Milliardbesparelser i dagligvarebranchen

Danske ECR-eksperter anslog sidste år, at dagligvarebranchen kan spare omkring fire milliarder kroner ved at implementere ECR-metoden og optimere forsyningskæden.

18.02.2008

SCM.dk

Sidste år estimerede en række danske ECR-eksperter, at dagligvarebranchen med bedre samarbejde og optimering af forsyningskæden efter ECR-metoden (Efficient Consumer Response) kunne tilføre omkring fire milliarder kroner i besparelser og øget værdi for forbrugeren i de kommende år.
Estimatet byggede på skøn og udenlandske tal, men der manglede på det tidspunkt endnu konkrete og praktiske erfaringer med ECR-projekter i Danmark. Det har scorecard-undersøgelsen ECR practices in Danish Grocery sectors 2006 lavet om på, og i dag kan de samme eksperter udtale sig på et mere solidt grundlag.
2006 blev året, hvor ECR Danmark for alvor blev vakt til live igen efter nogle år på vågeblus. Dagligvarebranchens mest aktive kræfter fra leverandør- og detailsiden mente, det var på høje tide, at Danmark tog ved lære af de udenlandske erfaringer med ECR. Flere steder har ECR med procesoptimering og tættere samarbejde mellem leverandører og detaillister givet både økonomiske besparelser i milliardklassen og bedre og billigere dagligvarer. ECR har de senere år nydt stor succes blandt andet i USA og en række europæiske lande, og ECR Danmark tager i sit arbejde udgangspunkt i guidelines og principper fra ECR Europe.

Første danske ECR-undersøgelse med scorecards
ECR bygger blandt andet på de såkaldte ECR scorecards, der gør det muligt at vurdere hvert enkelt led i forsyningskæden og benchmarke på områder som logistik, salg og markedsføring.
Det er dog først med undersøgelsen ECR practices in Danish Grocery sectors 2006, at ECR-scorecardet er kommet i brug i en bredere sammenhæng, og formodninger og kvalificerede gæt nu er blevet til konkrete faktuelle danske erfaringer.
Undersøgelsen omfattede 166 scorecards med 45 spørgsmål udarbejdet af 28 leverandører og fire detailkæder.
Tilpasningen af de internationale scorecards er i Danmark sket i et samarbejde mellem IBM Danmark og Copenhagen Business School, CBS. Desuden står IBM for Scorecard-databasen, som er en global database, der sætter de danske deltagere i stand til at sammenligne sig med andre lande.
Undersøgelsen peger på fire ting, som ECR kan styrke:
- Bedre samarbejde mellem leverandører og detaillister
- Heling af den brudte forsyningskæde
- Bedre forecast og større gennemsigtighed
- Styrket marketingindsats på et komplekst marked

Leverandører og detaillister har traditionelt betragtet hinanden med skepsis og ikke været særlig tilbøjelige til at åbne ret meget op og dele viden med hinanden. Nedbrydningen af denne skepsis er et af de vigtigste mål for ECR Danmark.
"ECR har gennem det seneste års tid givet en større forståelse af, at selvom vi forhandler og kan være uenige, så kan vi godt nå resultater. Vi skal træffe beslutninger baseret på viden fra begge sider af bordet", siger Bjarne Bak, næstformand i ECR Danmark og indkøbsdirektør i SuperGros.

Heling af den brudte forsyningskæde

Et forbedret samarbejde er forudsætningen for at skabe en mere helstøbt forsyningskæde i dagligvarebranchen. Situationen hidtil har været den, at leverandører og detaillister ikke har betragtet forsyningskæden i fællesskab, men har fokuseret på hver sin del. I realiteten har kæden været delt i to, og der har ikke i tilstrækkelig grad været udvekslet informationer på tværs. Lars Aksel Skibsted forklarer, at det er vigtigt med en tættere integration på tværs af forsyningskæden, og et af de områder, hvor der er stort potentiale i integration og vidensdeling er forecast.
"I en kampagnedrevet markedsindsats er der stor risiko for "out of stock" - det vil sige situationer, hvor en vare er udsolgt - og for butikkerne er det selvsagt kritisk. Før vi gennemførte scorecard-undersøgelserne, var der imidlertid en del uklare punkter med hensyn til blandt andet "forecast" og "out of stock"-situationer. Det viste sig blandt andet at have at gøre med uenighed om, hvordan man måler servicegraden, som er en af branchens vigtigste KPI’er, i forhold til "out of stock"", fortæller Lars Aksel Skibsted, IBM.

Styrket marketingindsats på et komplekst marked
Lektor Mogens Bjerre fra CBS påpeger, at der er et stort uudnyttet potentiale på marketingområdet. For eksempel i forbindelse med produktintroduktioner, og når det gælder tilrettelæggelse af effektive kampagner. Han foreslår mere specifikke kampagner mod de enkelte kæder, der så til gengæld stiller bedre og flere data til rådighed.
Lars Aksel Skibsted understreger, at en bedre udnyttelse af forbrugerdata meget handler om en større differentiering af sine tilbud, så man i højere grad ser på forskelligheden i målgrupperne og i indkøbsadfærden og bliver i stand til at ramme mindre grupper:
"Man er nødsaget til i stigende grad at analysere markedet og forbrugsmønstrene og fokusere på skræddersyede tilbud. Det øger kompleksiteten, men til gengæld bliver man i stand til bedre og mere præcist at ramme mikro-segmenterne og på den måde tilføre mere værdi til den enkelte forbruger", siger IBM’s Lars Aksel Skibsted.

Optimisme trods for ringe opbakning
ECR-eksperterne er positivt stemt på ECR’s vegne, men på ét punkt er der malurt i bægeret, og det er med hensyn til antallet af deltagere blandt leverandører. 28 leverandører har udarbejdet scorecards, og det er for få, når de fire store dagligvarekæder i Danmark har omkring 150 faste leverandører.
Mogens Bjerre er overrasket, men han understreger, at det på ingen måde diskvalificerer undersøgelsen. Han undrer sig imidlertid over, at så stor en del af leverandørerne ikke ser ECR-samarbejdet som en kærkommen lejlighed til at styrke et samarbejde, de kan profitere på. Dem, der tilsyneladende har sværest ved at se lyset, er de mindre og ofte danske leverandører.
"De mindre burde se det her som en oplagt mulighed for at positionere sig og lære at samarbejde. I stedet lader man de store tage teten og komme endnu mere foran, end de er i forvejen", siger Mogens Bjerre.
Alligevel understreger Bjarne Bak, at ECR Danmark nu igen er i live, og at der er grund til at tro på, at dagligvarebranchen i de kommende år vil høste store besparelser og blive bedre til at servicere forbrugerne med højere kvalitet, større vareudbud og mere interessante købsoplevelser:
"Det bedste er, at vi har fået lukket op for en konstruktiv dialog baseret på fakta mellem leverandør og indkøber om at forholde sig til den daglige samhandel, ud over priserne. Det er vigtigt, at vi nu har et fælles datagrundlag, vi kan gøre det på. Nu bliver det top of mind", siger Bjarne Bak.- MJ

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

10.05.2024SCM.dk

Otte ambitiøse bud på seriøs grøn omstilling

10.05.2024SCM.dk

Containerskibs-flåder vokser med rekordfart

06.05.2024SCM.dk

Danske virksomheder skal være skarpe på nye EU-krav

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

03.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

29.04.2024SCM.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup