Ny dansk opfindelse skal reducere madspild
Teknologisk Institut har tjekket igen og igen og den er god nok! En dansk opfinder har fundet en løsning på, hvordan det enorme fødevarespild kan reduceres markant.
Madspild er med god grund kommet på den politiske dagsorden. Det er et globalt, økonomisk og etisk problem, som vi kan være med til at løse, og derfor oplever vi allerede meget stor opmærksomhed omkring systemet i både ind- og udland, fortæller Michael Stensbjerg, adm. direktør i Airvention, der producerer løsningen. Foto: Fotograf Lene Esthave..
Med et fødevarespild i de danske husholdninger svarende til 16 mia. kr. og et ”skjult” fødevarespild i produktionen og under transport på 303.000 ton om året, spås den nye opfindelse globalt potentiale.
En ny dansk opfindelse kan sætte punktum for rådden frugt og grønt i kølecontainere, køletrailere og kølerum, og dermed har Danmark fået en unik mulighed for at lægge sig i spidsen inden for reduktionen af fødevarespild. Teknologien, der forlænger holdbarheden af opbevarede fødevarer i kølekæden, vækker stor begejstring hos Teknologisk Institut, der har testet opfindelsen.
”Resultaterne er forbløffende. Der er ingen tvivl om, at det her er en opfindelse med et meget stort potentiale, og som kan være med til at reducere det voldsomme fødevarespild, vi ser under transport og i kølekæden”, vurderer kemiingeniør og seniorkonsulent ved Teknologisk Institut Henrik Classen.
Den nye, patenterede opfindelse, der har fået navnet CSC-systemet (Cooling System Cleaner), løser et gammelt og velkendt problem i kølekæden: Køleanlæggets fugtige miljø fungerer i praksis som magnet for mikroorganismer og giver bakterier, gær og skimmelsvampe perfekte vækstvilkår.