Mere styr på forecast hos Royal Greenland
Ved at outsource sit statistiske forecast har Royal Greenland opnået flere fordele, fortæller Group Supply Chain Manager Michael Riis.
Royal Greenland (RG) er en af de virksomheder, der har outsourcet sit statistiske forecast til Perito Consulting. Og ifølge Group Supply Chain Manager, Michael Riis, er seafood-producenten godt tilfreds med ordningen.
Han fortæller, at det hele startede med en ambitiøs målsætning om at komme ned på 20 procent i det såkaldte MAPE (Mean Absolute Percentage Error) på forecastet. MAPE dækker over gennemsnitlig afvigelse mellem den forecastede totalmængde og den faktisk bestilte mængde af varer. En lav MAPE-procent er således med til at sikre en høj leveringsperformance og et lavt færdigvarelagerniveau.
Vi diskuterede ofte, hvordan vi i supply chain kunne bidrage til at nå denne målsætning. Ved et tilfælde kom vi i kontakt med Perito Consulting, der præsenterede os for en outsourcing-model, der gav mulighed for at få bedre styr på det statistiske forecast. Modellen passede os rigtig godt, da vi skulle holde omkostningerne i ro, og det derfor ikke var muligt at tilføre ekstra ressourcer til statistisk forecasting, siger Michael Riis.
Fakta fremfor tro
I praksis foregår outsourcingen ved, at Perito Consulting trækker data fra RG hver 14. dag og sender en fil retur, hvor hele færdigvareporteføljen er gennemgået, og statistiske afvigelser er markeret.
Herfra kan vi med vort kendskab til organisationen validere, om der skal tages kontakt til salg og/eller produktion for at finde frem til eventuelle forecast-afvigelser, der skal tages hånd om. Det har skabt en databaseret, proaktiv dialog med salg og produktion baseret på fakta fremfor tro, siger Michael Riis.
Stoler på forecastet
Hvilken effekt har outsourcingen haft på jeres forsyningskæde og forretning?
Først og fremmest at vi nu i højere grad stoler på vores forecast, fordi det ikke længere er baseret på intuition og personlige præferencer, siger Michael Riis og fremhæver, at et af konkrete resultater af anstrengelserne er, at færdigvarelageret i Europa siden sommeren 2012 er reduceret med 15 procent, og at målsætningen om en MAPE på 20 procent rent faktisk er blevet indfriet på det statistiske forecast.
Det har skabt ro i organisationen med mere klare ansvarsområder, hvor supply chain tager sig af det statistiske forecast i samarbejde med Perito, og salg tager sig af det manuelle i forbindelse med kampagner, og varer der ikke er egnet til statistisk forecast. Så vi har helt sikkert fået en bedre arbejdsdeling, siger han.
Ifølge Michael Riis har forecast-outsourcingen dermed gjort livet lettere for RGs sælgere, der nu kan koncentrere sig 100 procent om de ikke-statistiske dele af forecastet. Det har eksempelvis frigjort tid til, at sælgerne kan bruge mere tid med kunderne fremfor på salgsforecast.