Manglende bankudlån og bureaukrati sender virksomheder ud af landet
Administrativt bøvl og lukkede døre hos bankerne får danske virksomheder til at flytte produktionen udenlands, viser nyt forskningsprojekt.
Det er ikke udelukkende lave lønninger i Kina og Østeuropa, der får danske virksomheder til at fortsætte med at udflytte produktionen.
Læs også: Udflytning af arbejdspladser flader ud
For mange virksomheder bliver udflytningen, og dermed tabet af danske arbejdspladser, forstærket af bankernes manglende villighed til udlån og det offentlige bureaukrati.
Det fastslår forskningsprojektet Danske producenters udflytning og hjemtagning af produktion, der er netop er offentliggjort.
Vores resultater viser, at cirka en tredjedel af de medvirkende virksomheder blandt andet begrunder udflytning af produktionen med, at rammebetingelserne i Danmark ikke er konkurrencedygtige. Det vil sige, at skatter, afgifter og indrapportering til det offentlige er stærkt medvirkende faktorer for, at de danske virksomheder vælger at flytte produktionen til eksempelvis Polen eller Kina, siger professor ved Syddansk Universitet Jan Stentoft Arlbjørn, der har stået i spidsen for forskningsprojektet.
Et problem for både store og små
Det er ikke kun de små virksomheder, der begrunder udflytning af produktionen med voksende bureaukrati.
I forskningsprojektet har vi spurgt til bevæggrunde for at udflytte produktion med specifikt fokus på, hvorvidt virksomhedsstørrelse spiller ind på motiverne til udflytning. Konklusionen er, at små såvel som store virksomheder bliver motiveret til udflytning på grund af administrativt bøvl, hvor særligt de små virksomheder bliver mødt med lukkede kreditter, siger Jan Stentoft Arlbjørn.
At en manglende adgang til kapital især rammer de små virksomheder understreges af, at cirka hver fjerde af de mindre virksomheder angiver problemer med at skaffe kapital til automatiseringer som grunden til, at de flytter produktion ud af Danmark.
Læs også: Globalisering af produktion har store konsekvenser for forsyningskæden
843 danske produktionsvirksomheder har medvirket i forskningsprojektet.
- JKK