Når lean går for langt

Glem lean; virksomheder bør sørge for, at deres lagre har den rigtige størrelse i stedet for den mindst mulige, lyder rådet i ny rapport.

Ny rapport anbefaler et farvel til det leanstyrede minimumslager. Foto: Flickr/Marcin Wichary.

16.09.2015

SCM.dk

Som forretningsprincip har lean-tankegangen, udviklet at Toyota tilbage i 60’erne, været dominerende på verdensplan i årtier. Strategien handler om strømlining, forenkling og ikke mindst effektivisering af virksomheders operationer, forretningsgange, processer osv., og den har også sat sit præg på adskillige lagre verden over.

Læs også: Lean øger produktiviteten markant hos Lemvigh-Müller

For mange virksomheder har strategien båret frugt, men for andre er den gået for langt. For mens et mere lean lager har vist sig omkostningseffektivt (fx gennem frigjort kapital fra lagerbinding) for nogle forsyningskæder, så har det skabt problemer andre steder, hvor lagerbeholdninger er blevet så slanke, så ordrer ikke har kunnet leveres til butikker/kunder og salg er gået tabt. Det er problemstillingen i en rapport fra det britiske konsulentfirma AT Kearney.

I rapporten anerkender forskerne værdien i en forsyningskæde med minimalt spild, men fremhæver samtidig eksempler, hvor pludselige ændringer i efterspørgslen har ikke bare presset, men også udtømt et eller flere led i kæden og skabt forstyrrelser i hele produktionen med store omkostninger til følge.

I stedet for at forfølge det umulige, minimums- eller sågar nullager, så bør virksomhederne derfor sikre sig, at deres lagre har den rette størrelse i stedet for et mere eller mindre urealistisk mål om så-lidt-som-muligt. En lagerbeholdning på den rette størrelse er således ikke spild, i modsætning til et for stort lager. 64000 kroners spørgsmålet er selvfølgelig så, hvor stort er den rigtige størrelse lager?

Ifølge rapporten er der ikke noget nemt svar, men grundlæggende handler det for virksomhederne om at finde balancen mellem fordele og ulemper i forhold til at være understocked eller overstocked. De to alternativer er i forskernes øjne lige slemme, og derfor er udfordringen for virksomhederne at finde det rigtige trade-off mellem planlægning, efterspørgsel og en modstandsdygtig forsyningskæde.

Det er således notorisk umuligt at komme med præcise forudsigelser angående efterspørgsel og uforudsete udfordringer, og med det in mente er rapportens anbefaling bl.a. at indrette forsyningskæden med buffere i både lagerbeholdninger og produktion, så man ikke er så sårbar over for netop det uforudsete.

Læs også: Store besparelser med lagerstyring

Og på selve lageret handler det om ikke bare at holde styr på mængden af et givent produkt eller råmateriale, men at vide, hvilke produkter, der er i over- eller underskud og hvilke, der er på hylderne i den rette mængde.

På den måde kan virksomheden definere nøgletal for sine varebeholdninger – det er ikke nemt, men når første tallene er på plads, kan forbedringen af forsyningskæden være dramatisk, konkluderer rapporten.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online