Mix pallerne og bliv effektiv på lageret
Producent af chips og snacks mixer pallerne og effektiviserer færdigvarelageret.
En førende producent på det europæiske snackmarked producerer mere end 1,5 tons kartoffelchips i timen. Det svarer til en forsyning på et tocifret millionantal poser kartoffelchips om året. Ud over det bliver der også produceret tusindvis af tons peanuts og nøddeblandinger. Poserne med chips møder man i mange dagligvarebutikker.
Læs også: Fiskefabrik og dagligvarekæde slår pallerne sammen
Det er da også hos dagligvarebutikkerne, at der i de senere år er set en stigende tendens til anvendelse af mixpaller, og det har producenten kunnet mærke på deres mix-produktion. Supermarkederne vil have mixpaller i butikken for at kunne tilbyde flere produkter på en gang.
Alle fødevareproducenter har stor fokus på en løbende optimering af produktionen for at forbedre konkurrenceevnen gennem omkostningsreduktion og øget produktivitet, og lige netop for mixpaller var der et stigende behov på det store færdigvarelager.
For at imødekomme specifikke kundeønsker og for at kunne leverere hurtigt on-demand havde producenten en udfordring med de forskellige snacks, der skulle fordeles til de mange supermarkeder. Fra produktionsområdet til fabrikkens færdigvarelager flyttes hver måned tusindvis af paller, stablet med kasser, fyldt med chipsposer. Her står de klar til hurtigst muligt at blive distribueret ud til butikshylderne.
En del af de produkter, der skal ud på det europæiske marked, distribueres fra centrallageret. Her forberedes plukkepaller og blandede paller, og man havde brug for et smartere system til ompalletering på mixpaller.
Omstabling og ompalletering af helpaller
Helt specifikt var der tale om at mixe fire forskellige slags chips på samme palle, en proces som blev foretaget manuelt, da man ikke tidligere havde kunnet finde en maskine, der kunne ompalletere. Ompalleterings-processen var langsom og krævede mange operatører. I dette tilfælde var den manuelle palletering endnu hårdere, da der ikke blot var tale om virkelig mange kilo, men også samtidig en ekstrem stor stablehøjde, da den færdiglastede palle er over to meter høj.
Dan-Palletiser har tidligere leveret fuldautomatiserede mix-anlæg, der palleterer for enden af mange produktionslinjer, og den danske producent blev derfor bedt om en løsning af denne opgave.
Dan-Palletiser havde faktisk tidligere udviklet en løsning til depalletering af hele paller med mange forskellige produkttyper for efterfølgende ompalletering på en ny palle, og kunne tilbyde en løsning, der ikke alene eliminerede det manuelle stablearbejde, men også gav mulighed for et komplet automatisk system til at omstable og ompalletere produkter på helpaller.
I samarbejde med producenten blev det nye anlæg udviklet, så det passede til den europæiske forsyningskæde.
Depalletering og efterfølgende palletering
Selve løsningen består af et komplet fuldautomatisk depalleteringsanlæg inkl. en fuldautomatisk pallelaster, samt et palleviklingsanlæg.
Mixanlægget fungerer således, at fire paller med fire varianter af f.eks. chips, der skal mixes på samme palle, køres frem til anlægget.
Depalleteringen tager et lag ad gangen ved at løfte det øverste lag ca. 40-50 millimeter, hvorefter et sikkerhedsgardin skubbes ind under laget. Selve laget sættes ned på gardinet, som så har fat neden under hele laget. Det giver en 100 procent driftssikkerhed, idet ingen kasser tabes på vej til udsorteringsbordet. Herfra transporteres kasserne ud til akkumuleringsbanerne, og derfra til selve pallelasteren. Dette sker for alle fire varianter.
Via et Siemens-touch panel på selve pallelasteren er der mulighed for at mixe alle varianter efter behov. Der er også mulighed for at angive, hvor mange paller man ønsker palleteret i et ønsket mix. Når det ønskede mix er valgt, startes anlægget en ukompliceret, automatisk arbejdsgang, som ikke kræver speciel ekspertise hos operatøren.
I pallelasteren akkumuleres lagene nu, og så snart et lag er klart, bliver det læsset ud på den korrekte palle med det korrekte mix. Kartonerne er forsynet med et løst låg med stabelknaster. På den måde lastes de på pallen så lagene bliver 100 procent lige, hvilket er et must. Resultatet er pæne og regulære pallelæs uden huller, som sikrer en forsvarlig transport gennem forsyningskæden.
Læs også: Dansk plukke- og palleteringssystem til forbrugsvarer
Anlægget er forberedt til at mixe endnu flere forskellige produkter, hvis det skulle blive aktuelt i fremtiden, og ydermere kan anlægget også køre med plastkasser/SRS. Hele paller kan mixes til andre palletyper, f.eks. Chep-paller, euro-paller, halve euro-paller eller kvartpaller.
- JKK