Prisvindende dansk robotanlæg solgt til Grækenland

Fynske Cabinplant A/S, der vandt Dansk Robot Netværks Automatiseringspris 2012, har solgt sit robotanlæg til sardiner til en græsk producent. Flere kunder står på spring i Spanien og Portugal.

I og med robotanlægget er helt nyudviklet, forventer Henning Ingemann Hansen ikke, at prisen bliver nedjusteret foreløbig. Foto: Cabinplant A/S. .

08.04.2013

SCM.dk

Det var i skarp konkurrence med 11 andre virksomheder, at den danske producent Cabinplant sidste år løb af med automatiseringsprisen for sit robotanlæg til forarbejdning og pakning af sardiner i dåser. Den sydvestfynske virksomheds vinderprojekt er det første robotanlæg i verden af sin art, og det unikke ved anlægget er, at det samler flere funktioner i én proces; skæring, rensning og pakning af sardiner.

Det er især i sydeuropæiske lande som Spanien, Portugal og Grækenland, at robotanlægget har vakt interesse, da det er områder med et højere lønniveau end eksempelvis Fjernøsten og Sydamerika. Øget automatisering giver derfor fiskeproducenterne i disse lande en stor besparelse på lønomkostningerne.

Indtil videre har Cabinplant solgt to robotanlæg til samme fabrik i Grækenland, og ifølge udviklingsdirektør Henning Ingemann Hansen står der flere købere på spring i Spanien og Portugal.

Læs også: Automatisér ikke for enhver pris

Cabinplant har dog p.t. sat salget i bero, da virksomheden først vil rette de sidste børnesygdomme på anlægget.

I Cabinplant tror man på, at robotanlægget til sardiner med tiden kan videreudvikles til bearbejdning af kød, grøntsager og andre fisketyper. Foto: Cabinplant A/S. .

Intenst udviklingsarbejde
Udviklingsdirektøren fortæller, at Cabinplant har arbejdet intenst på robotanlægget i fire år for at sikre at automation, fleksibilitet og hygiejne går op i en højere enhed.

Robotanlægget fungerer ved, at sardinerne lægges på et bånd, hvor et kamera ser hver enkel sardin, beregner størrelsen, og hvor sardinen skal skæres. Der er syv robotter på anlægget, og de tager en sardin ad gangen. I bevægelsen fra bånd til dåse sker tre funktioner i én – afskæring, rensning og pakning af sardinerne.

Tre-i-én-metoden giver ifølge Henning Ingemann Hansen markant mindre spild, da råvaren i gennemsnit bliver 20 procent bedre udnyttet end normalt. Der sker blandt andet ved den tilpassede skæring af hver enkelt sardin. Alt efter sardinernes type, størrelse og vægt kan robotanlægget håndtere mellem 40 og 50 sardiner per minut per robot.

Hvert anlæg har som udgangspunkt syv robotter, men dette kan varieres efter kundens behov, da anlægget er modulart opbygget.

Læs også: Robotanlæg til sardiner vinder pris for automatisering

<p>”… Investering i robotanlæg er nødvendig for at bibeholde produktionen i Europa …”. </p>

Udviklingsdirektør Henning Ingemann Hansen, Cabinplant

Syv robotter for syv millioner
Et anlæg med syv robotter koster syv millioner kroner, og ifølge Cabinplants beregninger er tilbagebetalingstiden halvandet til to år, når sparet arbejdskraft samt større udbytte af råvaren tages i betragtning.

Den store investering risikerer ifølge Henning Ingemann Hansen ikke at hæmme fiskeproducenternes fleksibilitet og omstillingsevne.

”Nej, tværtimod. Investering i robotanlæg er nødvendig for at bibeholde produktionen i Europa, fordi lønningerne er blevet så høje, at produktionen ellers ville flytte til lande med lavere lønomkostninger i eller uden for Europa, for eksempel Marokko eller Baltikum”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

31.03.2025SCM.dk

Rustfrit stål skal genbruges direkte fra skrot

28.03.2025SCM.dk

Ny told på biler får begrænsede danske konsekvenser

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia