SCM-talenter skal være tværfaglige

Virksomheder, HR-afdelinger og måske også supply chain ledelser mangler forståelse for, hvilke kompetence en moderne SCM-profil skal besidde. SCM kræver mere tværfaglig viden og relationskompetence end andre funktioner. Det er en af konklusionerne i ny Ph.d.-afhandling.

Den moderne SCM-medarbejder skal både forstå sin egen funktion og den proces eller værdistrøm, han eller hun er en del af..

16.03.2017

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Supply chain funktionen skal i endnu højere grad end andre funktioner forstå og arbejde med end-to-end flows i hele værdikæden. Det kræver en meget holistisk tilgang”, fortæller Ph.D. Christoph Flöthmann, Kühne Logistics University i Hamburg. Foto: Privat..

Der er problemer med SCM-talentet i virksomheder. Mens funktionsledere og specialister i andre funktioner bruger kræfterne på at udvikle særlige ekspertiser og kompetencer, som gør dem endnu stærkere til finans, salg, marketing eller udvikling, så burde det forholde det sig næsten modsat i supply chain funktionen.

Det gør det bare ikke. Det påviser Christoph Flöthmann, der er studerende fra Kühne Logistics University i Hamburg, i en dugfrisk Ph.d.-afhandling leveret til CBS.

”Supply chain funktionen skal i endnu højere grad end andre funktioner forstå og arbejde med end-to-end flows i hele værdikæden. Det kræver en meget holistisk tilgang, hvor fokus først og fremmest bliver at facilitere et afstemt og tæt samarbejde på tværs af siloerne i en organisation – og på tværs af virksomheder i et værdikædenetværk”, fortæller han og tilføjer:

”Det stiller krav om det, man kunne kalde T-formede frem for I-formede kompetenceprofiler, som er et koncept udviklet af de engelske professorer J. Mangan og M. Christopher”.

Hvad skal en supply chain professionel være god til?

Christoph Flöthmann mener, at supply chain funktioner er gode til at løse fagtekniske opgaver, men at de skal blive meget bedre til følgende typer opgaver:

  • Facilitere samarbejde på tværs af funktioner, hierarkier og faggrupper
  • Balancere forskellige interesser og KPI-fokuser i en virksomhed og en værdikæde
  • Udøve diplomati i en organisation og mellem organisationer
  • Skabe et fælles sprog og fælles standarder på tværs af siloer.

Og at det kræver kompetencer i stil med:

  • Interpersonel kommunikation
  • Sociale kompetencer
  • Interkulturel forståelse.

På tværs af siloerne
De fleste virksomheder er struktureret i funktioner eller siloer. Det skaber ifølge de engelske professorer medarbejdere, der kompetence- og fokusmæssigt er I-formede. Det er mennesker, der i overført betydning står med hænderne tæt inde til kroppen og er orienterede mod sit eget lille hjørne af verden.

I-formede medarbejdere er meget specialiserede i deres egen funktion, mens T-formede medarbejdere forstår egen funktion OG den proces eller værdistrøm, de er en del af. Hvis en virksomhed skal have succes i nutidens og fremtidens marked, har virksomheden ifølge Mangan og  Christopher- og altså også Christopher Flöthmann - brug for at dosere op på T-formede medarbejdere på bekostning af I-formede medarbejdere.

<p>Virksomheder… forsømmer at udvikle de bredere kompetencer inden for relationer, kommunikation og forretningsforståelse.</p>

Christoph Flöthmann

Der er stadigvæk stort behov for den detaljerede viden, som I-formerede medarbejdere kan levere, men den globale dagsorden betyder, at der er behov for at skalere op med T-formede medarbejdere. Sådanne medarbejdere er stærke til relationer, så de kan indgå i sammenhæng og proces med andre dele af organisationen eller dele af andre virksomheder.

”Men man får ikke bare T-formede medarbejdere, fordi man siger, man gerne vil have det. Det kræver en seriøs og systematisk indsats inden for kompetenceudvikling og forandringsledelse”, fortæller Christoph Flöthmann og tilføjer:

”Mine undersøgelser tyder på, at virksomhedernes HR-afdelinger ikke har forstået dette behov, og at virksomheder derfor forsømmer at udvikle de bredere kompetencer inden for relationer, kommunikation og forretningsforståelse, ligesom der også mangler forskning på dette felt”.

T-formede supply chain-talenter

Læs mere om T-formede supply chain kompetencer i artiklen “Management development and the supply chain manager of the future".

Træningen halter
”Mine undersøgelser viser, at supply chain management gør en stor forskel for virksomhedernes konkurrenceevne, men de viser også, at virksomhederne ikke har succes med at kompetenceudvikle SCM talenter. Kvaliteten af kompetenceudviklingen er for lav, investeringerne er for beskedne, og der mangler samarbejde med universitetsmiljøer, som kan tilbyde viden og træning”, konkluderer Christoph Flöthmann.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online