledelsen omkring systemer, der skal sikre at passende standarder bliver overholdt, som det hedder i udmeldingen.
Læs også: Afsløring: Haribos vingummibamser produceres af slaver
Apple er dedikeret i at sikre at alle i vores forsyningskæde bliver behandlet med den værdighed og respekt, de fortjener. Vi ved at vores arbejde aldrig er overstået og vi vil fortsætte med at gøre alt hvad vi kan, for at gøre en positiv forskel og beskytte arbejderne i vores forsyningskæde, slutter selskabet.
-AK