Milliard- og miljøpotentiale i elektrisk shipping
Elektriske skibe og både er et marked i solid vækst og med store miljømæssige gevinster i sigte. Ny rapport peger på en samlet værdi på over 140 mia. kr. om 10 år.
Der er langt mellem de elektriske fartøjer til søs, uanset om man leder på verdenshavene, søer eller vandveje verden over. Selvom verdens første elektriske båd er langt over 100 år gammel, så har teknologien aldrig brudt igennem for alvor. Men det vil ændre sig i det kommende årti.
Det er konklusionen i en ny rapport fra konsulentfirmaet IDTechEx, der har analyseret markedet for fuldt elektriske og hybriddrevne både og skibe. Frem mod 2027 forventer man således, at sektoren, der i dag kun udgør 1-2 procent af det tilgængelige marked, vil vokse hastigt til en samlet værdi på mindst 20 mia. dollars (omkring 140 mia. kr.).
To af de primære faktorer bag væksten er dels den teknologiske udvikling, og dels international miljølovgivning, der vil presse hele den globale shippingindustri til at agere.
På teknologifronten er det fremskridt som man også kender det fra bilindustrien, der gør batterier, motorer og energiformer på en gang bedre og billigere og dermed i langt højere grad til et reelt alternativ til de traditionelle metoder. Rapporten peger bl.a. på det allerede store marked for hybrid-elektriske færger og andre kommercielle fartøjer, ligesom potentialet for autonome (selvsejlende) skibe voksende, bl.a. fordi det bliver nemmere at høste energi fra omgivelserne (sol, vind, bølger etc.).
Læs også: Mærsk: store skibe ikke eneste nøgle til mindre CO2
Når det kommer til miljøaspekterne, så forudser rapporten, at vi i slutningen af indeværende årti vil opleve et stadigt stigende pres, der vil tvinge store industrielle og kommercielle fartøjer til at blive rene langt hurtigere. I den forbindelse mener man ikke, at lang levetid for et skib er nogen undskyldning. Et stort fragtskib kan udlede CO2 svarende til 70.000 personbiler, og det vil verdenssamfundet ikke acceptere på sigt.
Hent rapporten "Electric Boats and Ships 2017-2027 her.
-AK