23 mia. i gevinst ved digitaliseret transport
Regeringen modtog i sidste uge anbefalingerne fra Digitalt Vækstpanel. På transportområdet øjner panelet gevinster for op til 23 mia. kr., der bl.a. skal realiseres via nye mobilitetsløsninger og en handlingsplan for førerløs transport.
Danmark skal omfavne digitaliseringen i endnu højere grad i fremtiden, det er der nemlig kæmpe potentielle gevinster i, fastslår en rapport fra Digitalt Vækstpanel, der i sidste uge afleverede 33 anbefalinger til regeringen på netop det område.
Analysen viser, at Danmark kan opnå en gevinst på 87 mia. kr. allerede i 2025 ved i højere grad at udnytte nogle af de nyeste teknologier, som vi allerede kender i dag. Det gælder bl.a. også på transportområdet, som tegner sig for godt en fjerdedel af potentialet.
Her forventer panelet således, at reducerede omkostninger ved brug af transportmidler mv. giver borgerne mere fritid til at gøre det, de gerne vil, svarende til en værdi på 17 mia. kr. Hertil kommer nye mobilitetsløsninger mv., som vil øge den samlede gevinst med 23 mia. kr.
Delebiler og nye mobilitetsløsninger
De 17 mia. kommer nærmere bestemt fra reducerede ejerskabsomkostninger, i høj grad baseret på udbredelsen af delebiler og lignende teknologisk funderede deleøkonomiske tiltag. Disse hænger også sammen med de tre mia., analysen forventer samfundet kan spare på reducerede trafik- og infrastrukturomkostninger.
Det ligger desuden godt i forlængelse af det scenarie, der ifølge Ingeniøren flugter bedst med konklusionerne i en ny rapport udarbejdet af Metroselskabet og Hovedstadens Letbane i samarbejde med Region Hovedstaden.
For virksomhederne er der ifølge rapporten andre tre mia. kr. at hente i salg af nye transport-/ mobilitetsløsninger, herunder nye on demand services, lavere omkostninger og en generelt øget produktivitet.
Overordnet set peger rapporten på, at Danmark har et godt udgangspunkt som et af de mest digitaliserede samfund i verden, men samtidig at andre lande rykker kraftigt på den digitale dagsorden. Derfor skal vi være proaktive, for hvis vi ikke handler hurtigt nok, risikerer vi at miste arbejdspladser og konkurrenceevne, som formand for Digitalt Vækstpanel og koncernchef for Danfoss A/S Niels B. Christiansen, formulerer det.
Læs også: Så meget er fremtidens logistikmarked værd
Læs mere om og hent rapporten, der også anbefaler, at der bør etableres en internationalt førende hub inden for internet-of-things, kunstig intelligens og Big data, hos Erhvervsministeriet.
-AK