Langt fra top til bund i produktivitet

Der er en faktor tre til forskel på de bedste og de dårligste danske virksomheder. Selv blandt virksomheder i samme branche svinger produktiviteten voldsomt. Det giver grund til eftertanke, mener DI.

28.02.2014

SCM.dk

Kent Damsgaard, DI henviser til undersøgelser fra DI’s Produktivitetskommission, der viser, at det ofte er udenlandsk ejede virksomheder med eksport og højtuddannede medarbejdere, der ligger i den høje ende af produktivitet. Foto: DI..

Tre gange så høj en produktivitet er der blandt de bedste i fremstillingsindustrien i forhold til, hvordan den er i de dårligste.

Det er målt på, hvor meget værdi danske virksomheder skaber per ansat.

750.000 kroner i forskel
Og det betyder eksempelvis, at inden for serviceindustrien er der næsten 750.000 kroner i forskel på, hvor meget de bedste ti procent og de svageste ti procent skaber af værdi per ansat.

Det viser en analyse af produktiviteten i de private virksomheder, som Centre for Economic and Business Research har udført for Defacto, der udgives af DJØF. 

Læs også: Lantmännen Danpo er danmarksmester i produktivitet

Underdirektør i DI, Kent Damsgaard, finder analysen ganske tankevækkende taget i betragtning, at de overordnede rammevilkår for de virksomheder, der er med i analysen, må siges at være nogenlunde ens i forhold til skat og arbejdsmarkedsvilkår.

”Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os”, fortæller Flemming Tomdrup, formand for Produktivitetskommissionen..

Måske manglende konkurrence?
”Der må derfor være andre gode forklaringer på, hvorfor forskellene er så store på produktiviteten”, fortæller Kent Damsgaard. 

Inden for industrien tegner det samme billede sig. Blandt de bedste ti procent skaber virksomhederne værdier for 830.000 kroner årligt per medarbejder, hvor det tilsvarende for de svageste ti procent ligger nede på 230.000 kroner. 

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

”En af grundene til den store forskel kan muligvis for nogle branchers vedkommende ligge i detailregulering og manglende konkurrence”, vurderer underdirektøren.

Hjemmemarkedsproduktion med lav produktivitet
Han henviser i øvrigt til undersøgelser fra Produktivitetskommissionen, der viser, at det ofte er udenlandsk ejede virksomheder med eksport og højtuddannede medarbejdere, der ligger i den høje ende af produktivitet.

Virksomheder med en produktion fortrinsvist til hjemmemarkedet har til gengæld ofte en lav produktivitet. 

<p>"Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os"</p>

Flemming Tomdrup, formand Produktivitetskommissionen og CEO Solar

Indsats skal løfte produktiviteten i 2014
Danske virksomheders og medarbejderes evne til sammen at løfte produktiviteten er livsnerven til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark.

Derfor har DI’s Produktivitetspanel med 20 topledere igennem hele 2013 udviklet nye anbefalinger til, hvordan vi løfter produktiviteten i danske virksomheder ved at være mere effektive og innovative. 

Læs også: E-handel styrker produktiviteten

De samlede 154 anbefalinger, som er rettet mod både politikere og virksomheder, kan frem mod 2020 løfte Danmarks velstand med op mod 100 mia. kr. Anbefalingerne blev i dag overrakt til Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager, Finansminister Bjarne Corydon og Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, på panelets sidste møde i Industriens Hus. 

”Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os – og hvor politikerne også kan gøre en markant forskel og støtte virksomhedernes bestræbelser på at gøre det bedre”, siger panelets formand Flemming Tomdrup. 

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online