Sådan ser forsyningskæden ud anno 2021
En tænketank initieret af Post Danmark Logistik A/S har i 12 måneder arbejdet intenst på at kortlægge bud på, hvordan danske virksomheders forsyningskæde vil se ud i 2021. Resultatet er en hårdtslående vision og fire hæsblæsende scenarier.
Fremtidens fem købskriterier for logistikydelser
Tænketanken har interviewet 79 virksomheder, og de parametre, som virksomhederne fremhver mest, når de skal købe logistikydelser, er (i uprioriteret orden):
1. Specialisering og kvalitet i logistikleverancen
2. Miljø
3. Relationsopbygning
4. International dækning
5. Pris
”Danske virksomheder og forsyningskæder er globalt førende i designet af samarbejdende og effektive forretningsnetværk, som sætter nye standarder for fremtidens forretningsmodeller”.
Sådan lyder den vision, tænketanken Forsyn2021 er nået frem til. Tanken består af ti tværfaglige eksperter og har været faciliteret af Instituttet for Fremtidsforskning.
Fire scenarier
Tænketanken har opstillet fire scenarier for fremtidens forsyningskæde. Scenarierne er bygget op omkring to akser, som angiver et spænd mellem to ekstremer. Akserne er global versus lokal og standardisering versus specialisering.
1. Mass customization / global og specialisering
Markedet bevæger sig hurtigt, og agilitet samt løbende tilpasning er altafgørende for at kunne klare sig i konkurrencen. Markedet skal tilpasse sig kundernes unikke behov 100 procent i den konkrete situation. Det stiller krav til forsyningskæden om kortere responstider, evne til hurtige skift, evne til at innovere sammen med kunder og partnere, global sourcing tæt på kunderne, outsourcing af ikke-kernekompetencer, styret af demand o.s.v.
2. Unikke løsninger / lokal og specialisering
Danske virksomheder specialiserer sig i unika samt specialleverancer og fokuserer på nærområdet, fordi det er det nemmeste, det mindst bøvlede og derfor giver den højeste indtjening. Det stiller krav om dialog, co-creation, værdibaseret, fleksibilitet, sourcing i Nordeuropa, transparens etc.
Formandens fem skarpe skud
Tænketankens formand professor Jan Stentoft Arlbjørn fra Syddansk Universitet fremhæver følgende fem kondenserede bud på, hvor danske virksomheder skal fokusere de kommende år:
1. Globale forsyningskæder med lokalt twist og tilpasning
2. Backshoring, nearshoring og insourcing
3. Danmarks konkurrence-evne skal styrkes markant
4. Alle medarbejdere skal have mere kompetence om forsyningskæder
5. Forsyningskæden er nemlig kilden til konkurrence-kraft i fremtiden
3. Godt, stabilt og trygt / lokal og standard
Hverdagen skal fungere og alle skal være med. Det er danske virksomheder som humlebierne, det burde ikke kunne lade sig gøre, men det kan det. Ordentlighed, respekt, tredobbelt bundlinie, den danske vinkel og masser af offentlig-privat samarbejde dominerer billedet. Den vigtigste kompetence er vores tillid til hinanden. Det stiller krav om kortere kæder, danskhed, Nordeuropa, danske certificeringer, skabe værdi for lokalsamfundet, reducere kompleksitet, bidrage til rent miljø, offentligt-privat samarbejde etc.
4. Global masseproduktion / global og standard
Der er ingen grænser i fremtiden, vi er stærkt på vej til, at mennesker, varer, information og idéer er sat fri på den globale spillebane. Det giver ikke længere mening at dele verden op i lav- og højomkostningslande, dem og os. Verden er på samme kurs, og den globale middelklasse ekspanderer på livet løs. Det stiller krav om standardisering, skaleringsevne, hurtige og effektive leverancer, superstærk konkurrencekraft, store enheder, fælles systemer og platforme for alt, digitale løsninger, samarbejde på tværs af landegrænser etc.