Langt fra top til bund i produktivitet
Der er en faktor tre til forskel på de bedste og de dårligste danske virksomheder. Selv blandt virksomheder i samme branche svinger produktiviteten voldsomt. Det giver grund til eftertanke, mener DI.
Tre gange så høj en produktivitet er der blandt de bedste i fremstillingsindustrien i forhold til, hvordan den er i de dårligste.
Det er målt på, hvor meget værdi danske virksomheder skaber per ansat.
750.000 kroner i forskel
Og det betyder eksempelvis, at inden for serviceindustrien er der næsten 750.000 kroner i forskel på, hvor meget de bedste ti procent og de svageste ti procent skaber af værdi per ansat.
Det viser en analyse af produktiviteten i de private virksomheder, som Centre for Economic and Business Research har udført for Defacto, der udgives af DJØF.
Læs også: Lantmännen Danpo er danmarksmester i produktivitet
Underdirektør i DI, Kent Damsgaard, finder analysen ganske tankevækkende taget i betragtning, at de overordnede rammevilkår for de virksomheder, der er med i analysen, må siges at være nogenlunde ens i forhold til skat og arbejdsmarkedsvilkår.
Måske manglende konkurrence?
Der må derfor være andre gode forklaringer på, hvorfor forskellene er så store på produktiviteten, fortæller Kent Damsgaard.
Inden for industrien tegner det samme billede sig. Blandt de bedste ti procent skaber virksomhederne værdier for 830.000 kroner årligt per medarbejder, hvor det tilsvarende for de svageste ti procent ligger nede på 230.000 kroner.
Læs også: Dansk Industri: Der skal robotter til
En af grundene til den store forskel kan muligvis for nogle branchers vedkommende ligge i detailregulering og manglende konkurrence, vurderer underdirektøren.
Hjemmemarkedsproduktion med lav produktivitet
Han henviser i øvrigt til undersøgelser fra Produktivitetskommissionen, der viser, at det ofte er udenlandsk ejede virksomheder med eksport og højtuddannede medarbejdere, der ligger i den høje ende af produktivitet.
Virksomheder med en produktion fortrinsvist til hjemmemarkedet har til gengæld ofte en lav produktivitet.
<p>"Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os"</p>
Flemming Tomdrup, formand Produktivitetskommissionen og CEO Solar
Indsats skal løfte produktiviteten i 2014
Danske virksomheders og medarbejderes evne til sammen at løfte produktiviteten er livsnerven til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark.
Derfor har DIs Produktivitetspanel med 20 topledere igennem hele 2013 udviklet nye anbefalinger til, hvordan vi løfter produktiviteten i danske virksomheder ved at være mere effektive og innovative.
Læs også: E-handel styrker produktiviteten
De samlede 154 anbefalinger, som er rettet mod både politikere og virksomheder, kan frem mod 2020 løfte Danmarks velstand med op mod 100 mia. kr. Anbefalingerne blev i dag overrakt til Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager, Finansminister Bjarne Corydon og Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, på panelets sidste møde i Industriens Hus.
Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os og hvor politikerne også kan gøre en markant forskel og støtte virksomhedernes bestræbelser på at gøre det bedre, siger panelets formand Flemming Tomdrup.